Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Turvallisuus20.7.2022Käsisammutin voi pelastaa miljoonavahingoilta – Silti suhteellisen tuntematon apu palotilanteessaLähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan kotitalouksia uhkaavista vahingoista ja onnettomuuksista huolestuttavat eniten tulipalo tai muut palovahingot. Vaikka palovahinkoihin on varauduttu hyvin, edelleen vain vähemmistö omistaa käsisammuttimen tai hallitsee sen käytön.
Tulipalot ja muut palovahingot huolestuttavat suomalaisia kodin vahingoista ja onnettomuuksista eniten, selviää LähiTapiolan Kantar TNS Agrilla helmikuussa 2022 teettämästä kyselystä.Palovaroitin pitää pintansa suosituimpana tulipaloon tai palovahinkoon varautumisen keinona ja se onkin tärkeä osa pelastautumista, sillä toimiessaan se antaa aikaa toimia tulipalon sattuessa. Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan kotitalouksista 82 prosentilla on toimiva palovaroitin.

– Vastuu palovaroittimesta on asukkaalla itsellään. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että vaihtaa patterit kerran vuodessa, mutta viimeistään silloin kun palovaroitin ilmoittaa pattereiden loppumisesta merkkiäänellä, kertoo LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Ilkka Herva.

Käytännössä kaikki kyselyyn vastanneet olivat varautuneet jollain tavalla kotona syttyvien tulipalojen varalta. Vastaajista 96 prosenttia mainitsi ainakin jonkin keinon ja vain neljä prosenttia vastanneista toteaa, ettei ole koskaan ajatellut kodissa tapahtuvia onnettomuuksia tai niihin varautumista tai ettei osannut sanoa, onko varautunut vai ei.
Käsisammutin auttaa tehokkaasti palon alkuvaiheessaSammutuspeite on verrattain tuttu varautumiskeino kyselyyn vastanneille, joista noin puolet kertoo omistavansa peitteen ja osaavansa käyttää sitä.

Käsisammuttimien omistaneiden ja sen käytön osaavien määrä (24 % vastanneista) osoittautui kyselyssä suhteellisen alhaiseksi. Vastanneista puolestaan kolme prosenttia omistaa käsisammuttimen, mutta kertoo, ettei osaa käyttää sammutinta. Käytännössä kaikki kodeissa syttyvät tulipalot ovat mahdollista sammuttaa palon alkuvaiheessa käsisammuttimella.

– Käsisammuttimia on tarkoitettu eri tarpeisiin ja tilanteisiin. Kuitenkin paras sammutin on se, joka on lähellä hädän hetkellä. On tärkeää, että sammutin on tarkastettu ja hyvin merkitty, Herva sanoo.

Käsisammutin on tarkastettava vähintään vuoden väliajoin, jos sammutinta säilytetään alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle. Muissa tapauksissa riittää, että käsisammutin tarkastetaan kahden vuoden väliajoin.
Lisätietoja:
LähiTapiola Pohjoinen
Ilkka Herva, Korvausjohtaja
040 587 7467
ilkka.herva@lahitapiola.fi
*LähiTapiolan paloturvallisuusaiheisia kysymyksiä kysyttiin Suomen 15-79 –vuotiaalta väestöltä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn vastasi koko Suomessa 5.796 henkilöä ja LähiTapiola Pohjoisen alueella 340 henkilöä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 1,3 prosenttiyksikköä koko maan tasolla, Pohjoisessa noin + 5,3 prosenttiyksikköä. Kysely toteutettiin ajanjaksolla 5.-26.1.2022 Kantar TNS:n verkkopaneelin vastaajille.Milloin viimeksi tarkastutit käsisammuttimesi? LähiTapiola Pohjoisen asiakkaana voit ilmoittautua vuoden 2022 sammutintarkastukseen alueellamme Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla täältä.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Savo-Karjala14.3.2025Varautumisen voima -seminaari kokosi asiantuntijat ja yrittäjät yhteenLähiTapiola Savo-Karjala mahdollisti 5 000 euron käyttörahastolahjoituksella Etelä-Savon yrittäjien järjestämää Varautumisen voima -seminaaria. Seminaari tarjosi yrittäjille arvokasta tietoa riskienhallinnasta, varautumisesta ja liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta. LähiTapiola Pohjoinen13.3.2025”Iskä, miksi valot räpsii ja poksuu?” - Lukiolainen pelasti oululaisen perheen kodin tulipaloltaTiesitkö, että sähköpalot ovat yksi yleisin syy kotien tulipaloihin? Sähköpalo voi aiheutua sähkölaitteen viasta, asennusvirheestä, väärästä tai huolimattomasta käytöstä tai puutteista kunnossapidossa. Näin vähennät tulipalon riskiä ja tunnistat alkavan sähköpalon. LähiTapiola Loimi-Häme13.3.2025Kevät on tuulilasivahinkojen sesonkiaikaa – pieniä säröjä on nopea korjataTuulilasivahinkoja tapahtuu eniten keväällä teiden sulaessa. Tuulilasiin osunut kivi tai talvirenkaasta irronnut nasta ovat yleisin syy tuulilasivahingoissa. Pieni iskemä tuulilasissa kannattaa korjauttaa nopeasti, ettei se ehdi levitä isoksi halkeamaksi.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetKäsisammutin voi pelastaa miljoonavahingoilta – Silti suhteellisen tuntematon apu palotilanteessaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn