Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PääkaupunkiseutuTurvallisuus2.11.2022

“Voin pelastaa jonkun hengen” – nuoret treenasivat elvytystaitoja Sankarikoulutuksessa

Käsi olkapäälle, jalka koukkuun, kääntö kyljelle – hätätilanteessa ensimmäiset minuutit ovat tärkeimpiä. Helsingin Jalkapalloklubin 11–12-vuotiaat pelaajat oppivat tärkeitä kansalaistaitoja LähiTapiola Pääkaupunkiseudun ja Punainen Risti Ensiavun Sankarikoulutuksessa.

– Kuka rohkea tulisi esittämään hetkeksi tajutonta? Punainen Risti Ensiavun Sankarikouluttaja Sari Kareinen kysyy parikymmenpäiseltä futisjoukkueelta.

Vapaaehtoisen käsi nousee ilmaan nopeasti. Tämä hihittää, kun Kareinen ravistelee ensin jalkoja, sitten olkapäitä ja puhuttelee tajutonta kovaan ääneen. Seuraavaksi Kareinen tarkistaa, että tajuton hengittää.

Mitähän pitäisi tehdä seuraavaksi? Tilannetta seuraava Manja Vukić pohtii, että hänen jalkansa nostettiin ylös, kun hän kerran pyörtyi.

– Pyörtyminen on vähän eri asia kuin tajuttomana oleminen. Olet kyllä oikeassa, että silloin kannattaa tehdä juuri noin, Kareinen sanoo.

Kareinen opettaa 11–12-vuotiaille jalkapalloseura HJK:n pelaajille elvytystaitoja LähiTapiola Pääkaupunkiseudun ja Punainen Risti Ensiavun Sankarikoulutuksessa. Hän käy läpi tajuttoman asettamisen kylkiasentoon, paineluelvytyksen ja 112-sovelluksen käytön. Ennen lähiopetustuntia pelaajat ovat tehneet verkkokurssin.

Kansalaistaidot lisäävät turvallisuutta ja hyvinvointia yhteiskunnassa

LähiTapiola Pääkaupunkiseutu ja Punainen Risti Ensiapu ovat kouluttaneet jo yhteensä 17 000 lasta pääkaupunkiseudulla. Kareinen on vetänyt Sankarikoulutuksia viidesluokkalaisille kouluryhmille jo viitisen vuotta. Pelkästään hänen opissaan tärkeitä kansalaistaitoja on siinä ajassa harjoitellut liki 11 000 lasta.

Euroopan elvytysneuvosto on asettanut tavoitteeksi, että oppilaat viidesluokkalaisista lähtien saisivat kaikkialla Euroopassa elvytyskoulutuksen. Monilla kouluilla tai kunnilla ei kuitenkaan ole varaa järjestää ensiapukoulutusta itse.

– Viidesluokkalaiset ovat tutkitusti otollisessa iässä ottamaan tällaista tietoa vastaan. Koulutuksella pyritään siihen, että lapset uskaltavat toimia tositilanteessa, Kareinen kertoo.

Kareinen uskoo, että suomalaisten ensiaputaidot ovat useaan muuhun maahan verrattuna hyvät. Silti kynnys toimia saattaa olla korkea. Tämän hän on huomannut myös koulutuksissa: oppilaat saattavat esimerkiksi kysyä, voivatko he saada sakkoja tai syytteet elvytyksessä murtuneista kylkiluista.

– Hätätilanteessa tärkeintä on ihmishengen pelastaminen. Siihen voi riittää pienikin asia, kuten auto-onnettomuuteen joutuneen hengitysteiden avaaminen päätä kääntämällä, Kareinen muistuttaa.

Hetkessä tarkkaavainen hiljaisuus muuttuu pulinaksi ja lattia täyttyy tajuttomia esittävistä lapsista, kun osallistujat jakautuvat pareihin ja kokeilevat pelikaverinsa laittamista kylkiasentoon.

Sankaruus vaatii rohkeutta toimia hätätilanteessa

Kareinen esittää pelaajille läpi koulutuksen kysymyksiä, joiden avulla hän selittää auki hätätilanteessa toimimisen vaiheita. Hengittääkö tajuton? Onko tämä jäykkä kuin rautakanki vai aivan lötköpötkö? Mikä kohta on oikea paineluelvytykselle?

Paineluelvytyksen harjoittelua varten jokainen osallistuja saa harjoituspaketin. Pienellä sydämellä ja liinalla harjoitellaan painelukohdan löytämistä ja painalluksia. Sydämestä kuuluu painaessa vinkaisu.

Manja Vukić tiesi elvyttämisestä ennestään sen, että rintakehää kuuluu painella 30 kertaa. Nyt hän pääsi ensi kertaa kokeilemaan elvytystä käytännössä, mikä oli hänen mielestään opettavaista.

– Jos kukaan muu ei osaa elvyttää, voin pelastaa tällä tavalla jonkun hengen. Elvytys ei ollut vaikeaa, mutta painelu oli aika raskasta. Jaksoin painella kolme kierrosta, Vukić kertoo.

Ellen Blumme oli harjoitellut elvyttämistä aiemmin partiossa, mutta Adéle Roos pääsi ensi kertaa tositoimiin. Hilja Socada uskoo, että osaisi koulutuksen ansiosta auttaa, jos osuisi paikan päälle tositilanteeseen. Parhaiten mieleen jäi kylkiasento.

– Toivon, että koulutuksen käyneet lapset uskaltavat puuttua tilanteeseen ja mennä kysymään, onko jokin hätänä. Vaikka kaikki taidot unohtuisivat, aina voi soittaa hätänumeroon, Kareinen sanoo.

LähiTapiola edistää suomalaisten ensiaputaitoja ja tekee arjesta turvallisempaa järjestämällä Punainen Risti Ensiavun kanssa koululaisille Sankarikoulutuksia. LähiTapiola on SPR:n pitkäaikainen, valtakunnallinen kumppani. HJK:n kanssa LähiTapiola Pääkaupunkiseutu on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2017 asti.

Vuodesta 2016 asti LähiTapiola ja Punainen Risti Ensiapu ovat kouluttaneet 140 000 sankaria ympäri Suomen, LähiTapiola Pääkaupunkiseudun alueella 17 000. Vuoden 2022 aikana Sankarikoulutuksen saa lähes 10 000 viidesluokkalaista, ja oppilaitokset voivat hakea jo mukaan vuoden 2023 koulutuksiin.