LähiTapiola Länsi-SuomiTurvallisuus14.9.2022
Kysely: länsisuomalaiset huolissaan kodin palovahingoista, mutta suuri osa ei koe osaavansa toimia tulipalon sattuessa
Sekä pitkään pois käytöstä olleen tulisijan käyttöönoton että vakituisessa käytössä olevan tulisijan tärkein turvallisuustoimenpide on nokipaloja ehkäisevä nuohous. Pelastuslain mukaan vakituisten asuntojen tulisijat tulee nuohota vähintään vuoden välein ja vapaa-asuntojen vähintään kolmen vuoden välein.
Tulipalojen ehkäisemiseksi lämmityskauden alussa on hyvä tarkistaa, että kodin palovaroittimet ja alkusammutusvälineet ovat kunnossa. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin tänä vuonna myös, kuinka suomalaiset ovat varautuneet kotona syttyvän tulipalon varalle.
Aloita kylmänä olleen tulisijan lämmitys varovasti. Liian nopea ja voimakas sytytys voi paitsi aiheuttaa savu- ja nokivahinkoja, myös vaurioittaa tulisijaa ja hormia.
Polta kuivaa ja puhdasta puuta. Pienet klapit ovat alkuun hyviä. Älä polta tulisijassa roskia, sillä se voi vahingoittaa hormia ja synnyttää haitallisia pienhiukkasia.
Muista nuohous. Vuoden 2019 nuohousuudistuksesta sekä nuohoojan tilaamisesta voit lukea lisää esimerkiksi sisäministeriön sivuilla. Nuohouksella voidaan ehkäistä nokipaloja ja havaita tulisijan vaurioita. Nuohoojan tehtäviin kuuluu myös tulisijan käyttöopastus.
Varaa tuhkaa varten palamaton, kannellinen astia. Tuhka saattaa joskus kyteä useita päiviä, joten sitä kannattaa käsitellä varoen.
Huolehdi ilman kierrosta tulien pidon aikana. Avaa pellit ajoissa ja sulje ne vasta, kun hiillos on palanut täysin loppuun. Näin voit varmistaa, että häkä ja pienhiukkaset eivät pääse huoneeseen.
Varmista, että palo- ja mahdolliset häkävaroittimet toimivat.
Hanki tarvittavat sammutusvälineet ja opettele toimimaan tulipalotilanteessa. Lisätietoa löydät esimerkiksi pelastustoimen verkkosivuilta.