Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Elämänturva23.1.2023

LähiTapiola Länsi-Suomi satsaa jälleen nuoriin – Paikalliset harrastustoimijat saavat ehdottaa, miten 50 000 euron lahjoituspotti jaetaan

Vastikkeeton lahjoituskokonaisuus kohdennetaan länsisuomalaisten lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Paikalliset yhdistykset ja järjestöt saavat ehdottaa tukikohteita 23.1.–17.2.2023. Lahjoitusten saajat julkistetaan maaliskuun alussa.

Viime vuosina suomalaisten harrastamista on vaikeuttanut merkittävästi korona. Nyt sekä harrastajia että harrastustoimijoita koettelee kurjistuva taloustilanne. Molemmista kärsivät erityisesti lapset ja nuoret, joihin LähiTapiola Länsi-Suomi panostaa vuoden 2023 ensimmäisessä lahjoituksessaan.

– Perheiden, yhdistysten ja järjestöjen taloutta koetteleva maailmantilanne heikentää entisestään myös länsisuomalaisten lasten yhtäläisiä mahdollisuuksia harrastaa. Tässä me haluamme osaltamme auttaa. Alueen lasten harrastusmahdollisuuksien tukeminen on satsaus koko Länsi-Suomen elinvoimaiseen tulevaisuuteen, sanoo LähiTapiola Länsi-Suomen toimitusjohtaja Pasi Aakula.

Nuorena aloitettu liikuntaharrastus luo tutkitusti pohjan elinikäiselle liikkumiselle ja terveellisille elintavoille. Liikunta ja harrastustoiminta ylipäätään kohentavat mielialaa, kehittävät sosiaalisia taitoja ja vaikuttavat koko perheen hyvinvointiin.

Koronaepidemian aikana yli 20 000 lasta putosi pois harrastustoiminnasta. Samalla esimerkiksi urheiluseurat kertoivat taloudellisesta ahdingostaan.

Jo vuonna 2021 yli kolmannes matalatuloisten perheiden lapsista kertoi, ettei voi osallistua harrastukseen, koska perheellä ei ole siihen varaa. Viime vuonna lähes neljännes oli joutunut lopettamaan harrastuksensa. Nyt yli 90 prosenttia suomalaisista on huolissaan hintojen noususta, ja 10 prosenttia ei usko taloutensa kestävän nousun jatkumista.

Tavoitteena apu mahdollisimman monille – asiantuntijoina harrastustoimijat itse

LähiTapiola Länsi-Suomi on kasannut yhteensä 50 000 euron lahjoituskokonaisuuden, josta yhtiön toimialueella lasten ja nuorten harrastustoimintaa vetävät yhdistykset ja järjestöt voivat hakea 1 000–2 500 euron tukea.

– Paras asiantuntemus tuen tarpeesta on toimijoilla itsellään, ei meillä. Siksi kannustamme nyt kaikkia yhdistyksiä ympäri Länsi-Suomen kertomaan, miten voimme parhaiten edistää nuorten mahdollisuuksia harrastaa. Tavoitteena on auttaa mahdollisimman monia, Aakula kertoo.

Kaikki lahjoitukset ovat vastikkeettomia. Lahjoituksia voivat hakea rekisteröidyt yhdistykset, jotka toimivat alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnan parissa. Myönnetty tuki pitää ohjata lasten ja nuorten harrastustoimintaan, ei esimerkiksi aikuisten liiga- tai edustustason kilpaurheiluun.

Yritysten yhteistyö lisäisi vaikuttavuutta, muttei ratkaisisi perimmäistä ongelmaa

Monet muutkin Länsi-Suomessa toimivat yritykset ovat viime aikoina tukeneet alueen lasten ja nuorten harrastustoimintaa lahjoitusvaroin. Aakula pitää suuntaa oikeana, mutta näkee toimintatavassa parantamisen varaa.

– Tuntuviakin lahjoituksia on tehty, mutta yrityksien välinen yhteistyö loistaa poissaolollaan. Yhdessä tekemällä saisimme aikaan enemmän hyvää, sillä apu olisi mahdollista kohdentaa vielä tarkemmin ja vaikuttavammin sitä tarvitseville. Sama ajatus sopii myös muuhun kuin lahjoitustoimintaan. Tässä on meillä kaikilla itsemme haastamisen paikka.

Aakula muistuttaa, että lasten ja nuorten harrastustoimintaan liittyvät epäkohdat ovat osa laajempaa yhteiskunnallista ongelmaa.

– Lahjoitus on ensiapu, ei lääke. Yksittäisten toimijoiden tuki ei ratkaise taustalla olevaa ongelmaa, eikä niiden ole tarkoituskaan. Avun tarjoamisen lisäksi erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota yhteiskuntamme epäkohtiin.

Näin voit ehdottaa lahjoituskohdetta

  1. 1.
  2. 2.

    Siirry lahjoitushakuun verkkosivulla olevasta linkistä ja täytä omat ja yhdistyksesi tiedot sekä haettava tukisumma.

  3. 3.

    Kerro lomakkeella tai liitetiedostossa yhdistyksesi toiminnasta ja arvoista sekä mahdollisimman konkreettisesti siitä, miten käyttäisitte tukisumman lasten ja nuorten harrastustoimintaan.