Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Keski-SuomiElämänturva17.5.2022

Keskisuomalaisten uimataito kaipaa yhä parannusta – LähiTapiola Keski-Suomi on mukana talkoissa

Valtakunnallista uimataitoviikkoa vietetään 16.-22.5. Sen tarkoituksena on kiinnittää huomiota suomalaisten uimataitoon. LähiTapiola Keski-Suomi on kevään aikana järjestänyt asiakkailleen maksuttomia uimakouluja. Aalto ry:n Ari-Pekka Liukkonen pitää yhdistysten ja yritysten yhteistyötä uimataidon lisäämiseksi tärkeänä.

Suomalaiset viettävät kesäisin paljon aikaa veden äärellä. Uimaan mentäessä ja vesillä liikuttaessa tärkeintä on huolehtia turvallisuudesta. Viime vuonna suomalaisia hukkui 157, joista Keski-Suomessa 10 henkilöä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry SUH:n mukaan Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain asukaslukuun suhteutettuna enemmän ihmisiä kuin muissa Pohjoismaissa.

– Jyväskyläläisistä noin 83 % on uimataitoisia. Mielestäni luku pitäisi tällaisessa tuhansien järvien maassa olla lähempänä sataa. Näen uimataidon samanlaisena taitona kuin lukutaidonkin, se tulisi ehdottomasti olla hallinnassa. Myös taito auttaa veteen joutunutta on tärkeää, kilpauimari ja Jyväskylän Aalto ry:n kehittämispäällikkö Ari-Pekka Liukkonen kommentoi.


Kuluneet koronavuodet ovat vaikuttaneet uinninopettelun mahdollisuuksiin, kun uimahalleissa on ollut sulkuja ja rajoituksia. LähiTapiola Keski-Suomi on tänä keväänä järjestänyt asiakkailleen maksuttomia uimakouluja Jyväskylässä, Äänekoskella, Viitasaarella ja Keuruulla. Uimakoulut on suunnattu uimataidottomille tai vähäisen uimataidon omaaville lapsille ja aikuisille.

– Ensimmäiset uimakouluryhmät tulivat niin nopeasti täyteen, joten järjestimme lisätoteutuksia Jyväskylän alueelle. Yhteensä noin 200 keskisuomalaista saa nyt uimaopetusta kauttamme, LähiTapiola Keski-Suomen toimitusjohtaja Teemu Toivanen kertoo.

LähiTapiola Keski-Suomen uimakoulujen uimaohjaajat järjestyivät Jyväskylään ja Äänekoskelle Ari-Pekka Liukkosen edustamasta Aalto ry:stä.

– On hienoa, että LähiTapiola Keski-Suomi on nähnyt tämän asian tärkeäksi ja näyttää suuntaa. Tällainen toiminta on esimerkki siitä, kuinka yritykset ja yhteisöt voivat tehdä työtä yhteisten asioiden eteen, Liukkonen sanoo.

Veteen totuttelevalle on luotava turvallinen kokemus


Ari-Pekka Liukkonen on itse oppinut uimaan ensimmäisen kerran 6-vuotiaana perheensä kesämökillä.

– Motivaatio uintiin oli kova, kun halusin syvempään veteen leikkimään vanhempien serkkujeni kanssa. Menin sen jälkeen kuitenkin vielä uimakouluun ja 8-vuotiaana aloitin kilpauinnin, Liukkonen muistelee.

Vaikka Liukkonen on itse oppinut ensimmäisen kerran uimaan ilman opetusta, hän kannustaa vanhempia viemään lapsensa ammattitaitoisen ohjaajan oppiin. Näin uintitekniikka ja -varmuus kehittyvät parhaiten. Otollisin aika opetteluun on 5–7-vuotiaana, mutta uimaan voi oppia minkä ikäisenä tahansa. Veden äärellä ja uimaan opetellessa turvallisuus on aina ykkösasia: veteen totuttelu pitää tapahtua aina uimataitoisen aikuisen valvonnassa.

– Jos ollaan luonnonvesissä, on määriteltävä selkeästi alue, säännöt ja rajat, jotta pysytään sellaisella alueella, jossa jalat ja kädet ylettävät pohjaan. Tärkeintä on luoda turvallinen ympäristö ja kokemus veteen totuttelevalle, Liukkonen ohjeistaa.

Uintitaidon lisäksi jokaisen olisi hyvä harjoitella pelastustaitoja, jotta tarvittaessa osaa auttaa veteen joutunutta. SUH on tuottanut lapsille ja nuorille uuden Vesi- ja jääturvallisuus tutuksi -oppimiskokonaisuuden, joka tarjoaa käytännön tietoa vedestä ja jäästä sekä keinoja ehkäistä onnettomuuksia. Oppimiskokonaisuus on suunniteltu erityisesti alakoulujen käyttöön, mutta on verkossa vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Oppimiskokonaisuuteen voi tutustua osoitteessa www.vesiturvallisuus.fi.