LähiTapiola Kainuu-Koillismaa30.3.2022
LähiTapiola Kainuu-Koillismaa tarjoaa luontokokemuksia alueensa asukkaille lahjoittamalla 28 500 euroa Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri ry:lle
- Luonto on tärkeä ihmisten hyvinvoinnin ylläpitäjä tällä hetkellä. Olemme saaneet tuoreista Metsähallituksen kävijätutkimuksista lukea, että kävijämäärät kansallispuistoissa ovat suuremmat kuin koskaan. Yhtä lailla hyvinvointia tuottaa myös lähiretkeily omalla asuinalueella. Paikallisena toimijana alueellinen kehittäminen ja hyvinvointi ovat meille erittäin tärkeitä ja siksi haluamme olla mukana tuottamassa luontokokemuksia kaiken ikäisille toimialueemme asukkaille, LähiTapiola Kainuu-Koillismaan hallintojohtaja Katja Tirkkonen kertoo.
Lähilahjan kohteet valittiin tällä kertaa siten, että asiakkaat, työntekijät ja hallinnon jäsenet saivat ehdottaa mahdollisia saajakohteita, jotka sen jälkeen tarjottiin äänestettäväksi mm. sosiaaliseen mediaan. Lopullisen valinnan Lähilahjan saajista teki yhtiön hallitus. Kohteita valittiin mahdollisimman kattavasti koko toimialueelta ja eri teemojen pohjalta. Luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri ry:lle päätettiin lahjoittaa Luontovoimaa-hankkeen toteuttamiseen 25 000 euroa sekä perheretkien toteuttamiseen 3 500 euroa.
- Me olemme osa luontoa ja täysin riippuvaisia hyvinvoivista ekosysteemeistä ympärillämme. Lähiluonnon tuntemus voi lisätä ihmisen hyvinvointia sekä halua suojella ympäristöä. Lapsena rakentunut luontoyhteys on tutkitusti yhteydessä myös aikuisuuden ympäristövastuullisiin valintoihin, kertoo Luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin ympäristökasvatusvastaava Elsa Lankinen ja iloitsee toiminnan saamasta tuesta.
Lapsille ja ikäihmisille suunnattu Luontovoimaa-hanke tarjoaa mahdollisuuden, yli sukupolvirajojen, luonto- ja taidekokemuksille Kainuun ja Koillismaan alueella. Luontoyhteystyöpajoissa ympäristökasvattajat kiertävät alueen alakouluja ohjaamassa koulun lähiluonnossa työpajoja oppilaille. Työpajoissa syvennytään lähiluonnon tarkkailuun kaikilla aisteilla, lapsen oman luontoyhteyden tukemiseen sekä yhteiseen jakamiseen ja ihmettelyyn. Työpajat kannustavat retkille, luovaan leikkiin ja aistien elpymiseen luonnossa. Työpajat toteutaan yhteistyössä alueen koulujen ja muiden toimijoiden kanssa.
Lisäksi Luontovoimaa-hanke mahdollistaa koronanpandemian takia moneen kertaan peruuntuneen vanhusten palvelutaloja ja hoivakoteja kiertävän ”Tarinoita ilman sanoja – aistimatka metsään” esityskiertueen toteattamisen. Suunnitteilla on vuosien 2022-2023 aikana esitysvierailut Kainuun kunnissa sekä Taivalkoskella ja Kuusamossa. Vaara-kollektiivin valmistama Tarinoita ilman sanoja -esitys vie palan metsäluontoa ikäihmisten luo, moniastinen esitys johdattaa yhteiselle retkelle metsään, luonnonmateriaalien, musiikin, liikkeen ja äänien kautta. Esityskiertueen toteuttaa yhteistyössä Vaara esittäväntaiteen kollektiivin kanssa. Luonnonsuojeluliiton tänä vuonna toteuttamat perheretket kutsuvat yhteisille retkille Kainuun eri luontokohteisiin. Seuraa ajankohtaiset tiedot: