Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola ItäTurvallisuus26.9.2022Sähkön säästäminen voi johtaa vuoto- ja palovahinkojen lisääntymiseen – Lue vinkit vahinkojen ehkäisyynKallistunut energianhinta kannustaa hakemaan sähkön säästökohteita. Tulisijoilla, kuten takoilla ja leivinuuneilla, korvataan muuta lämmitystä. Muutos lämmitystavoissa korostaa paloriskeihin varautumista. Moni miettii myös mökin lämmityksen laskemista tai jopa lopettamista koko talveksi. Tämä voi lisätä vuotovahinkoja.
LähiTapiola Itä korvaa vuosittain noin sata palovahinkoa ja useita satoja rakennuksille sattuneita vuotovahinkoja. Tyypillisesti vahinkoilmoitusten määrä lisääntyy talven kylminä kuukausina.Sähkön hinnannousun vuoksi tulevana talvena vahinkojen määrän pelätään kasvavan. Sähkön säästäminen on erittäin suositeltavaa, mutta se kannattaa tehdä turvallisesti. Lisääntyvä puunpoltto voi lisätä vaaratilanteita, joten palovahinkoihin varautumisen merkitys korostuu. Kallistuneet sähkö- ja muut lämmityskulut voivat myös houkuttaa vähentämään mökin lämmitystä. Samalla kasvaa kuitenkin myös putkivuotojen riski.- Tyypillisesti putkirikot tapahtuvat talvella, kun putket ovat jäätyneet ja pakkanen hieman lauhtuu. Mökit ovat vuotovahingoille siitä erityisen riskialttiita, ettei niillä usein käydä pitkään aikaan, jolloin vesi voi ehtiä valua pitkään. Mökeillä putket voivat myös olla yllättävän vanhoja. Siksi kannattaa harkita tarkkaan ja ainakin varautua, ennen kuin tekee suuria muutoksia mökin lämpötilaan, varoittaa LähiTapiola Idän korvausjohtaja Artturi Alaharjula.- Vakuutuksesta korvataan kyllä putkirikon aiheuttamat vuotovahingot ehtojen mukaisesti, mutta on hyvä muistaa, että jos mökillä tapahtuu iso vuoto, voi se olla koko ensi kesän pois käytöstä ja vaatia ison remontin. Sellaista alkua kesälle tuskin kukaan haluaa, Alaharjula sanoo.Energiakriisi on saanut monet hamstraamaan polttopuita ja lisäämään puunpolttoa. Pelastustoimen tilastojen mukaan Suomessa tulisijoista ja savuhormeista saa vuosittain alkunsa noin 600 rakennuspaloa. Palojen ehkäisy on tärkeää erityisesti ihmishenkien suojelemiseksi.- Aina kun tulen kanssa ollaan tekemisissä, on tulipalon mahdollisuus olemassa. Se kannattaa pitää mielessä etenkin nyt syksyn kylmetessä ja lämmityskauden alkaessa. Onkin tärkeää tiedostaa tulisijan paloriskit, jotta vältymme lisääntyneiltä tulipaloilta, Alaharjula muistuttaa.-Valtaosa kotivakuutuksesta korvaamistamme vahingoista on erilaisia irtaimiston rikkoutumisia, mutta vuotovahingot ja tulipalot ovat paitsi rahallisesti suurempia myös kokemuksena hyvin raskaita.Vinkkejä vuotovahinkojen ehkäisyyn mökillä
  • Muista katkaista rakennuksen vedet. Sulje aina veden pääsulku ennen lähtöä. Jos mökkiin tulee vesi omasta kaivosta, tällöin tulee kytkeä käyttövesipumppu pois käytöstä.
  • Pidä rakennuksessa peruslämpö, jos putkissa tai säiliöissä on vettä. Erityisen tarkkana kannattaa olla ulkoseinien läheisyydessä olevien putkien kanssa. Tarvittaessa ilman kiertoa sisätiloissa voi parantaa esimerkiksi pitämällä väliovia auki tai siirtämällä kalusteita seiniin asennettujen putkien edestä. LähiTapiolan kotivakuutuksen suojeluohjeiden mukaan peruslämmön tulisi olla vähintään 12 astetta.
  • Jos jätät mökin kokonaan ilman lämmitystä, poista vedet putkista ja säiliöistä. Kun rakennuksen vedet on pääsulusta katkaistu, juoksuta putkistot tyhjäksi. Kaikkia vesiä ei näin välttämättä saada poistettua, jolloin apuun voi ottaa paineilman. Jos on vähänkään epävarma, kuinka vesien kanssa tulisi toimia, kannattaa kutsua ammattilainen apuun. Talvea vasten vesi kannattaa poistaa muistakin paikoista, kuten puutarhaletkusta ja ulkoseinän vesipostiventtiilistä. Myös esimerkiksi tiskialtaan ja lattiakaivon hajulukkoihin jääneen veden voi poistaa tai tarvittaessa laittaa jäänestoainetta.
  • Tee mökille palatessa tarkastuskierros – älä sulata itse jäätyneitä putkia. Kun kytket veden pääsulusta päälle, seuraa alkuun, ettei missään esiinny vuotoja. Putkien jäätymisen tai rikkoutumisen voi havaita esimerkiksi tavallista pienemmästä vedenpaineesta tai vesimittarin osoittaessa poikkeavaa vedenkulutusta. Jäätyneitä putkia ei kannata yrittää itse sulattaa vaan kutsua ammattilainen apuun. Esimerkiksi avotulella tai kuumailmapuhaltimella putkia ei saa sulattaa, koska siinä voi vaarantaa itsensä, rikkoa putken tai polttaa koko mökin.
Vinkkejä turvalliseen lämmityskauden alkuun
  • Aloita kylmänä olleen tulisijan lämmitys varovasti. Liian nopea ja voimakas sytytys voi paitsi aiheuttaa savu- ja nokivahinkoja, myös vaurioittaa tulisijaa ja hormia.
  • Muista nuohous. Nuohouksella voidaan ehkäistä nokipaloja ja havaita tulisijan vaurioita. Jos tulisijaa ei ole käytetty kolmeen vuoteen, se ja savuhormi tulee lain mukaan nuohota. Asuinrakennusten tulisijat tulee nuohota vuosittain, vapaa-ajan rakennusten kolmen vuoden välein – tai käytön mukaan.
  • Tunne tulisijasi. Esimerkiksi kamiinatyylinen "tunnelmatakka" valmishormeineen ei välttämättä kestä jatkuvaa lämmittämistä, sillä se on mitoitettu satunnaiseen käyttöön.
  • Varaa tuhkaa varten palamaton, kannellinen astia. Tuhka saattaa joskus kyteä useita päiviä, joten sitä kannattaa käsitellä varoen.
  • Varmista, että palo- ja mahdolliset häkävaroittimet toimivat.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Savo-Karjala14.3.2025Varautumisen voima -seminaari kokosi asiantuntijat ja yrittäjät yhteenLähiTapiola Savo-Karjala mahdollisti 5 000 euron käyttörahastolahjoituksella Etelä-Savon yrittäjien järjestämää Varautumisen voima -seminaaria. Seminaari tarjosi yrittäjille arvokasta tietoa riskienhallinnasta, varautumisesta ja liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta. LähiTapiola Pohjoinen13.3.2025”Iskä, miksi valot räpsii ja poksuu?” - Lukiolainen pelasti oululaisen perheen kodin tulipaloltaTiesitkö, että sähköpalot ovat yksi yleisin syy kotien tulipaloihin? Sähköpalo voi aiheutua sähkölaitteen viasta, asennusvirheestä, väärästä tai huolimattomasta käytöstä tai puutteista kunnossapidossa. Näin vähennät tulipalon riskiä ja tunnistat alkavan sähköpalon. LähiTapiola Loimi-Häme13.3.2025Kevät on tuulilasivahinkojen sesonkiaikaa – pieniä säröjä on nopea korjataTuulilasivahinkoja tapahtuu eniten keväällä teiden sulaessa. Tuulilasiin osunut kivi tai talvirenkaasta irronnut nasta ovat yleisin syy tuulilasivahingoissa. Pieni iskemä tuulilasissa kannattaa korjauttaa nopeasti, ettei se ehdi levitä isoksi halkeamaksi.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetSähkön säästäminen voi johtaa vuoto- ja palovahinkojen lisääntymiseen – Lue vinkit vahinkojen ehkäisyynHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn