Pidä huolta -kampanja näkyy satsauksina nuorten mielenterveyteen myös Länsi-Suomessa
LähiTapiola Länsi-Suomi oli mukana syksyn 2021 Pidä huolta -kampanjassa, joka keräsi yhteensä yli miljoona euroa nuorten mielenterveyden tukemiseen. Kysyimme Mieli ry:n jäsenyhdistyksiltä Porista, Raumalta ja Huittisista, miten kampanjan vaikutukset ovat alkaneet näkyä Länsi-Suomessa.
Toivon Kärki ry ja Mieli ry toteuttivat yhdessä LähiTapiolan ja S-ryhmän kanssa viime syksynä Pidä huolta -kampanjan, jonka avulla kerättiin yli miljoona euroa koulutyölle ja 12–29-vuotiaiden Sekasin-chatille.
Viimeisen puolen vuoden aikana vapaaehtoisia on saatu Sekasin-chattiin lisää ja kesäkuukausina keskusteluja käytiin 1 000 aiempaa enemmän. Pidä Huolta -kampanjan avulla on pystytty tukemaan lähes 700:n koulujen ammattilaisen mielenterveysosaamista ja tavoitettu heidän kauttaan noin 9 000 nuorta ympäri Suomen.
LähiTapiola Länsi-Suomi oli kampanjassa mukana yhdessä Osuuskauppa Keulan ja Satakunnan osuuskaupan kanssa. Lahjoitussumma oli kokonaisuudessaan 30 000 euroa. Sekä yläkoulun ammattilaisille suunnatut koulutukset että Sekasin-chatin vapaaehtoistoiminnan tilaisuudet ovat jo tavoittaneet ammattilaisia Länsi-Suomen alueella.
- On hienoa nähdä, että kampanjan tuotoilla olemme osaltamme pystyneet tarjoamaan apua nuorten kasvaneeseen tuen tarpeeseen. Avun tarve on kuitenkin edelleen valtava, ja nuorten hyvinvoinnista huolehtimiseen tarvitaan jatkossakin yhteiskunnan kaikkia toimijoita. Siis myös meitä yrityksiä, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen toimitusjohtaja Pasi Aakula.
- Tämän kuuluukin olla työtä, joka ei koskaan tule valmiiksi. Siksi lasten ja nuorten tukeminen tulee olemaan prioriteettilistamme kärjessä myös ensi vuonna. Yleinen hintojen nousu kohottaa esimerkiksi harrastustoiminnan hintoja, ja tähän on kehitettävä harrastamisen jokaiselle mahdollistavia ratkaisuja, Aakula linjaa.
Paikalliset jäsenyhdistykset: vaikutukset näkyvät jo kouluissa ja vapaaehtoisten määrässä
Länsi-Suomessa toimii useita Mieli ry:n paikallisyhdistyksiä, joiden edustajat kertovat kampanjan vaikutuksien alkaneen jo näkyä paikallisesti.
Raumalta kerrotaan kampanjan näkyvän sekä yhdistyksen toiminnassa että paikallisissa kouluissa.
- Tähän mennessä olemme pystyneet jo lisäämään Sekasin-chatin koulutusta ja kouluttamaan lisää vapaaehtoisia mukaan toimintaamme. Lisäksi Rauman kouluissa pyörivät parhaillaan kampanjasta saaduilla varoilla toteutetut Hyvän mielen koulu -koulutukset, kertoo Mieli Länsirannikon mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Heidi Hiljanen.
Porissa puolestaan on noteerattu kampanjan mahdollistama parempi tuki paikallisen jäsenyhdistyksen tekemiselle, kertoo projektipäällikkö Eveliina Ranki Mieli Satakunnan mielenterveys ry:stä.
- Otimme Sekasin-chatin käyttöön hiljattain, ja helposta käyttöönotosta on kiittäminen Sekasin-kollektiivilta saamaamme apua. Kampanja näyttäisi kasvattaneen resursseja, mistä on tietysti valtavasti hyötyä meille ja erityisesti apua tarvitseville nuorille.
Ranki nostaa lisäksi esiin, että kampanjan myötä chatin kaltainen mahdollisuus auttaa nuoria verkossa houkuttelee uusia ihmisiä mukaan toimintaan.
Huittisissa ja Sastamalassa toimivassa Mieli Tukitalo mielenterveys ry:ssä kiitellään niin ikään työtä, joka on tehty tärkeän aiheen nostamiseksi ihmisten tietoisuuteen.
- Kampanja on tuonut tekemisellemme hienosti näkyvyyttä, mikä on antanut monelle kimmokkeen lähteä mukaan toimintaan. Tässä vaiheessa selkein hyöty onkin ollut se, että vapaaehtoisten rekrytointi on selvästi helpottunut, summaa toiminnanjohtaja Ari Tiensuu.