Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola LappiElämänturva28.10.2022

LähiTapiola Lappi lahjoittaa 10 000 euroa Vapepan toimintaan

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa on usean yhteistyötahon muodostama verkosto, joka tukee viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. LähiTapiola Lappi lahjoittaa 10 000 euroa Suomen Punaisen Ristin Lapin piirille käytettäväksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminnan kehittämiseen vuosina 2023–2024.

Kari Salmela LähiTapiola Lapin toimistusjohtaja

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 54 järjestön tai muun yhteistyötahon muodostama verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuus- sekä kriisitilanteissa. Vapepasta kuulee usein puhuttavan kadonneen henkilön etsinnän yhteydessä, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös muunlaisissa tehtävissä, kuten antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä tai auttamaan evakuoinnissa. Vapepan toiminta juontuu 1960-luvulle, jolloin Muoniossa kadonneen pikkutytön etsinnät antoivat alkusysäyksen toiminnan käynnistämiselle, ja Vapepa perustettiin 31.3.1964.

-Suomen Punainen Risti toimii Vapepan yhteysjärjestönä ja koordinoi Vapepan toimintaa yleisen pelastuspalvelutoiminnan osalta. SPR:n piireillä on valmiuspäälliköt, jotka koordinoivat toimintaa vastaavasti alueilla, kertoo Annikki von Pandy, SPR:n Lapin piirin valmiuspäällikkö.

LähiTapiola Lappi lahjoittaa hallituksensa päätöksellä 10 000 euroa vakuutusyhtiön yhteiskuntavastuullisiin tekoihin varatusta käyttörahastosta. Rahaston tarkoituksena on edistää toimialueen hyvinvointia ja elinvoimaisuutta.

-Meille on vakuutusyhtiönä luontevaa tukea Vapaaehtoista pelastustoimintaa ja edistää sen kautta sekä vahinkojen ennaltaehkäisyä, että rajoittamista onnettomuustilanteissa. Tämä on samalla panostus lappilaisten turvallisuuteen. Vastuullisuustyömme tavoitteena on toimia aktiivisesti lähiyhteisössä ja yhteiskunnassa, LähiTapiola Lapin toimitusjohtaja Kari Salmela kertoo.

Vapepan jäsenjärjestöt sekä kouluttavat että varustavat kaikki omat vapaaehtoisensa. Hälytystilanteessa järjestöt toimivat yhdessä, jotta jokaisen osaaminen pystytään hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla hädässä olevan ihmisen auttamiseksi. Hälytystilanteessa Vapepalaiset johtavat omaa toimintaansa. Tällä hetkellä ympäri Suomen toimii yhteensä noin 11 000 vapaaehtoista yli 1000 hälytysryhmässä.

- Kuka tahansa, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla, on tervetullut mukaan Vapepan toimintaan. Lapin alueella meillä on tällä hetkellä noin 2600 vapaaehtoista. Toiminnassa on mukana isoja paliskuntia, Pandy kertoo.

Lisätietoja:

Annikki von Pandy, valmiuspäällikkö, Vapaaehtoinen pelastustoiminta, 040 0391 868, annikki.pandy@redcross.fi

Kari Salmela, toimitusjohtaja, LähiTapiola Lappi, 050 422 5311, kari.salmela@lahitapiola.fi