Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus2.12.2022

Porilainen opettaja pelasti oppilaat ja koulurakennuksen tulipalolta – LähiTapiola Länsi-Suomi palkitsi esimerkillisestä alkusammutuksesta

Luokanopettaja Minna Koivistoinen sammutti loisteputkesta alkaneen palon Porin steinerkoululla lokakuussa. Opettajan ansiokas toiminta esti henkilövahinkojen lisäksi miljoonaluokan vahingot koulurakennukselle.

Suomessa syttyy Pelastustoimen tilastojen mukaan vuosittain satoja sähkölaitteista aiheutuvia tulipaloja. Valaisimet olivat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin raportissa toiseksi yleisin sähkölaitteista aiheutuneiden palohälytystehtävien syy.

Lokakuun puolivälissä valaisin aiheutti jälleen yhden hälytystehtävän. Porin steinerkoululla oli käynnissä kolmannen luokan käsityötunti, kun oppilaat haistoivat luokassa kummallisen hajun.

- Pyysin heitä käymään käytävässä selvittämässä tuleeko haju sieltä, mutta se oli vain luokassa. Välitunti oli juuri alkamassa, joten jäin tarkkailemaan tilannetta. Oppilaiden palattua kuului katon rajasta yhtäkkiä poksahdus. Lampusta alkoi välittömästi tulla mustaa savua, kipinöitä ja liekkejä, kertoo luokanopettaja Minna Koivistoinen.

Nopeasti edennyt tilanne vaati Koivistoiselta ripeää reagointia.

- Ohjasin heti oppilaat ulos luokasta, otin sammuttimen ja suuntasin suihkun kohti palavaa kohtaa. Tämän jälkeen soitin hälytyskeskukseen ja palokunta tuli tarkastamaan tilanteen.

Palonalussa ainekset vakaville vahingoille – vaarassa ihmiset ja koulurakennus

Palokunta totesi käynnillään, että palo on sammunut eikä se ollut levinnyt katon rakenteisiin. Palon alkamissyyksi selvisi loisteputken viallinen kuristin.

LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki kertoo, että ilman opettajan ansiokasta toimintaa vakavat vahingot olisivat olleet erittäin todennäköisiä.

- Vahinkoa selvitettäessä kävi ilmi, että luokkahuoneen katto on lastulevyä ja rakenteet puuta. Jos palonalkua ei olisi sammutettu yhtä ripeästi kuin nyt tehtiin, olisi palo edennyt todella nopeasti kattorakenteisiin ja siitä muualle koulurakennukseen.

Seuraukset palon leviämisestä olisivat pahimmillaan olleet dramaattiset.

- Vaarassa olisivat olleet luokan opettajan ja oppilaiden lisäksi myös muut koulussa olleet ihmiset. Lisäksi rakennukselle olisi aiheutunut miljoonaluokan vahingot, joiden korjaaminen olisi todennäköisesti kestänyt kokonaisen lukukauden, Väinölä-Mäki jatkaa.

Opettajan osaaminen pelasti – ”Tämä jos jokin on tunnustuksen arvoinen suoritus”

Alkusammutuksella voidaan Pelastuslaitoksen tilastojen mukaan sammuttaa palo kokonaan tai rajoittaa sitä lähes 90 prosentissa tapauksista. Siksi alkusammutustaitojen merkitys ja ihmisen kyky toimia tulipalotilanteessa korostuivat myös Steinerkoululla.

- Nyt uhkaavasta palonalusta selvittiin opettajan toiminnan ansiosta valaisimen uusimisella ja sammuttimen täytöllä. Tämä jos jokin on todellinen elämänturvateko ja tunnustuksen arvoinen suoritus, hehkuttaa Väinölä-Mäki.

Alkusammutustaitoja ei välttämättä tarvitse usein. Palon sammuttanut Minna Koivistoinen puhuukin jatkuvan harjoittelun puolesta.

- Olen vuosien varrella osallistunut säännöllisesti alkusammutusharjoituksiin, ja pidämme koululla vuosittain poistumisharjoituksen. Tositilanteessa ei tarvinnut epäröidä, kun tiesi osaavansa.

LähiTapiola Länsi-Suomi palkitsi Minna Koivistoisen Elämänturvateko-diplomilla ja kodin alkusammutusvälineillä. Yhtiö on jakanut tunnustuksia vuodesta 2020 alkaen henkilöille, jotka ovat toiminnallaan osoittaneet poikkeuksellista elämänturva-asennetta. Myönnetty diplomi on järjestyksessään seitsemäs.

Vuosina 2021–2022 LähiTapiola Länsi-Suomi on kouluttanut alkusammutustaitoja yhteensä 300:lle toimialueensa asukkaalle.