LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti pelastusrenkaita Tampereen kaupungille
Viime kesinä ihmiset ovat liikkuneet tavallistakin enemmän kotimaassa ja vesistöjen äärellä. LähiTapiola Pirkanmaa haluaa turvata ajanviettoa rannoilla ja vesillä lahjoittamalla pelastusrenkaita venesatamiin ja uimapaikkoihin.
Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Hukkumistapauksista keskimäärin puolet sattuu kesäkuukausien aikana. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Vuosina 2021 ja 2014 kesät olivat helteisiä, mikä näkyy myös hukkumistilastoissa. Tänä vuonna kylmä talvi ja hyvä jäätilanne sekä viileä alkukesä näyttäytyy tilastojen valossa toistaiseksi vielä paremmalta.
- Noin kolmasosa hukkumisista tapahtuu ihmisten pudottua syystä tai toisesta veteen. Joskus jalka lipeää kalliolla tai muualla luonnonvesien ääressä, mutta usein tippumisia tapahtuu myös laitureilla, satamissa tai jokien penkoilta. Näissä rakennetuissa paikoissa ylösnouseminen voi olla vaikeaa, ellei paikalla ole varta vasten asennettuja tikkaita tai muita rakenteita, joista ottaa tukea. Tällöin on tärkeää, että tilanteen nähneillä on jotain kättä pidempää, kuten pelastusrengas, jonka voi heittää pudonneelle kelluttavaksi apuvälineeksi, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.
Pelastusrengasta ei hätätilanteessa voi lähteä hakemaan kaukaa, vaan sen tulisi olla heti käsillä. LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti tänä kesänä kuusi pelastusrengasta Tampereen kaupungille. Aiempina vuosina kaupungille lahjoitettuja pelastusrenkaita löytyy jo Naistenlahden satama-alueelta, Mustalahden satamasta sekä Laukontorin ja Uittotunnelin laitureilta.
- Nyt lahjoitetut pelastusrenkaat ovat aluksi lainassa Suomen Meripelastusseura Pirkanmaa Ry:llä, joka käyttää niitä valtakunnallisella Kajo -partioleirillä. Kajo on Suomen Partiolaisten järjestämä suurleiri, joka kerää tuhansia partiolaisia Evon metsiin niin Suomesta kuin ulkomailtakin 15.–23.7.2022. Leirin jälkeen renkaat sijoitetaan veneilijöiden ja rannoilla virkistäytyvien turvaksi venesatamiin, soutuvenesatamiin sekä vesivirkistyskohteisiin Tampereella, kertoo Tampereen kaupungin satamavastaava Tuomas Salovaara.
- Pelastusrengaslahjoitukset ovat osa vesiturvallisuuden eteen tekemäämme työtä. Teemme yhteistyötä mm. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton sekä paikallisten uimaseurojen kanssa. Lahjoittamalla pelastusrenkaita haluamme olla mahdollistamassa turvallisempaa kesänviettoa vesien äärellä ja tarjota apua siellä missä sitä tarvitaan, kertoo vastuullisuuspäällikkö Taina Hiltunen LähiTapiola Pirkanmaalta.
Hukkuva ei näytä hukkuvalta
Helposti ajatellaan hukkumistilanteen olevan rajua, fyysistä ja äänekästä hengissä pysymisen taistelua. Harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta hukkuva ihminen ei kuitenkaan fysiologisesti pysty huutamaan apua. Hengityselimet on tarkoitettu hengittämiseen, kun taas puhe on toissijainen tai päällekkäinen toiminto. Hengityksen on toimittava ennen kuin puhuminen onnistuu. Puhutaankin ns. hiljaisesta hukkumisesta.
Hukkuva ihminen ei myöskään huido apua vaan levittää vaistomaisesti kädet sivuilleen ja painaa niillä veden pintaa vasten. Painamalla veden pintaa alas, hukkuva yrittää kammeta kehoaan ylöspäin, jotta voisi nostaa suunsa vedestä ja hengittää.
Neuvoja pelastusrenkaan käyttöön
Pelastusrengas löytyy näkyvältä paikalta monelta uimarannalta ja satamasta. Sitä voi tarvittaessa käyttää apuvälineenä kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan.
Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai käyttää sitä apuvälineenä uidessa pelastettaessa.
Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan ja voi auttaa toista. Tarvittaessa kättä pidempänä toimii vaikka keppi tai ämpäri.
Hätätilanteessa hyvä muistisääntö on ns. HRAP-sääntö:
H
Hälytä lisäapua jos suinkin mahdollista, ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Tällä varmistat lisäavun saamisen paikalle.
R
Rauhoita pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa. Se antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.
A
Etsi apuväline, hae jotain kättä pidempää avuksesi ja turvaksesi, mieluiten jotain kelluttavaa. Jos pelastusrengasta ei ole, myös ämpäri tai kanisteri kelluttaa.
P
Pelasta: lähesty pelastettavaa varoen, mutta ripeästi. Pidä apuväline itsesi ja pelastettavan välissä ja ojenna apuväline pelastettavalle, jos pelastettava on lähellä rantaa. Välineen voi myös heittää hänelle. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.
Lähteet:
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto: