Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenTurvallisuus28.6.2022

Tulipalo tuhosi täysin oululaisen Heikin uuden talon – laaja kotivakuutus pelasti

Juhannuksena 2021 oululaisen Heikki Kinnusen perhettä kohtasi odottamaton katastrofi – vasta rakennetun, vain vuoden vanhan kodin välikatosta lähtenyt tulipalo tuhosi kaiken. Lamauttava järkytys on jo vaihtunut helpotukseen perheen päästyä muuttamaan juuri valmistuneeseen uuteen taloon, mutta oman kodin menetys muutti elämän ja sen tärkeysjärjestyksen täysin. Kinnunen haluaa kiittää vakuutusyhtiötään LähiTapiola Pohjoista tuesta ja avusta myllerryksen keskellä.

Heikki Kinnusen perheeseen kuuluu vaimo ja kolme aikuista lasta. Elämä on rullannut eteenpäin ja elämänturvan syvällisemmälle pohtimiselle ei ole ollut syytä – vakuutusten hankinta on ollut lähinnä välttämätön askare muiden joukossa. Tänä päivänä Kinnunen kuitenkin ymmärtää kokonaisvaltaisen varautumisen merkityksen kohdattuaan viime juhannuksena pysäyttävän vastoinkäymisen, josta selviämisessä elämänturva on ollut hyvin keskeisessä asemassa. Kinnusten perheen Oulun Viriänrannan kauniille rantatontille rakennetussa omakotitalossa syttyi tulipalo vain vuoden sen valmistumisen jälkeen. Juuri mitään ei ollut tehtävissä kymmenien metrien pituisten lieskojen riehuessa uudessa kodissa.

– Juhannusaattona tulimme vaimon kanssa kotiin veneilemästä ja laitoin grillin päälle. Samassa ulkoa kuului voimakas ääni, mutta grilli vaikutti olevan täysin kunnossa. Kun menin terassille etsimään äänen lähdettä, huomasin sohvan olevan tulessa. Huusin vaimolle, että äkkiä ulos! Ymmärsin heti, ettei paloa ehditä enää sammuttaa. Siirsimme autot pois pihasta ja soitimme palokunnan paikalle. Ei auttanut kuin katsella, miten oma koti palaa maan tasalle. Tunne oli karmea: ihminen ei voi tehdä yhtään mitään tulen päästyä irralleen. Voin vain olla kiitollinen siitä, ettei henkilövahinkoja tullut, kertoo Kinnunen.

Palosyytutkinnassa palon alkulähteeksi selvisi välikatossa ollut viallinen muuntaja. Kyseessä oli erittäin harvinainen tilanne, jota ei olisi millään voinut ennakoida tai estää. Palohälyttimetkin alkoivat hälyttää vasta, kun palo oli jo huomattu. Paloasiantuntijat tulivat nopeasti siihen tulokseen, että vahinko korvataan ja palaneen kodin tilalle täytyi rakentaa uusi talo.

– Vastarakennetun talon hankinnat olivat onneksi tuoreessa muistissa vakuutusyhtiön pyytämää irtaimistoluetteloa varten. Saimme iloksemme varattua myös saman rakennuttajan, jonka kanssa teimme töitä ensimmäisen talon kohdalla. Olimme äärimmäisen tyytyväisiä korvaukseen, ja olemme edelleen. Koko korvausprosessi on ollut todella sujuva. Aloimme marraskuussa rakentaa uutta kotia ja huhtikuussa saimme avaimet käteen. Heti, kun uuden kodin rakentaminen saatiin aloitettua, ajatukset suunnattiin pelkän suremisen sijasta tulevaan, Kinnunen toteaa.

Kinnunen on kiitollinen saamastaan palvelusta LähiTapiola Pohjoisessa. Hän haluaa kiittää erityisesti yhteyshenkilöään Mika Koistista, joka on ollut suuri tukipilari katastrofin keskellä ja jonka kautta yhteydenpito vakuutusyhtiöön sujui kätevästi. Myös Koistinen on tyytyväinen yhteistyöhön:

– Korvauksen hoitaminen on helpompaa, kun kohteen vakuutusmäärä on alun perin tehty todellisen rakennusalan mukaan sekä muutenkin kyseiselle kohteelle sopivaksi. Näin ei välttämättä aina ole, joten kiitos tässä tapauksessa kuuluu vakuutuksen tehneelle henkilölle. Kinnunen myös itse auttoi vahinkoprosessissa olemalla erityisen yhteistyöhalukas ja aktiivinen lisäselvitysten hankkimisessa. Asiakkaan toiminta edisti vahingon sujuvaa eteenpäin viemistä.

Tällä hetkellä Kinnusten uuden talon ulkosaunan rakentaminen ja poreammeen asentaminen ovat juuri käynnissä. Pahin on takana, ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Tapahtumat ovat kuitenkin jättäneet jälkensä ja muuttaneet ajatusmaailmaa.

– Jos koti ja omaisuus palaa, jää itselle pelkät päällä olevat vaatteet ja auto. Onhan se lähes suurin vahinko, mitä elämässä voi käydä. Ymmärsin aidosti sen, kuinka keskeinen merkitys laajalla vakuutuksella on - tilanteesta olisi muuten lähes mahdotonta selvitä. Olen itse pitkäaikainen LähiTapiola Pohjoisen asiakas ja arvostan sitä, että yhtiö on iso, vastuullinen ja nimenomaan paikallinen toimija. Onneksi meidän asiantunteva vakuutusmyyjämme oli suositellut meille hyvää ja kattavaa turvaa, Kinnunen kiittää.

– Kun suuri onnettomuus osuu omalle kohdalle, huolellisuus ja ennakointi korostuvat entisestään. Uudessa talossa on useampi palovaroitin, ja sähkölaitteet laitan pienellä kynnyksellä pois päältä. Olin tarkka myös siitä, mitä laitteita uuteen taloon valittiin. Tällä hetkellä ulkosaunan rakentaminen ja poreammeen asentaminen ovat juuri käynnissä. En voi sanoin edes kuvailla sitä tunnetta, kun vihdoin pääsimme muuttamaan uuteen, pysyvään kotiimme. Hetki veti hiljaiseksi: nyt on palattu kotiin!


Turvaa kotisi ja tavarasi kotivakuutuksella vahinkojen varalta. Omakotitalossa tarvitset kotivakuutuksen, joka kattaa sekä irtaimiston että rakennuksen.

Saat nyt kodin irtaimistovakuutuksesta 30 % alennuksen vuodeksi. Alennuksen saat 27.6.-30.9.2022 verkosta. LähiTapiolan kotivakuutus on testivoittaja 2022 Kuluttaja-lehden kotivakuutusvertailussa. Lue lisää kotivakuutuksesta täältä.