LähiTapiola ItäTurvallisuus26.9.2022
Sähkön säästäminen voi johtaa vuoto- ja palovahinkojen lisääntymiseen – Lue vinkit vahinkojen ehkäisyyn
Muista katkaista rakennuksen vedet. Sulje aina veden pääsulku ennen lähtöä. Jos mökkiin tulee vesi omasta kaivosta, tällöin tulee kytkeä käyttövesipumppu pois käytöstä.
Pidä rakennuksessa peruslämpö, jos putkissa tai säiliöissä on vettä. Erityisen tarkkana kannattaa olla ulkoseinien läheisyydessä olevien putkien kanssa. Tarvittaessa ilman kiertoa sisätiloissa voi parantaa esimerkiksi pitämällä väliovia auki tai siirtämällä kalusteita seiniin asennettujen putkien edestä. LähiTapiolan kotivakuutuksen suojeluohjeiden mukaan peruslämmön tulisi olla vähintään 12 astetta.
Jos jätät mökin kokonaan ilman lämmitystä, poista vedet putkista ja säiliöistä. Kun rakennuksen vedet on pääsulusta katkaistu, juoksuta putkistot tyhjäksi. Kaikkia vesiä ei näin välttämättä saada poistettua, jolloin apuun voi ottaa paineilman. Jos on vähänkään epävarma, kuinka vesien kanssa tulisi toimia, kannattaa kutsua ammattilainen apuun. Talvea vasten vesi kannattaa poistaa muistakin paikoista, kuten puutarhaletkusta ja ulkoseinän vesipostiventtiilistä. Myös esimerkiksi tiskialtaan ja lattiakaivon hajulukkoihin jääneen veden voi poistaa tai tarvittaessa laittaa jäänestoainetta.
Tee mökille palatessa tarkastuskierros – älä sulata itse jäätyneitä putkia. Kun kytket veden pääsulusta päälle, seuraa alkuun, ettei missään esiinny vuotoja. Putkien jäätymisen tai rikkoutumisen voi havaita esimerkiksi tavallista pienemmästä vedenpaineesta tai vesimittarin osoittaessa poikkeavaa vedenkulutusta. Jäätyneitä putkia ei kannata yrittää itse sulattaa vaan kutsua ammattilainen apuun. Esimerkiksi avotulella tai kuumailmapuhaltimella putkia ei saa sulattaa, koska siinä voi vaarantaa itsensä, rikkoa putken tai polttaa koko mökin.
Aloita kylmänä olleen tulisijan lämmitys varovasti. Liian nopea ja voimakas sytytys voi paitsi aiheuttaa savu- ja nokivahinkoja, myös vaurioittaa tulisijaa ja hormia.
Muista nuohous. Nuohouksella voidaan ehkäistä nokipaloja ja havaita tulisijan vaurioita. Jos tulisijaa ei ole käytetty kolmeen vuoteen, se ja savuhormi tulee lain mukaan nuohota. Asuinrakennusten tulisijat tulee nuohota vuosittain, vapaa-ajan rakennusten kolmen vuoden välein – tai käytön mukaan.
Tunne tulisijasi. Esimerkiksi kamiinatyylinen "tunnelmatakka" valmishormeineen ei välttämättä kestä jatkuvaa lämmittämistä, sillä se on mitoitettu satunnaiseen käyttöön.
Varaa tuhkaa varten palamaton, kannellinen astia. Tuhka saattaa joskus kyteä useita päiviä, joten sitä kannattaa käsitellä varoen.
Varmista, että palo- ja mahdolliset häkävaroittimet toimivat.