Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenElämänturva2.9.2022

Hyvinvoiva Pohjoinen: vuoden 2022 lahjoituksilla tuetaan niin opiskelijoiden kuin ikäihmistenkin mielenterveyttä

LähiTapiola Pohjoisen Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoituksia jaetaan vuonna 2022 yhteensä 100 000 euroa 17 erilaiseen yleishyödylliseen kohteeseen. Teemoina tämän vuoden lahjoituksissa on muun muassa mielenterveyden ja ennaltaehkäisevän hyvinvoinnin sekä liikenneturvallisuuden edistäminen.

- Maailman epävarmuus ja sotatila Euroopassa näkyvät myös Suomessa lisääntyneenä pahoinvointina, syrjäytymisenä ja mielenterveysongelmina. Haluamme tukea niin ennaltaehkäisevää kuin akuuttia mielenterveystyötä niin nuorten, ikääntyvien kuin erityisryhmienkin parissa, korostaa LähiTapiola Pohjoisen toimitusjohtaja Veli Rajakangas.

Oulun yliopiston kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Finanssi ry on yksi Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoituksen saaneista tahoista. Ainejärjestö suunnittelee käyttävänsä lahjoituksen ensimmäistä kertaa syksyllä 2022 järjestettävän Maailman onnellisin opiskelija -kurssin kustannuksiin. Kurssilla on tarkoitus edistää opiskelijoiden mielenterveyttä.

- Kurssin tavoitteena on rakentaa opiskelijoille parempaa itsetuntemusta ja itsensä johtamista, jotka ovat tänä päivänä merkittäviä taitoja työ- ja opiskeluhyvinvoinnin kannalta, kertoo Finanssi ry:n puheenjohtaja Elisabet Lakkala.

Maailman onnellisin opiskelija -kurssilla käsiteltäviä aiheita ovat esimerkiksi rutiinit, tunteet ja tarpeet, omat rajat, arvot sekä vaikuttaminen, jotka ovat suoraan työkaluja mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Mielenterveyden teemaan kuuluu myös Lintulammen asukasyhdistys ry:lle tehtävä lahjoitus, joka on tarkoitus käyttää ikäihmisten ryhmätoimintojen järjestämiseen ja ylläpitämiseen.

- Olemme käynnistäneet hyvinvointilähetetoiminnan, jonka tarkoituksena on tavoittaa yksinäisiä ikäihmisiä, joilla on tarvetta sosiaalisiin kontakteihin ja aktiviteetteihin. Lähetteen voi tehdä taho, joka kohtaa yksinäisen ikäihmisen, kertoo puheenjohtaja Tuija Pohjola.

Lintulammen vastuuhenkilö ottaa yhteyden ikäihmiseen ja ohjaa hänet juuri kyseessä olevalle henkilölle sopivaan aktiviteettiin. Ikäihminen voidaan saattaa henkilökohtaisesti ryhmään, jotta osallistuminen erityisesti ensimmäisellä kerralla olisi mahdollisimman turvallinen ja kynnyksetön. Pohjola kertoo, että tarvetta on erityisesti pienryhmille ja viikonloppuisin järjestettävään toimintaan.

Nuorten turvallisen liikennekäyttäytymisen edistäminen tärkeänä teemana

Toinen tämän vuoden Hyvinvoiva Pohjoisen teemoista on liikenneturvallisuus ja etenkin nuorten liikennekäyttäytymisen edistäminen. Pitkäkankaan yhtenäisperuskoulun vanhempaintoimikunta on suunnitellut liikenneturvallisuuteen liittyvää tapahtumaa, jossa on tarkoituksena antaa tietoa liikennekäyttäytymisestä ja suojavarusteiden ja valojen käytön tärkeydestä, sekä opastaa toimimaan hätätilanteen tullen.

- Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan pyöräilykypärän käyttö on Oulunsalon koululaisten keskuudessa huomattavasti vähäisempää kuin muissa Pohjois-Pohjanmaan kouluissa. Oulunsalossa on myös tapahtunut viime kuukausina mopoilijoiden aiheuttamia läheltä piti -tilanteita ja alueen vanhemmat ovat tuoneet esille huolensa asiasta, kertoo Pitkäkankaan vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Satu Kontio.

Kaikki Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoituksen saajat:

 • Lumijoen etsintävene team ry

 • Suomen Dronepelastajat ry / UAS 201 Oulu

 • Oijärven Vapaaehtoinen Palokunta ry

 • Perhon palomiesyhdistys ry

 • Kannuksen palomiehet / Kannuksen palokuntanaiset

 • Limingan Moottoripaja ry

 • Pitkäkankaan koulun vanhempaintoimikunta

 • Pyhäjoki MC ry

 • Finanssi ry

 • Haapaveden 4H-yhdistys ry

 • Kalajokilaakson mielenterveysyhdistys Mielikit ry

 • Katuklinikka Oulu / A-klinikkasäätiö

 • Lintulammen asukasyhdistys ry

 • Motoristien Kriisipalvelu Kannatusyhdistys ry

 • SPR:n Pudasjärven osasto

 • Suomenselän Muisti ry

 • Utajärven Nuorten Toimintaorganisaatio ry

Asiakkaiden omistamana ja paikallisena elämänturvayhtiönä LähiTapiola Pohjoisen tavoitteena on edistää vastuullisesti Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointia ja elinvoimaisuutta. Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoituksin toteutamme vastuullisuustyötämme ja vaikutamme aktiivisesti lähiyhteisössämme. Meille on tärkeää, että asiakkaamme omistajinamme voivat olla mukana päätöksenteossamme.

Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoitusten lisäksi vastuullisuustyötä toteutetaan mm. lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastamiseen kohdennetulla Nuori Pohjoinen -tuella, vahingontorjuntatyöllä kuten sammutintarkastuksilla ja hätäensiapukoulutuksilla, henkilökunnan vapaaehtoistyöllä sekä oppilaitosyhteistyöllä.