Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjanmaaElämänturva19.12.2022

LähiTapiola Pohjanmaan 10.000 euron ympäristöstipendi jaetaan kolmen saajan kesken

Ilmastonmuutos näkyy jo täällä Pohjanmaalla konkreettisesti esim. myrskyjen, metsäpalojen ja tulvien myötä ja me haluamme LähiTapiolassa edistää Pohjanmaan elinvoimaisuutta mahdollisimman laajalla tasolla – myös ympäristönäkökulmasta. Tästä johtuen perustimme 2021 vuosittain jaettavan 10.000 euron ympäristöstipendin.

Syksyn aikana LähiTapiola Pohjanmaan toiminta-alueella toimivilla voittoa tavoittelemattomilla yhdistyksillä oli mahdollisuus hakea stipendiä, rahoittaakseen esimerkiksi paikallisia ympäristöhankkeita ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, esim. energiankulutusta vähentämällä, kestävää liikkumista lisäämällä, luonnon monimuotoisuutta edistämällä tai ilmastotietoisuutta lisäämällä.

- Jaamme stipendiä nyt toista kertaa ja saimme noin 30 hakemusta, josta olemme todella iloisia. Tämä osoittaa, että ympäristökysymykset ja konkreettiset ympäristöhankkeet kiinnostavat pohjalaisia yhdistyksiä. Tänä vuonna päätimme jakaa stipendin kolmen eri saajan kesken, kertoo LähiTapiola Pohjanmaan johtaja Joel Sunabacka.


Meteoria-jaoston hankesihteeri Matts Andersén kertoo, että Meteoria Vierailukeskus Metoria Söderfjärden tulee käyttämään stipendin uusiutuvan energian tuotannon lisäämiseen sekä oppimisympäristön parantamiseen. Ympäristön kestävyys on ollut keskuksen ohjaavana tavoitteena alusta alkaen. Omaa uusiutuvan energian tuotantoa on laajennettu kasvavien tarpeiden mukaan. Käytössä on aurinkopaneeleja, tuuliturbiini ja akkuja energian varastointiin. Varavoimana toimii biodieselkäyttöinen generaattori.

Ympärivuotisen toiminnan energiansaantitarpeeseen vastaamiseksi suunnitellaan nyt laajennusta aurinkopaneelien ja laajennetun akkupankin muodossa. Meteoriihen energiantuotanto ja sen ohjaus ovat pienimuotoisen vihreän energian malli ja opettavainen oppimisympäristö koululaisryhmille. Meteoriihen off-grid energiajärjestelmä toimii "living lab":na Vaasan yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijoille, mm. energiatekniikan ja energianhallinnan tietotekniikan diplomitöille.

Vaasan Ruoka-apu jakaa ruokaa tarvitseville ympäri vuoden keskeytyksettä. Yhdistys hyödyntää ruoan ylijäämiä, mm. kouluista, ravintoloista ja kaupoista, jotka tavallisessa tapauksessa heitettäisiin pois. Myös ne elintarvikkeet, jotka eivät sovellu ihmisravinnoksi, hyödynnetään ja lahjoitetaan mm. Vaasan Kissatalolle. Jäätelö, jota ei voi jakaa ruokapusseihin, lahjoitetaan lähistöllä olevalle päiväkodille. Kaikki jätteet lajitellaan huolellisesti ja jokaiselle yhdistyksen logistiikkakeskuksessa työskentelevälle tulee tavaksi lajitella jätteet oikein. Myös tämä vähentää omalla tavallaan ympäristövaikutuksia, sanoo Vaasa Ruoka-apu ry:n jäsensihteeri Stina Frejman.

Luonto-Liitto Pohjanmaa ry


Lahjoituksella kehitetään ensisijaisesti Luonto-Liitto Pohjanmaan luontoleiri- ja retkitoimintaa. Kesäkuiset lastenleirit Raippaluodossa liikuttavat noin 50 lasta ja nuorta, ja nyt saatu tuki mahdollistaa leirien kehittämisen ja laajentamisen. Yhdistyksen retkitoiminta on kaikille avointa ja suunnattu lapsille, nuorille sekä perheille. Rahoituksella voidaan järjestää useampia maksuttomia matalan kynnyksen retkiä, jotka kehittävät osallistujien luonto- ja ympäristösuhdetta. Luonto-Liitto Pohjanmaan retkitoiminta koostuu niin lähimetsäretkeilystä kuin pidemmistä retkistä kuten saaristovaelluksista, kertoo Luonto-Liitto Pohjanmaan puheenjohtaja Asseri Lahtinen.