Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Varsinais-SuomiTalous15.2.2022

LähiTapiola Varsinais-Suomen tulos ja vakavaraisuus parantuivat viime vuonna, suurilta vahingoilta vältyttiin

Turun seudun vakuutusalan markkinajohtaja LähiTapiola Varsinais-Suomen tulos vuodelta 2021 on hyvä. Sekä vakuutus- että sijoitustoiminnan tulokset kehittyivät positiivisesti ja yhtiön vakavaraisuus vahvistui entisestään.

LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja Olli Aakulan kommentit:

"Vaikka vahinkomäärät alkoivat loppuvuotta kohti palautua koronaa edeltävälle tasolle, vältyimme suurilta liikenne-, tulipalo- ja myrskyvahingoilta.

Pienemmän riskisuhteen ohella tulokseen vaikutti positiivisesti omien toimintakulujen pieneneminen. Tyytyväinen voi olla myös siihen, että kulukurista huolimatta henkilöstön tyytyväisyys kasvoi ja olemme onnistuneet palvelemaan asiakkaitamme nopeasti ja laadukkaasti niin verkossa, puhelimitse kuin 11 toimistollamme. Vaikka verkkoasioinnin merkitys on viime vuosien aikana korostunut, haluamme edelleen tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden asioida myös tutuilla toimistoilla terveysturvallisuus mielessä pitäen.

Positiivisen kokonaistuloksen avulla vakavaraisuutemme vahvistui. Se luo erinomaisen pohjan omistaja-asiakkaiden etujen kasvattamiseen ja liiketoiminnan pitkäjänteiseen kehittämiseen. Tällä hetkellä panostamme erityisesti tietojärjestelmien ja tietoturvan kehittämiseen, jotta asiointi kanssamme olisi entistä helpompaa ja turvallisempaa.

Lisäksi voimme jatkaa ja vahvistaa rooliamme aktiivisena ja vastuullisena alueemme kehittäjänä. Oma toimintamme ja yhteistyö valittujen kumppaneiden kanssa tähtää omistaja-asiakkaidemme, paikallisten yhteisöjen sekä koko yhteiskunnan kestävän hyvinvoinnin rakentamiseen. Ilmastonmuutosta torjuaksemme käytämme kaikissa toimitiloissamme uusiutuvaa energiaa ja yhtiön päätoimipiste Turun keskustassa käyttää lisäksi aurinkopaneelien tuottamaa energiaa. Viime vuoden aikana lahjoitimme 20 000 euroa Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomerelle ja olemme tukeneet sekä paikallisia järjestöjä että urheiluseuroja yhteensä noin 200 000 eurolla sponsoroinnein ja lahjoituksin.

LähiTapiola Varsinais-Suomen keskeisimmät tulostekijät vuonna 2021

LähiTapiola Varsinais-Suomen liiketoiminnan tulos oli 7,7 miljoonaa euroa. Liiketulos muodostuu vakuutusteknisestä katteesta sekä sijoitustoiminnan tuloksesta. Vahinkoensivakuutuksen maksutulo oli 66,7 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisestä vuodesta kertyi 2,7 prosenttia. Toimintakulujen kehitys oli maksutulokehitystä maltillisempaa ja toimintamme on vuoden 2021 aikana tehostunut. Toimintakulut laskivat 29,7 prosenttiin (30,5 prosenttia vuonna 2020). Sijoitustoiminnan tuotot kulujen jälkeen olivat 6,9 %.

LähiTapiola Varsinais-Suomen kokonaistulos oli 17,6 miljoonaa euroa. Kokonaistuloksessa huomioidaan sijoitusten arvostuserojen muutos, joka säilyi positiivisena vuoden loppuun asti.

Yhteiskunnassa vuoden aikana vallinneet rajoitustoimet ovat edelleen osaltaan vaikuttaneet asiakkaille tapahtuneisiin vahinkoihin. Alkuvuodesta vahinkokehitys oli maltillista, mutta useissa vakuutuslajeissa vahinkokehitys oli loppuvuotta kohden varsin samankaltaista kuin pandemiaa edeltävänä aikana. Etenkin liikenteeseen liittyviä vahinkoja sattui Turun seudulla alkuvuonna aikaisempaa vähemmän, mutta joulukuussa vahinkomäärät jo ylittivät edellisvuoden tason. Sen sijaan suuria tulipaloja tai myrskyvahinkoja ei asiakkaillemme sattunut ja se näkyy korvausmenoissa positiivisesti. Korvauskulut olivat 47,1 miljoonaa euroa ja vakuutustekninen kannattavuus yhdistetyllä kulusuhteella mitattuna oli 95,5 prosenttia.

LähiTapiola-rahastojen hallinto siirrettiin LähiTapiola-ryhmän omistamalle Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj:lle vuoden 2021 lopussa. Hallinnon siirto mahdollistaa LähiTapiola-rahastojen kustannustehokkaamman hoitamisen sekä rahastoliiketoiminnan joustavamman kehittämisen. LähiTapiola-ryhmä luopui samassa yhteydessä omistusosuudestaan S-Pankissa.

LähiTapiola-ryhmä jatkaa edelleen strategista yhteistyötä S-ryhmän kanssa. Olemme solmineet jatkosopimuksen bonusyhteistyöstä S-ryhmän kanssa, eli myös jatkossa omistaja-asiakkaamme saavat S-bonusta LähiTapiola-ryhmän vakuutusmaksuista.

Avainluvut, korvaukset ja asiakasedut

LähiTapiola Varsinais-Suomen asiakkaille maksettiin korvauksina 40,4 miljoonaa euroa. Lisäksi asiakkaille hyvitettiin keskittämisetuina 5,9 miljoonaa euroa ja vakuutusmaksuista S-ryhmän Bonusta 2,2 miljoonaa euroa.

Luvut ovat tilintarkastamattomia.

Lue lisää siitä, kuinka LähiTapiola Varsinais-Suomen tulos käytetään.