Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola UusimaaTurvallisuus17.6.2022

Vahinkotarkastajan vinkit juhannusruuhkaan

Jokavuotiset juhannusruuhkat alkavat torstaina ja jatkuvat perjantaina, kun suomalaiset suuntaavat juhannuspyhiksi mökille. LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan noin joka kolmas suomalainen lähtee autolla juhannuksen viettoon.

Enemmistö suomalaisista pyrkii ajoittamaan lähtönsä vähemmän ruuhkaiseen hetkeen. Juhannuksen tärkeimmät turvallisuusvinkit liittyvät liikenteeseen ja alkoholiin.

Juhannuksen pitkä viikonloppu kerää tiet täyteen autoilijoita ja ruuhkat voivat aiheuttaa monille päänvaivaa. Erityisesti pääkaupunkiseudun läheisyydessä teiden odotetaan ruuhkautuvan torstaina ja perjantaina aamupäivällä. LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan 20 prosenttia suomalaisista välttää autoilua juhannuksen menoliikenteessä.

- Juhannusliikenteen sujuvuus vaihtelee sään ja ajokelin mukaan, mutta ruuhkat tutuissa paikoissa ovat varma asia. Monien on hankalaa välttää ruuhkia, jos haluaa työviikon päätteeksi perjantai-illaksi mökille. Erityisesti pitkissä ruuhkajonoissa kannattaa olla varovainen, jotta ei tapahdu peräänajoja tai muita liikennevahinkoja, kertoo LähiTapiola Uusimaan ajoneuvovahinkotarkastaja Seppo Patrikainen.

Moni juhannuksena autoileva osaa vältellä pahimpia ruuhkasumia näppärillä keinoilla. Esimerkiksi lähes 60 prosenttia suomalaisista pyrkii optimoimaan lähtöaikaansa välttääkseen autojonoissa istuskelun. Lisäksi valitaan vaihtoehtoisia reittejä ja seurataan liikenteen tilannetta liikennetiedotteista.

Tärkeimmät turvallisuusvinkit

Juhannuksen tärkeimmät turvallisuusvinkit ovat perinteiset: järki käteen liikenteessä ja älä aja jos nautit alkoholia.

- Liikenneruuhkissa on tärkeää pitää maltti mielessä ja välttää turhia ohituksia. Ruuhkassa istuvan kannattaa yrittää hyväksyä matkan pidempi kesto, sillä siinä vaiheessa on vaikea enää jouduttaa matkantekoaan. Toinen tärkeä muistutus liittyy alkoholiin: älä aja, jos olet nauttinut alkoholia. Myös pienet siirtymät autolla mökkiteillä kannattaa jättää väliin. Vesilläliikkujien tulee muistaa pukea pelastusliivit oikein päälleen ja huomioida sääolosuhteet, Patrikainen muistuttaa.

Juhannuksen paluuliikenne on aiempina vuosina alkanut sunnuntaina puolilta päivin. Se ei kuitenkaan yleensä ole yhtä paha kuin menoliikenne, koska monet jäävät viettämään kesälomiaan juhannukselta, Patrikainen toteaa.
Tutkimustiedot perustuvat LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen. Kantar TNS:n tekemä tutkimus toteutettiin toukokuussa 2017 ja siihen vastasi 1 007 iältään 15-74 -vuotiasta suomalaista.


Vinkit sujuvaan juhannusreissuun:

• Seuraa liikennetiedotteita ja suunnittele reittisi hyvissä ajoin.
• Pakkaa autoa pikkuhiljaa jo reissua edeltävinä päivinä, jotta lähtö sujuu vaivattomammin
• Ota matkalle mukaan tarpeeksi evästä ja juotavaa, jotta vältät turhat pysähdykset.
• Jos kyydissä on lapsia, ota pientä tekemistä sisältävät puuhapaketit ja tablettitietokoneet mukaan.
• Ota etukäteen selvää tietöistä tai yleisötapahtumista reittisi varrella.
• Varaa matkaan riittävästi aikaa ja jätä kiire pois liikenteestä.

Esimerkiksi Liikenneviraston palvelu tarjoaa tietoa tietöistä.