Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Kainuu-KoillismaaTurvallisuus24.5.2022

Veneilykauden alussa on hyvä tarkistaa perusasiat – moni onnettomuus olisi vältettävissä

Veneilykauden alku on käsillä Kainuussa ja Koillismaalla. Veneilykauden aloitus näkyy myös vakuutusyhtiöissä ja ensimmäiset vahingot sattuvat joillekin jo ennen kuin veneet saadaan edes vesille. LähiTapiola Kainuu-Koillismaalle tietoon tulleita venevahinkoja sattuu eniten heinäkuussa.

Veneily on kasvattanut suosiotaan korona-aikana, mikä näkyy myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikenneasioiden rekisterissä vesikulkuneuvojen määrän kasvuna. Vuoden 2022 alussa rekisterissä oli yhteensä 231 599 vesikulkuneuvoa. Yleisin vesikulkuneuvotyyppi rekisterissä Kainuussa ja Koillismaalla on moottorivene.

Vältä yleisimmät vahingot ja ota vinkit talteen onnistuneeseen veneilykauteen

Veneiden vesillelasku ajoittuu monille toukokuulle, säiden lämmettyä. Veneilykauden aloitus näkyy myös vakuutusyhtiöissä ja joillekin ensimmäiset vahingot sattuvat jo ennen kuin veneet saadaan edes vesille.

- Veneilykauden alussa tulee aina jonkin verran vahinkoja veneen kuljetuksessa ja vesillelaskussa. Joka vuosi myös uppoaa veneitä, kun veneen vesillelaskussa on tappi unohtunut pohjasta tai keväthuollot ovat olleet puutteellisia. Nämä ovat todella harmillisia vahinkoja, jotka sotkevat kauden alun. Monet niistä voisi välttää omalla huolellisella toiminnalla, kertoo LähiTapiola Kainuu-Koillismaan korvausjohtaja Jari Komulainen.

Yleisimmät veneilyssä sattuvat vahingot johtuvat kuitenkin LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan karilleajoista ja pohjakosketuksista sekä törmäyksistä laituriin. LähiTapiolalle ilmoitetuista venevahingoista jopa lähes 70 prosenttia vahingoista johtuu erilaisista törmäyksistä. Toiseksi eniten, noin 15 prosenttia veneilijöille sattuvista vahingoista johtuu rikoksista, kuten perämoottorivarkauksista tai murtautumisista veneeseen. Kolmanneksi eniten sattuu sään ja myrskyn aiheuttamia vahinkoja.

- Ensimmäiset vuorokaudet veneen vesillelaskusta ovat vahinkojen kannalta kriittiset, kertoo Komulainen.

LähiTapiola Kainuu-Koillismaalla esine-/kaskovakuutuksesta korvattujen keskivahinkojen suuruus vuonna 2021 oli reilu 1 800 euroa. Suurin korvausmeno euroissa syntyy kuitenkin myrskyvahingoista. Valtaosa parin viime vuoden (2020-2021) suurimmat vahingot johtuivat kovista kesämyrskyistä, joiden korvausmeno oli euromääräisesti suurin, n. 26 000 euroa. Myös myrskyjen keskivahinko oli lähes 4 500 euroa.

- Voidaan sanoa, että eniten LähiTapiola Kainuu-Koillismaalle tietoon tulleita venevahinkoja sattuu heinäkuussa. Yleisimmin ilmoitettu vahinkotyyppi on törmäys- tai pohjakosketus, jonka korjaus maksaa keskimäärin reilu pari tuhatta euroa, toteaa Komulainen.

- Jokainen vahinko on monen tekijän summa, mutta valitettavan usein taustalla on yhdistelmä kokemattomuutta ja huolimattomuutta. Nyt kauden alussa on hyvä hetki kerrata omia veneilytaitoja ja tarvittaessa hakea lisäoppia veneilyseuroilta tai verkkokursseilta, Komulainen vinkkaa.

Muista tarkistaa nämä asiat veneilykauden alussa


Ennen vesille laskua tarkista:
• rungon läpievientien ja perävetolaiteen kaapeliläpivientien ja venttiilien kunto ja tiiviys
• perämoottorin kiristysruuvien, pulttien ja moottorilukon kireys valmistajan ohjeiden mukaan
• nestekaasuletkujen tiiviys ja tarvittaessa vaihda letkut
• vetolaiteen öljyt ja öljypropun kiinnitys
• pilssipumpun toiminta
• polttoaineen riittävyys ja tuoreus
• veneen pohjapropun kiinnitys

Kun vene on vesillä tarkista:
• Ettei vene vuoda. Onko pilssissä vettä? Tarkista myös kaikki letkut ja suodattimet.
• Jätettäessä puuvene talven jälkeen ensimmäistä kertaa rantaan huomioi, että veneen pilssipumput voivat ylikuumentua tai akkujen virta ei riitä niiden kovin pitkäksi aikaa, jos vene vuotaa reilusti. Vene kannattaisi jättää nostoliinojen varaan tai matalaan veteen turpoamaan.


Tarkista aina kauden alussa myös turvavarusteet:
• Huomioi paukkuliivien patruunan uusimisväli.
• Tarkista ankkurin ja muiden köysistöjen kunto.
• Varmista sammuttimen toimintakunto ja leimaus (sammutin pitää tarkistuttaa ammattiliikkeessä vuosittain).
• Jos veneessä on lämmitin, tarkista myös palo- ja häkävaroittimen toimintakunto - vaihda paristot!
• Tarkista myös veneen kartastot ja muut suunnistusvälineet ja kiikareiden kunto.
• Onko puhelimeesi tallennettu puhelinnumerot, joista saat apua vesillä.


Katsastus
• Vene kannattaa mahdollisuuksien mukaan katsastuttaa. Katsastajat huomaavat usein asioita, joita veneen omistaja ei välttämättä osaa panna merkille.
• Katsastuksesta tai kuntokartoituksesta saa myös vakuutusmaksualennusta LähiTapiolan venevakuutuksesta.


Vakuutusasioissa kannattaa huomioida nämä:
• Kauden alussa kannattaa tarkistaa vakuutuskirjasta vakuutetun omaisuuden tiedot. Jos on esimerkiksi vaihtanut perämoottorin, niin uuden moottorin tiedot tulee päivittää ottamalla yhteyttä vakuutusyhtiöösi, jotta se voidaan esimerkiksi varkaustilanteessa korvata.
• Soutuveneet ja enintään 10 hv:n perämoottorit kuuluvat LähiTapiolan kodin tai mökin vakuutukseen aina 5 000 euroon saakka. Tätä suuremmat veneet tarvitsevat oman venevakuutuksen.
• LähiTapiolan venevakuutuksesta voi valita itselleen sopivan vakuutuspaketin kolmesta eri vaihtoehdosta. Venevakuutuspaketit kattavat turvan tasossa riippuen esimerkiksi varkaus- ja ilkivaltavahinkoja, karilleajoja ja törmäyksiä. Tutustu eri venevakuutuksiin ja pyydä tarjous.
• LähiTapiolan suosituin vakuutus on Laaja venevakuutus, joka tarjoaa hyvän ja kattavan turvan muun muassa karilleajo-, törmäys-, myrsky-, varkaus-, ja kuljetus- ja telakointivahinkojen varalle.

Lue lisää venevakuutuksistamme täältä tai varaa aika asiantuntijallemme, niin katsotaan yhdessä sinunkin veneellesi oikea ratkaisu --> varaa aika