Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä-PohjanmaaMaa- ja metsätalous30.6.2022

Eteläpohjalaisten nuorten yrittäjien rohkea ja harkittu investointi - Harjulan Maito Oy hyvässä vauhdissa

Kuusirivisessä kahden robotin pihatossa on leppoisan rauhallinen tunnelma. Osa lehmistä syö apetta reunaruokintapöydiltä, osa lepäilee parsissa, ja osa on käveleskelemässä lypsyroboteille tai karjaharjoille. Kävimme tapaamassa Harjulan Maito Oy:n yrittäjiä kesäkuun puolivälissä, juuri kun rehut oli saatu tehtyä.

Harjulan Maito Oy

Marko Hautamäki ja Jukka Teppo perustivat Harjulan Maito Oy:n vuonna 2020. Heillä molemmilla oli omat maatilat, mutta investointien tullessa ajankohtaiseksi he päätyivät yhdistämään voimansa. Leveämmillä hartioilla päästiin tämän päivän kokoluokkaan maitotilalla. Nuoriksi yrittäjiksi heillä on pitkä yhteinen historia. Heidän vanhempansa aloittivat yhteistyön rehunteossa jo noin 20 vuotta sitten ja siinä touhussa Marko ja Jukka tutustuivat toisiinsa.  Onpa Jukkaa muutaman vuoden vanhempi Marko toiminut joskus joulupukkinakin Jukan perheessä! Yhteisen pihattonavettaidean hauduttelu ja suunnittelu tehtiin kaikessa rauhassa. Yhdessä käytiin katsomassa monia uusia navettaratkaisuja ja yhteinen näkemys muodostui näillä käynneillä ja aiemmin rakennushankkeita toteuttaneiden maatilayrittäjien hyvien neuvojen ja vinkkien, sekä Proagrian laskelmien avulla, kertoo Marko.

Hyvien yhteistyökumppaneiden merkitys korostuu, kun Jukka kertoo ketkä kaikki ovat olleet mukana robottipihaton suunnittelussa ja toteutuksessa. Proagria on ollut isona apuna jo laskelmien teossa ja neuvonut matkan varrella monissa asioissa, ja hoitaa nykyään myös tilan kirjanpidon. Tämän kokoluokan rakennusprojektia ei yrittäjistä kumpikaan ollut tehnyt, mutta hyvien rakennusalan ammattilaisten kanssa, joilla oli selkeät vastuut ja aikataulut, kaikki sujui mallikkaasti. Laitetoimittaja DeLaval on arjessa mukana edelleen, sillä robottipihaton tietojärjestelmien tuki hoituu heidän toimestaan.

Harjulan Maito Oy:n vakuutusasioita LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalla on alusta asti hoitanut maatilaerikoistunut myyntipäällikkö Pekka Mäenpää. Pekka on tuttu mies molemmille yrittäjille jo pidemmältä ajalta. Hän on hoitanut aikanaan Markon kotitilan ja sittemmin molempien yrittäjien omien tilojen vakuutukset.

- Sarka-messuilla 2019 tuli puhetta tästä investoinnista Jukan ja Markon kanssa, muistelee Pekka.

- On hyvä, kun on tuttu mies, jolle voi soittaa aina vakuutusasioissa, toteaa Jukka. Kokonaisuudet ovat maatiloilla usein suuria, meilläkin Markon kanssa omat tilat ja tämä yhteinen firma. Pekan mukaan vakuuttamisessa on tärkeä huomioida tilan tarpeet kokonaisuutena, niin ihmiset, eläimet, rakennukset- ja kalusto, kun toimintakin. Kun on sama asiantuntija joka hoitaa koko kokonaisuuden, hän pystyy huolehtimaan, että kaikki tarvittavat vakuutukset ovat kunnossa, eikä turhia päällekkäisyyksiä ole, Jukka jatkaa.

120 lypsylehmän pihattonavetta otettiin käyttöön syyskuussa 2021. Silloin Markon pihattonavetan ja Jukan parsinavetan karjat yhdistettiin.

- Vähän se meitä mietitytti, että tulevatko lehmät kuinka toimeen, mutta oikein hyvin se meni, kertoo Jukka. Vähän ne toisiaan nuuhkivat ja uutta tilaa tutkailivat, mutta sopeutuivat todella nopeasti.

- Taisi meillä ihmisillä olla kovempi totuttelu uusiin tiloihin ja laitteisiin, naurahtaa Marko.

- Dataa on todella paljon tietokoneilla, kertoo Jukka. Se on mahtavaa! Heti nähdään koneella, jos jollain eläimellä toiminta tai maitoarvot muuttuvat, ja päästään tarvittaessa hoitamaan. Eläinten utare- ja sorkkaterveys on myös parantunut, kun on hyvin tilaa liikkua ja automaattilypsy. Oma työ on myös muuttunut uuden tekniikan ja pihaton myötä, kertovat yrittäjät. Aikataulut ovat hieman liukuvammat, kun etänä pystyy seuraamaan vaikkapa rehun määrää ruokintapöydillä, kertoo Jukka.

Vaikka maitotilallisten arki on kiireistä ja päivät pitkiä, niin harrastamaankin he toisinaan ehtivät. Jukka maastopyöräilee ja kalastaa. Marko on harrastanut moottoroitua varjoliitoa vuodesta 2008 saakka. Todella hyviä rakennusaikaisia ilmakuvia saatiin, kun Marko liiteli työmaan päällä, kertoo Jukka.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"data":{"target":{"sys":{"id":"f1ff39e0-9576-4b25-b040-c99ea22130de","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[],"nodeType":"embedded-entry-block"}
reference entry: {"id":"0645ba2f-640c-5b84-88e0-441b2818a7d0","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=PRKyAjPwdWM","altText":null,"contentful_id":"f1ff39e0-9576-4b25-b040-c99ea22130de","internalName":"Marko ja huuliharppu","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}