Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoYmpäristö30.11.2022

Energiasäästötalkoot koskettavat myös meitä

Olemme mukana kansallisissa energiasäästötalkoissa. Hallinnoimissamme kiinteistöissä pyritään säästämään energiaa useilla toimilla yhteistyössä kiinteistöjen käyttäjien kanssa.

Ensi talvena uhkaavan sähköpulan vuoksi energiasäästötoimia vaaditaan kaikilta suomalaisilta. Näissä säästötalkoissa myös haluamme olla mukana. Energiasäätöjen aikaansaamiseksi hallinnoimissamme kiinteistöissä tullaan tekemään ja on jo tehtykin useita toimenpiteitä.

Säästötoimet ovat osa Motivan kansallista Astetta alemmas –energiansäästökampanjaa, johon LähiTapiola Savon alueyhtiö osallistuu osana LähiTapiola-ryhmää.

- Energiasäästäminen ensi talvena koskettaa kaikkia suomalaisia. Vastuullisena toimijana myös me haluamme olla säästötoimissa mukana. Kiinteistötasoisilla toimilla voidaan vaikuttaa osaltaan kulutushuippuihin, mutta yhteistyötä tarvitaan myös kiinteistöjen käyttäjiltä. Energiansäästötalkoiden myötä voimme kaikki vähentää tarpeetonta kuluttamista ja osaltamme hillitä myös ilmastonmuutosta, kertoo LähiTapiola Savon hallintopäällikkö Mika Paldan.

- Olemme jo tehneetkin mm. kiinteistökohtaisia erityistoimia, joilla energiasäästöjä saadaan aikaan. Tärkeimpänä toimena voidaan pitää toimimista ns. hyvän talotekniikan kiinteistöissä, esimerkiksi hyvä eristys ja poistoilman talteenotto tuovat suuret energian säästöt.

- Konkreettisia toimia olemme myös tehneet, kuten lisänneet uusiutuvaa energiaa ja siirtyneet energiatehokkaaseen LED-valotekniikkaan. Hyödynnämme valo-ohjauksia toimitiloissamme ja olemme päivittäneet energiatehokkaammat kahviautomaatit, vähentäneet neuvotteluhuoneiden määrää ja uusineet niiden laitteistoja energiatehokkaammiksi. Myös monitoimilaitekanta on uusittu energiatehokkaammaksi. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää toimitilaremontteihin, remonttien yhteydessä kannattaa tarkkaan miettiä energiatehokkaat valinnat, kertaa Paldan.

- Olemme kiinnittäneet huomiota myös tilatehokkuuteen, kuten käytössä olevia tiloja on tiivistetty. Meillä on mm. yhteiset tilat S-pankin kanssa Kuopion Prismassa, jossa aulatilat ovat yhteiset. Tavoitteenamme on vielä muutamien toimistojemme vaihtaminen uusiutuvaan kaukolämpöön ja ostosähkön vaihtaminen uusitutuvaan sähköön.

Kannustamme myös henkilökuntaa käyttämään julkisia kulkuvälineitä ja pitämään kokouksia verkon välityksellä. Näin matkakustannukset ovat vähentyneet lähes 50 %, vaikkakin korona-aika on tehnyt siihen alkusysäyksen, toteaa Paldan.

Energiasäästötoimet tukevat LähiTapiola-ryhmän tavoitetta olla hiilineutraali oman toiminnan osalta vuoteen 2025 mennessä, ja toimet ovat osa LähiTapiola Savon toiminnan ytimessä olevaa vastuullisuustyötä.


Näin voit vaikuttaa sähkökulutukseesi:

  • Ajoita kulutustasi. Pyri tasaamaan sähkönkäyttöäsi ja siirrä etenkin suuritehoisten laitteiden käyttöä kulutuspiikkien ulkopuolelle. Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta.

  • Vähennä huoneistosi lämpötilaa. Astetta alempi merkitsee 5 prosenttia pienempää kulutusta ja edullisempaa lämmitystä.

  • Lyhennä suihkuaikaa. Suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen. 15 minuutin suihkuttelu päivittäin kuluttaa yhtä paljon energiaa viikon aikana kuin tunnin löylyt sähkösaunassa kahdesti viikossa.

  • Lyhennä sähkösaunan päällä oloaikaa. Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin ylivoimaisesti eniten kuluttava yksittäinen sähkölaite. Vältä saunan pitämistä päällä tyhjänä.

  • Vähennä lattialämmitystä. Lattialämmitys on sopiva, kun lattia tuntuu paljaassa jalkapohjassa haalealta, ei kuumalta. Pidempien poissaolojen ajaksi sulje lämmitys.


www.astettaalemmas.fi

Lisätietoja:
Mika Paldan, hallintopäällikkö
LähiTapiola Savo
puh. 0400 726 933
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi