Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PääkaupunkiseutuTurvallisuus19.10.2022

Salama iski, ja pian Riitan koti oli tulessa: ”Ilman kotivakuutusta uuden taloni paikalla olisi vain monttu”

Valpas siskonpoika pelasti vantaalaisen Riitta Oksasen palavasta talosta.  ”En voinut kuvitellakaan, että salama polttaisi kotini. Ilman vakuutusta olisin jäänyt tyhjän päälle, mutta nyt uusi talo nousi vuodessa ja laaja kotivakuutus on itsestäänselvyys.”

Kello kävi vasta kahdeksaa elokuisena aamuna vuonna 2019, kun vantaalainen Riitta Oksanen havahtui kovaan pamaukseen. Hän ei jaksanut nousta sängystä ääntä ihmettelemään, vaan tulkitsi salaman iskeneen lähistölle. Onneksi viereisessä talossa asuva Riitan siskonpoika heräsi samaan jysäykseen ja päätti katsoa ulos.

– Hän huomasi taloni olevan liekeissä. Havahduin uudelleen siihen, kun siskonpoikani paukutti ovea ja huusi tulemaan äkkiä ulos – talo oli tulessa. Salama oli iskenyt talon päädyn kaapeliin ja sytyttänyt katon palamaan. Oli onnenkantamoinen, että siskonpoikani oli menossa sinä päivänä vasta iltavuoroon, Riitta kertoo.

– Itse pääsin ulos nopeasti, mutta rakas Tiikki-kissani säntäsi pelästyneenä yläkertaan. Liekit jo räiskivät, kun sisarenpoikani haki kissan turvaan. Tiikki on todella rakas, ja olisi ollut kamalaa, jos sille olisi käynyt jotain.

Riitta Oksasen omakotitalo syttyi palaamaan salamaniskusta. Palo ei levinnyt koko taloon, mutta sammutusvedet tekivät tehtävänsä ja irtaimisto tuhoutui lähes täysin.

"Kotivakuutus korvaa toteutuneita riskejä, joita tavallinen ihminen ei jaksa kantaa"

Vain muutamaa kuukautta aiemmin Riitta oli pohtinut, tarvitseeko kotivakuutusta lainkaan. Siskonpoika puhui hänet ympäri, ja laaja kotivakuutus pysyi voimassa. Sen turvin LähiTapiola Pääkaupunkiseutu rakennutti Riitalle uuden talon palaneen tilalle, järjesti säilytyksen irtaimistolle ja maksoi asumisen rakentamisen ajan.

– En olisi voinut kuvitellakaan, että salama iskisi ja polttaisi koko talon. Ilman kotivakuutusta olisin jäänyt tyhjän päälle ja uuden talon tilalla olisi vieläkin vain monttu. Nyt laaja kotivakuutus on itsestäänselvyys, Riitta sanoo.

Juuri tässä piilee LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvausjohtajan Marko Tolosen mukaan kotivakuutuksen tärkeys.

– Kotivakuutus korvaa toteutuneita riskejä, joita tavallinen ihminen ei jaksa kantaa ja joita ei voi ennakoida. Kotivakuutuksen turva on kattava, sillä se muodostuu useasta vakuutuksesta. Omaisuuden turvan lisäksi se sisältää oikeusturvavakuutuksen riitatilanteiden varalle ja vastuuvakuutuksen kolmansille osapuolille aiheutetun vahingon varalle, Tolonen sanoo.

Kotivakuutuksen historia ulottuu pitkälle 1700-luvulle paloapuyhdistyksiin, joita perustettiin pitäjiin. Tulipalon sattuessa kassasta kustannettiin perheille tarvikkeita uuden talon rakentamiseen.

– Sama idea yhteisvastuullisuudesta ja lähimmäisistä huolehtimisesta elää vakuutustoiminnassa edelleen. Tällaisissa tapauksissa konkretisoituu, miksi Elämänturvayhtiö on olemassa, Tolonen toteaa.

Vahinkotarkastaja Jari Saari (vas.), Riitta Oksanen ja korvausjohtaja Marko Tolonen katselevat Riitan kotialbumista kuvia sekä palaneesta talosta että uuden omakotitalon rakennusvaiheista.

Laaja kotivakuutus takasi uuden kodin vanhan paikalle avaimet käteen -periaatteella

Pääkaupunkiseudulla palaa vuosittain parisenkymmentä omakotitaloa. Palo saattaa saada alkunsa niin salamasta, tupakoinnista, kynttilästä, laiteviasta kuin tihutöistäkin. Vahinkotarkastaja Jari Saaren työpöydälle tulee vuosittain kolmesta neljään pahaa palovahinkoa – yksi niistä oli Riitta Oksasen tapaus.

– Vakaviin vahinkoihin liittyy aina vakuutusasian lisäksi myös ihmisten hädän ja tunteiden kohtaaminen. Riitalla oli onni, että hän pääsi kissansa kanssa ulos palavasta talosta. Toisinaan kohdalle osuu murheellisempia tapauksia, mikä on kokeneellekin tarkastajalle kova paikka, Saari sanoo.

Isoissa vahingoissa tarkastaja menee paikan päälle tarkistamaan tilanteen ja käymään prosessia läpi asiakkaan kanssa. Myös viranomaisten kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä.

– Käymme läpi, miten asiakas on vakuuttanut kohteen ja mitä se tarkoittaa, onko hänellä tarve väliaikaiselle asunnolle ja tarvitseeko hän hätärahaa, Saari kuvailee.

Riitan tapauksessa lopputulos oli melkoinen täystuho. Palo ei levinnyt koko taloon, mutta sammutusvedet tekivät tehtävänsä ja irtaimisto tuhoutui osittain täysin. Laajassa kotivakuutuksessa asiakas voi päättää, haluaako uuden rakennuksen palaneen tilalle vai rahallisen kertakorvauksen.

– Riitta toivoi, että uusi talo rakennettaisiin yhteen tasoon, sillä sellaisessa olisi iän karttuessa helpompi asua. Hän löysikin sopivan talopaketin varsin äkkiä ja pyysi, että tulen mukaan juttusille talomyyjän kanssa. Taisi mennä puolitoista tuntia myyjän pakeilla, ja Riitalla oli jo nimi paperissa ja talopaketti valittuna, Saari kertoo.

"Täytyy sanoa, että Jaria parempaa vakuutusihmistä saa etsiä hän auttoi kaikessa ja kulki rinnalla. Siinä kauheassa tilanteessa minulle oli tärkeää, että sain henkilökohtaista palvelua", Riitta kiittelee Jaria ja Markoa.

"Uusi kotini on ajanmukainen ja energiatehokas"

Talopaketin ansiosta Riitan puolesta hoidettiin luvat, suunnittelijat ja urakoitsijat. Vuodessa uusi keltainen talo kohosi vanhan paikalle.

– Minulla ei ole lapsia, joten siskonpoikani antoi vinkkejä talon suunnitteluun. Jaria parempaa vakuutusihmistä saa etsiä, sillä hän auttoi kaikessa ja kulki rinnalla – kaikki, mitä toivoin, onnistui. Olen puhunut naapurustollekin siitä, miten tyytyväinen olen ollut, Riitta kertoo.

Uuden talon olohuone on korotetun katon ansiosta avara, ja vanhan talon hengestä muistuttavat palon keskeltä pelastetut ja puhdistetut huonekalut. Olohuoneen kruununjalokivi on Oksasen isoäidin turkoosi keinutuoli.

– Se harmittaa, että vintiltä tuhoutui antiikkiesineitä, kuten mummoni ompelukone. Onneksi äitini vanha Singer pelastui. Hän ompeli sillä hattuja – ja minä olen jatkanut perinnettä. Talvivaatteetkin menivät, mutta naapurit auttoivat ja toivat niitä minulle palon jälkeen.

Kuin ihmeen kaupalla vanhat valokuvat säilyivät piirongin laatikossa.

– Alkuun muistelin menneitä ja katsoin jatkuvasti kuvia vanhasta talosta, jonka perin aikoinaan äidiltäni. Ehdin asua siinä liki 50 vuotta. Nyt kuvat ovat laatikossa, mitäpä minä niitä enää katselen. Mieluummin katson kuvia uuden talon rakennusvaiheista. Täällä on kaikki ajanmukaista ja energiatehokasta – toivottavasti saan asua uudessa kodissani vielä pitkään.