Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTurvallisuus6.7.2022

Vesiturvallisuus puhututtaa LähiTapiola Savon asiakkaita

Suomessa hukkuu edelleen vuosittain keskimäärin noin 150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Uimataidon lisäksi hyvät vesiturvallisuustaidot ja varusteet, kuten oikein sijoitettu pelastusrengas, ovat tärkeässä roolissa näiden hukkumiskuolemien ennaltaehkäisemisessä.

Vesistöt ovat iso osa savolaista identiteettiämme ja veden äärellä vietetään paljon aikaa. LähiTapiola Savossa haluamme edistää jokaisen täällä asuvan vapautta liikkua vesillä ja veden äärellä turvallisesti. Tästä syystä lahjoitimme toimialueellemme pelastusrenkaita myös tänä kesänä ja kysyimme asiakkailtamme ehdotuksia pelastusrenkaiden sijoituspaikoista. IIoksemme saimme parisataa ehdotusta.

- Olemme savolaisten omistaja-asiakkaidemme omistama ja on hienoa, että he pääsevät vaikuttamaan mm. hyvinvoinnin edistämiseen täällä Savossa. Olemme tehneet pelastusrengaslahjoituksia jo usean kesän ajan ja nämä ovat osa LähiTapiolan ja Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton yhteistyötä vesiturvallisuuden lisäämiseksi, kertoo markkinointipäällikkö Kaisa Kajan LähiTapiola Savosta.

– Renkaiden paikat valikoituivat paikallisilta saatujen ehdotusten pohjalta ja selkeästi aihe puhututtaa asiakkaitamme, sillä perusteluja oli jätetty runsaasti. Erityisesti vilkkaat lapsiperheiden suosiossa olevat uimarannat nousivat esille.

LähiTapiolan sinivalkoisia pelastusrenkaita on tällä kertaa viety Vuorelan Simpan rantaan ja Kuopion Hiltulanlahden uudelle uimarannalle. Leppävirran Timolan uimarannalle ja Pielaveden uimalaan renkaat rantautuvat piakkoin, summaa Kajan.

- Saimme ehdotuksia myös sellaisista kohteista, joissa rengas jo olikin aikaisemmilta vuosilta, mm. Kuopion Väinölänniemi ja Hietasalo, Pieksämäen Tahinlammen uimaranta.

Itä-Suomessa hukkumistapauksia on valitettavasti eniten koko Suomessa, tänä vuonna jo 11 kpl ja niistä seitsemän Pohjois-Savossa. Tilastollisesti yli 80 prosenttia Suomessa hukkuneista on miehiä ja suurimmassa hukkumisvaarassa ovat ikääntyneet ja lapset.

– Vesiturvallisuudesta puhuttaessa pelastusliivien käyttämisestä, alkoholin pois jättämisestä ja rannalla lasten silmälläpidosta ei varmasti koskaan muistutella liikaa. Eikä uimaan myöskään pitäisi mennä koskaan yksin. Pelastusrenkaan lisäksi hyvänä pelastusvälineenä toimii myös yllättäen ämpäri, koska sen voi heittää pelastettavalle, ja kun sen kääntää väärin päin, se kelluttaa ihmistä, Kajan sanoo.

Tunnista ja pelasta hukkuva

Hukkuva ihminen ei välttämättä näytä siltä, mitä useimmat ihmiset odottavat.  Tutustu Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton vinkkeihin.

  • Pelastusrengas löytyy näkyvältä paikalta monelta uimarannalta ja satamasta. Sitä voi tarvittaessa käyttää apuvälineenä kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan.

  • Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai käyttää sitä apuvälineenä uidessa pelastettaessa.

  • Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan ja voi auttaa toista. Tarvittaessa kättä pidempänä toimii vaikka keppi tai apuun heitetty ämpäri.

  • Hätätilanteessa hyvä muistisääntö on niin sanottu HRAP-sääntö: Hälytä apua, rauhoitu ja rauhoittele pelastettavaa, etsi apuväline, esimerkiksi pelastusrengas, kelluttava ämpäri tai kanisteri, pelasta apuvälinettä käyttäen.

    Lähde: Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto