Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous20.10.2022

LähiTapiola Kiinteistövarainhoidolle jälleen neljä tähteä GRESB-vastuullisuusvertailussa

Asuntoja ja toimitiloja sisältävän kiinteistökannan lisäksi arvioitiin ensimmäistä kertaa myös LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon rakennushankkeiden vastuullisuus.

GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) on kansainvälisesti vertailukelpoinen arviointi kiinteistösalkkujen vastuullisuudesta ja kehityksestä. Nyt jo viidettä kertaa koko kiinteistökannallaan arvioinnissa mukana ollut LähiTapiola Kiinteistövarainhoito säilytti viime vuonna saavutetut neljä tähteään, vaikka pisteitä tuli yksi vähemmän eli 80. Vertailussa oli mukana yhteensä 1820 toimijaa 74 eri maasta.

- On selkeästi nähtävissä, että vertailuun osallistuvien toimijoiden tekemisen taso nousee vuosi vuodelta. Koska pisteytys tehdään suhteessa vertailuryhmiin, vaikeutuu vertailussa saatavien pisteiden ja tähtien saavuttaminen joka vuosi. Tämä on erittäin hieno kehityssuunta. Kaikkien on jatkossakin kehitettävä toimintaansa vastuullisemmaksi, jotta kilpailussa pysyy mukana, LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon vastuullisuuspäällikkö Katariina Aarnio kertoo.

GRESB-vertailussa arvioidaan siihen osallistuvien toimijoiden ympäristö-, sosiaalista- ja hallinnollista vastuuta (ESG). LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon vahvuudet ovat hallinnollisessa ja sosiaalisessa vastuussa, joista yhtiö saa vuodesta toiseen lähes täydet pisteet. Energiatehokkuuden ja päästöjen osalta pisteiden saanti on vaikeampaa LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon ollessa vertailussa mukana koko kiinteistökannallaan.

- Kiinteistökantamme sisältää niin asunto- kuin toimitilakiinteistöjä. Varsinkin asuntojen osalta energiankulutus- ja päästötietojen kerääminen on haasteellista asukkaiden solmiessa itse sähkösopimuksensa. Tänä vuonna saimme kuitenkin hyvin pisteitä LähiTapiola-ryhmän vastuullisuusraporttiin vahvistetuista energiankulutus- ja päästötiedoista niiden toimitilakiinteistöjen osalta, joiden tietoihin pääsemme käsiksi. Jos osallistuisimme vertailuun vain toimitilakiinteistöjemme osalta, pärjäisimme siinä todennäköisesti vielä huomattavasti paremmin, Aarnio selventää.

Rakennushankkeet mukana arvioinnissa ensimmäistä kertaa

LähiTapiola Kiinteistövarainhoito osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös rakennuttamisen GRESB-vertailuun. Ensikertalaiseksi yhtiö pärjäsi vertailussa yli odotusten ja saavutti 87 pisteellä kolme tähteä.

Tuloksissa heijastuu positiivisesti olemassa olevan kiinteistökannan vertailusta kerätty kokemus muun muassa hallinnollisen ja sosiaalisen vastuun osalta. Pisteitä tuli hienosti myös muun muassa LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon omista vastuullisen rakentamisen periaatteista, joiden kautta yhtiö asettaa rakennushankkeilleen laajasti tavoitteita ja vaatimuksia ESG-näkökulmasta käsin.

- Haasteeksi periaatteidemme täyttämisessä muodostuu se, että monet rakennushankkeet ovat jo käynnissä silloin kun ne siirtyvät kiinteistörahastojemme omistukseen ja parannukset vastuullisuuden näkökulmasta ovat usein liian myöhäisiä toteuttaa. Vastuullisuuden eri teemojen, kuten esim. taksonomian vaatimusten huomioonottaminen, tulisikin olla koko tuotantoketjun asia ja rakentajien agendalla jo rakennushankkeiden suunnittelusta asti. Näin muun muassa rakentamisen aikaisia päästöjä saataisiin hillittyä. Tämä tekisi rakennushankkeista houkuttelevampia kiinteistösijoittajille ja auttaisi myös hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa, Aarnio tähdentää.