LähiTapiola Pirkanmaan vuosittaisella LähiLahjoituksella 20 000 euroa lasten ja nuorten harrastustoimintaan
LähiTapiola Pirkanmaan omistaja-asiakkaat ja toimialueen asukkaat pääsevät vuosittain äänestämällä valitsemaan 20 lasten ja nuorten harrastustoimintaa tarjoavaa yhdistystä LähiLahjoituksen saajaksi. Lahjoituksen turvin toteutetaan esimerkiksi edullisempia harrastamisen kustannuksia tai maksutonta toimintaa, välinehankintoja ja koulutuksia.
LähiLahjoitus lasten ja nuorten harrastustoimintaan on vastikkeeton lahjoitus ja se toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa yhdistykset voivat ilmoittautua LähiLahjoituksen hakijoiksi. Toisessa vaiheessa omistaja-asiakkaat ja LähiTapiola Pirkanmaan toimialueen asukkaat pääsevät äänestämällä valitsemaan yhdistyksen, jolle he toivovat lahjoituksen kohdistuvan. Maantieteellinen monipuolisuus huomioidaan, sillä äänestystuloksen perusteella 20 000 euron tuki jaetaan siten, että 10 eniten ääniä saaneista yhdistyksistä on Tampereelta ja 10 muualta Pirkanmaalta.
- Yhdessä tekeminen vaikkapa kulttuurin tai liikunnan muodossa, jättää parhaimmillaan lapsille pitkät ja hyvät muistijäljet ja auttaa pärjäämään myös elämässä. Tämän lahjoitusmallin tavoitteena on auttaa lasten ja nuorten harrastustoimintaa ylläpitäviä yleishyödyllisiä yhdistyksiä tässä tärkeässä tehtävässä. Meille on tärkeää, että asiakkaamme omistajinamme voivat olla mukana päätöksenteossamme. Samalla saamme yhdessä asiakkaidemme kanssa mahdollisuuden vaikuttaa nuorten harrastusmahdollisuuksiin ja hyvinvointiin, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan toimitusjohtaja Minna Metsälä.
LähiLahjoitus mahdollistaa monenlaisia lasten ja nuorten harrastustoiminnan tarpeita
Tänä vuonna äänestykseen mukaan pääsi 74 LähiTapiola Pirkanmaan toimialueella (*) toimivaa yhdistystä, joiden joukosta valikoitui äänimäärien perusteella 22 lahjoituksen saajaa. Neljässä tapauksessa äänet menivät tasan, jolloin päädyttiin antamaan tuhat euroa kaikille saajille.
Äänestystuloksen perusteella valitut yhdistykset hyödyntävät lahjoitusta esimerkiksi välinehankintoihin, leiri- ja kilpailumatkojen kuluihin, valmentajien ja ohjaajien koulutukseen, nuorten ohjaajien palkkaamiseen, edullisen ja jopa maksuttoman toiminnan ylläpitämiseen, erilaisten kokeilutapahtumien ja lajien omien harrastetason koulujen järjestämiseen sekä harrastustoimintansa markkinoimiseen, jotta harrastajamäärät saadaan koronan jälkeen kasvuun ja lapset ja nuoret saataisiin takaisin harrastusten pariin.
Tampereen Pyrintö ry on Suomen johtavia yleisseuroja jo vuodesta 1896. Seuran johtoajatuksena on edistää liikuntaharrastuksia siten, että mahdollisimman moni seuran jäsen harrastaisi kunto-, kilpa- tai huippu-urheilua edellytystensä mukaisesti sekä osallistuisi seuran hallinto-, valmennus- tai muuhun vastaavaan toimintaan. Tampereen Pyrinnön suunnistusjaosto on perustettu vuonna 1932, ja se on vanhin ja menestyksekkäin suomalainen suunnistusseura. Jäseniä jaostossa on yli 550. Suunnistuksen Oravapolkukoulu on tarjolla 4-13 vuotiaille lapsille ja nuorille. Toiminnassa on mukana 170 lasta ja viikoittaisiin torstaiharjoituksiin osallistuu 100-150 lasta kerralla.
- Toimimme OHO periaatteella, jossa huomioidaan Oravat (lapset), Huoltajat ja Ohjaajat, jolloin kaikilla on mukava harrastaa oman halunsa mukaisesti. Pyöritämme toimintaa täysin vapaaehtoisvoimin, lukuun ottamatta muutamia seuramme nuoria (15-20-vuotiaita), joille maksamme pienen ohjauspalkan. Toivoisimme voivamme ylläpitää ja lisätä tuota nuorten ohjaajien määrää. Nuoret ohjaajat mahdollistavat meille laadukkaamman toiminnan sekä antaa nuorille itselleen erinomaista ohjauskokemusta sekä sitoo heitä liikunnan pariin pidemmäksi aikaa. Tukisumman käytämmekin nuorten palkkaamiseen sekä ohjaajakoulutukseen, kertoo Oravapolku-suunnistuskoulun vastaava Marjo Jännes-Malm.
Tampereen Ratsastusseura ry on aktiivinen tamperelainen ratsastusurheiluseura, jonka toiminta on alkanut jo vuonna 1926. Seuralla on noin tuhat jäsentä ja tällä jäsenmäärällä TRS on Suomen Ratsastajainliiton suurin jäsenseura. Seura pyrkii edistämään ja tukemaan ratsastusharrastusta ja hevostaitojen kehitystä kilpailu-, valmennus- ja koulutus- ja nuorisotoiminnallaan.
- Hevonen – ystäväni -pienryhmätoiminta on vertaisryhmätoimintaa koulukiusatuille ja yksin jääneille lapsille ja nuorille. Ryhmä sai alkunsa vuosi sitten ja tähän mennessä siihen on osallistunut noin 40 eri ikäistä kiusaamisen kanssa painivaa lasta tai nuorta Tampereelta ja lähikunnista. Tällä hetkellä moni lapsi ohjautuu ryhmään koulukuraattorin tai sosiaalityöntekijän toimesta, mutta myös vanhemmat ovat löytäneet toiminnan sosiaalisen median kautta ja palaute toiminnasta on ollut ainoastaan positiivista. Ryhmässä tutustutaan hevosiin ja niiden kanssa harrastamiseen hyvässä hengessä lasten ehdoilla edeten. Tavoitteena on hyvä mieli, turvallinen olo ja uusien ystävien löytyminen niin hevosista kuin ryhmäläisistä. Osallistuminen on osallistujille maksutonta ja matalan kynnyksen toimintaa. Saamamme lahjoituksen tulemme käyttämään kokonaisuudessaan koulukiusatuille lapsille ja nuorille suunnattuun toimintaan tulevan talven ja kevään aikana, kertoo ratsastusseuran puheenjohtaja Anna-Maija Nummi.
Harrastustoiminnan LähiLahjoituksen saajat syksyllä 2022:
Tampere
Ilves ry, Ilveksen tyttökiekkotoiminta, 280 ääntä, 1 000 euroa
Tappara ry, U10-jääkiekkojoukkue, 201 ääntä, 1 000 euroa
Elixiria Sport ry, joukkuevoimistelun SM-tiimi, 199 ääntä, 1 000 euroa
Salibandy Club Classic ry, lasten ja nuorten salibandykoulu, 180 ääntä, 1 000 euroa
Manse PP ry, lasten ja nuorten pesäpallotoiminta, 151 ääntä, 1 000 euroa
Tampereen Voimistelijat ry, akrobatiavoimistelu, 151 ääntä, 1 000 euroa
Tampereen Ratsastusseura ry, Hevonen – ystäväni, koulukiusatuille lapsille ja nuorille suunnattua pienryhmätoimintaa, 128 ääntä, 1 000 euroa
Vehmaisten Urheilijat ry, lasten yleisurheilukoulut, 127 ääntä, 1 000 euroa
Tampereen alueen palokuntanuoret ry, palokuntanuorten leiri- ja kilpailutoiminta, 111 ääntä, 1 000 euroa
Tampereen Pyrintö ry, suunnistus - Oravapolku, 109 ääntä, 1 000 euroa
Partiolippukunta Härmälän Ilvestytöt ry, partiolippukunnan toiminta, 100 ääntä, 1 000 euroa
Muut kunnat
Vammalan Nuotiosiskot ry, partiolippukunnan toiminta, 220 ääntä, 1 000 euroa
Nokian Voimisteluseura ry, joukkuevoimistelu- ja kilpa-aerobictoiminta, 199 ääntä, 1 000 euroa
Koillis-Pirkan Kiekko ry, jääkiekon junioritoiminta, 153 ääntä, 1 000 euroa
Parkunmäen Apassit, jalkapallotoiminta, 142 ääntä, 1 000 euroa
Tottijärven Urheilijat ry, Tottijärven lasten ja nuorten matalan kynnyksen toiminta, 138 ääntä, 1 000 euroa
Roineen Tytöt ry, partiolippukunnan toiminta, 135 ääntä, 1 000 euroa
Nokian Urheilijat ry, ringettejaoston junioritoiminta, 135 ääntä, 1 000 euroa
Mäntän Ratsastajat ry, ratsastustoiminta, 124 ääntä, 1 000 euroa
Ylöjärven Otava ry, partiolippukunnan toiminta, 114 ääntä, 1 000 euroa
Räpsä ry, pesäpallon junioritoiminta, 112 ääntä, 1 000 euroa
Hämeenkyrön Hokkarit ry, seuran junioritoiminta, 110 ääntä, 1 000 euroa
(*) LähiTapiola Pirkanmaa toimii 15 kunnan alueella Pirkanmaalla: Hämeenkyrö, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Virrat, Ylöjärvi.
Asiakkaiden omistamana ja paikallisena elämänturvayhtiönä LähiTapiola Pirkanmaan tavoitteena on toimia aktiivisesti omassa lähiyhteisössä edistäen vastuullisesti pirkanmaalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukeminen lahjoitusvaroin on yksi esimerkki LähiTapiola Pirkanmaan vastuullisuustyöstä. Lahjoitamme vuosittain myös muille turvallisuutta, hyvinvointia ja elinvoimaisuutta lisääville yleishyödyllisille toimijoille. LähiLahjoitusten lisäksi toteutamme vastuullisuustyötä tukemalla laajasti pirkanmaalaista urheilua ja kulttuuria. Vahingontorjuntatyötä teemme monen turvallisuusalan toimijan kanssa tarjoten esimerkiksi sammutintarkastuksia ja hätäensiapukoulutuksia.
Lue lisää LähiTapiola Pirkanmaan vastuullisuusteoista ja lahjoituksista: