Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus27.6.2022

Onko uimataitosi riittävä? – LähiTapiola Pirkanmaa tarjosi alkeisuimakoulun aikuisille

Yhteistyö uimakoulujen merkeissä alkoi vuonna 2019. Tauon jälkeen omistaja-asiakkaille maksuttomat uimakoulut jatkuivat jälleen.

LähiTapiola tekee vuosittain yhteistyötä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kanssa vesiturvallisuuden ja lasten uimataidon edistämiseksi ja vesillä tapahtuvien onnettomuuksien vähentämiseksi. Vesiturvallisuus on kokonaisuus, jossa keskeisenä osaamisena on riittävä uimataito ja riskien ymmärtäminen. Suomalaiset ovat aina asuneet ja tulevat aina asumaan veden äärellä, jolloin kaikilla on vapaus nauttia vesistöistä ja uimisesta.

SUH on tuottanut lapsille ja nuorille uuden Vesi- ja jääturvallisuus tutuksi -oppimiskokonaisuuden, joka tarjoaa käytännön tietoa vedestä ja jäästä sekä keinoja ehkäistä onnettomuuksia. Oppimiskokonaisuus on suunniteltu erityisesti alakoulujen käyttöön, mutta on myös verkossa vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Oppimiskokonaisuuden tuottamisen on mahdollistanut SUH:n pitkäaikainen kumppani LähiTapiola ja siihen voi tutustua osoitteessa www.vesiturvallisuus.fi.

- Yhteistyössä tuotettujen materiaalien lisäksi haluamme konkreettisin keinoin edistää myös aikuisten uimataitoa, jotta jokainen voisi liikkua turvallisesti vedessä, vesillä ja veden äärellä. Tarjosimme alkukesän aikana omistaja-asiakkaillemme maksuttoman alkeisuimakoulun heikon uimataidon omaaville aikuisille yhteistyössä uimaseura TaTU Tampere ry:n kanssa, jolla on kokemusta uinnin opetuksesta yli 100 vuoden ajalta. Yhteistyömme alkoi jo vuonna 2019, mutta oli koronan vuoksi tauolla. Nyt pääsimme jälleen uimakoulun järjestämään, ja jatkoa seuraa varmasti jälleen syksyllä, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan vastuullisuuspäällikkö Taina Hiltunen.

Uimakoulun viiden opetuskerran aikana uimarit tutustuivat veteen elementtinä, harjoittelivat kellumista, liukuja sekä alkeisuinteja.

- Kurssille osallistuvien uimareiden taidot vaihtelivat lähes uimataidottomasta hieman uintia osaavaan. Aikuiset kurssilaiset ovat siitä kiitollisia opetettavia, että he ovat motivoituneita ja ottavat oppia vastaan innoissaan. Monella on ollut esimerkiksi ongelmana, että jalat ja keskivartalo ”uppoavat”. Oikeiden vinkkien ja pienen harjoittelun jälkeen he hoksasivat miten vartalo pysyy pinnalla, kertoi uimakoulun ohjaaja Sofia Lindfors TaTU Tampere ry:stä.

Kurssille osallistunut Juha Kähkönen on tyytyväinen opittuihin taitoihin ja arvioi alkeisuimakoulun olleen todella hyödyllinen.

- Pari kertaa vuodessa käymme Mäntyharjussa appivanhempien mökillä. Siellä tulee uitua ja melottua avokanootilla. Minkäänlaista uimatekniikkaa minulla ei ollut aiemmin ja kelluminen ei onnistunut ollenkaan.  Tältä kurssilta sain varmuutta vedessä olemiseen ja uimiseen ja sen myötä vedessä selviytymisen taidot paranivat huomattavasti. Vaimoni on hyvä uimari ja käy myös uimahallissa. Ehkä minäkin nyt liityn ensi talvena mukaan hiomaan lisää omaa uimataitoani, Juha Kähkönen kertoo.

Asukaslukuun suhteutettuna Suomessa hukkuu ihmisiä selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Noin neljännes hukkumisista tapahtuu ihmisten pudottua syystä tai toisesta veteen esimerkiksi soutuveneen tai pienen moottoriveneen kaatuessa tai kallistuessa. Onnettomuudet sattuvat useimmiten keski-iän ylittäneille ja pääasiassa miehille.

- Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, pukemalla pelastusliivit aina vesille lähdettäessä sekä olemalla vesillä selvin päin, vastuullisuuspäällikkö Taina Hiltunen opastaa.

10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN LOMAN VIETTOON

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.

  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.

  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.

  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.

  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.

  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.

  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.

  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto:
Hukkumistilastot
Oppaat ja vinkit