Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Loimi-HämeElämänturva5.10.2022

Taidetta LähiTapiolan kokoelmista nähtävillä Hämeenlinnan Verkatehtaalla

Hämeenlinnassa on upea mahdollisuus tutustua kotimaisen kuvataiteen kultakauden ja varhaisen modernismin keskeisten taiteilijoiden harvoin esillä olleisiin teoksiin, kun LähiTapiola tuo osan merkittävästä taidekokoelmastaan esille Verkatehtaalle. LähiTapiola Loimi-Hämeen järjestämä näyttely on esillä 13.11. asti.

LähiTapiolan kokoelmasta näyttelyssä nähdään lähes 30 teoksen kokonaisuus. Nähtävillä on teoksia mm. Albert Edelfeltiltä, Akseli Gallén-Kallelalta, Pekka Haloselta, Eero Järnefeltiltä, Yrjö Ollilalta, Santeri Salokiveltä, Sigrid Schaumanilta, Helene Schjerfbeckiltä, Wilho Sjöströmiltä, Venny Soldan-Brofeldtilta ja Ellen Thesleffiltä. Näyttelyn teokset ajoittuvat 1880- ja 1950-lukujen välille. Suurin osa teoksista on maalauksia, mutta mukana on myös joitakin piirroksia.

Näyttelykokonaisuus esittelee sekä luonto- että kaupunkinäkymiä viime vuosisadan alkupuolelta. Valtaosa maisemista on kotimaisia, mutta mukana on näkymiä myös Ranskasta, Englannista ja Italiasta. 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa lukuisat suomalaiset taiteilijat täydensivät taideopintojaan ulkomailla. Nämä matkat toivat tuoreita vaikutteita taiteilijoiden työskentelyyn sekä kiehtovia, vieraita maisemia kotimaisen taideyleisön nähtäville.

Mukana on myös harvoin esillä olevia maisemamaalauksia taidegraafikkona tunnetulta Helmi Bieseltä sekä kuvittajana tunnetulta Martta Wendeliniltä. Näyttelyssä nähdään myös hienoja henkilötutkielmia mestarillisena lapsikuvaajana tunnetulta Venny Soldan-Brofeldtilta sekä perhepiiriään taidokkaasti ja sielukkaasti ikuistaneelta Pekka Haloselta. Lisäksi esillä on kasvi- ja interiööritutkielmia mm. Ellen Thesleffiltä ja Helene Schjerfbeckiltä.

Hämeenlinnan Taiteilijayhdistys on halunnut mahdollistaa taiteeseen tutustumisen myös hämeenlinnalaisille päiväkodeille ja kouluille. Ajan varaamalla he pääsevät ihastelemaan suomalaisten rakastamien taiteilijoiden töitä.

Näyttely on nähtävissä Hämeenlinnassa Verkatehtaan Opistotalon galleriassa, osoitteessa Verkatehtankuja 9. Verkatehtaalla on selkeät opasteet näyttelytiloihin. Näyttely on avoinna 1.10.-13.11.2022, ti-su 11-18, ja sinne on ilmainen sisäänpääsy.

Tiedustelut:
Näyttelykoordinaattori Minttu Saarinen
044 9917714
minttu@minttusaarinen.com