Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus8.8.2022

Suojatievalvojat mukana koulujen aloituksessa – lue vinkit turvalliseen koulumatkaan

Koulujen alkaminen tuo liikenteeseen keskiviikkona vilskettä, kun kadut täyttyvät oppimaan matkaavista koululaisista. LähiTapiola Keski-Suomi on turvaamassa kouluteiden vaaranpaikkoja ja suojateitä yhdessä urheiluyhteistyökumppaneidensa kanssa.

– Suojatiekampanjamme on muodostunut jo perinteeksi. Jalkaudumme teille muistuttamaan koululaisia ja autoilijoita turvallisesta liikkumisesta sekä valvomaan, että ensimmäinen jännittävä kouluaamu sujuu turvallisesti, LähiTapiola Keski-Suomen toimitusjohtaja Teemu Toivanen kertoo.

Turvattavia suojateitä on muun muassa Jyväskylässä, Joutsassa, Äänekoskella ja Keuruulla. Suojateiden turvaamisen lisäksi suojatievalvojat jakavat koululaisille myös heijastimia syksyn pimeneviä iltoja varten. Mukana kampanjassa ovat JYP, Jyväskylän Kiri, JKU, Happee ja Keupa urheilija- ja toimihenkilöedustuksellaan.

Vinkit turvalliseen koulumatkaan

Koululaisten kanssa on hyvä kerrata liikennesääntöjä ja oman koulumatkan vaaranpaikkoja. Vaikka kyseessä olisi jo tuttu reitti, pitkän kesäloman jälkeen asioiden kertaaminen kannattaa myös isompien lasten kanssa.

 1. 1.

  Opettele koulumatka etukäteen ja mieti turvallisin reitti. Koulumatkaan kannattaa hyödyntää alikulkuja ja muita turvallisia kulkureittejä, vaikka se toisikin matkaan hieman lisää pituutta.

 2. 2.

  Huomaa vaaranpaikat ja kertaa yhdessä. Kesän jälkeen on yhdessä hyvä kerrata liikennesääntöjä ja oman koulumatkan vaaranpaikkoja myös isompien lasten kanssa. Kiinnittäkää huomiota paikkoihin, joissa on huono näkyvyys tai muistelkaa, miten esimerkiksi poistutaan bussista, jos matkaan sisältyy kulkua linja-autolla.

 3. 3.

  Sovi säännöt kännykän käytöstä. Koulujen alku on monelle lapselle aika, jolloin hankitaan myös ensimmäinen kännykkä. Lapsen kanssa voi sopia, että kävellessä kännykkä pidetään aina repussa, sillä kännykkä vie helposti huomion pois liikenteestä.

 4. 4.

  Kysele ja kertaa. Koululaiselta on hyvä kysellä koulupäivän kuulumisten lisäksi myös koulumatkasta. Onko matkan aikana sattunut jotain, mikä on jäänyt ihmetyttämään?