Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä-PohjanmaaTalous15.2.2022

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan tulos 2021: Toiminnan tehostuminen ja sijoitustoiminnan tuotot nostivat tuloksen hyväksi

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan tulos vuodelta 2021 muodostui hyväksi. Ensivakuutuksen maksutulo kasvoi 58,5 miljoonaan euroon ja korvauksia maksettiin 35,1 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 1,8 miljoonaa. Yhtiön tase nousi 222,2 miljoonaan euroon. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa kasvatti markkinaosuuttaan 46,7 prosenttiin (Traficom).

- Vuosi 2021 oli LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalle tuloksellisesti hyvä. Sijoitustoiminnan tuotot olivat käyvin arvoin 6,0 (1,7) prosenttia. Yhdistetty kulusuhde ilman perustekorkokulua oli 102,4 (98,6) prosenttia. Kokonaistulos oli 11,3 (3,4) miljoonaa euroa. Pidemmän aikavälin toiminnan tehostamisen vaikutukset näkyivät toimintakulusuhteen parantumisena 0,8 prosenttiyksiköllä. Riskisuhde ilman perustekorkokulua nousi 70,6 (66,1) %: iin. Riskisuhde kuvaa korvausmenon suhdetta maksutuloon. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan asiakkaille maksettiin korvauksina 35,1 miljoonaa euroa. Lisäksi asiakkaille hyvitettiin keskittämisetuina 5,0 miljoonaa euroa ja vakuutusmaksuista S-ryhmän Bonusta 1,7 miljoonaa euroa. Vuoden 2021 hyvän tuloksen taustalla olivat sijoitustoiminnan tuotot ja toiminnan tehostuminen, kertoo LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Antikainen.

- Strategiaamme on kirjattu, että olemme olemassa asiakkaita varten. Tehtävänämme on tuottaa palvelut eteläpohjalaisille asiakkaillemme mahdollisimman laadukkaasti ja kustannustehokkaasti kaikkikanavaisesti koko maakunnan alueella. Liiketoiminnan ylijäämä käytetään omistaja-asiakkaiden hyväksi maksun alennuksina, asiakashyvityksinä ja palvelujen kehittämisenä. Osa tuloksesta käytetään kartuttamaan yhtiön vakavaraisuutta, jolloin varmistetaan asiakkaiden edut tulevaisuudessakin. Olen erityisen tyytyväinen, että vuoden 2021 tuloksesta on nähtävissä toiminnan tehostuminen edelleen, asiakaskokemuksen pysyminen hyvällä tasolla, ja liiketoiminnan kasvu markkinaa nopeammin kaikissa asiakasryhmissä, toteaa Antikainen.

- Yhteiskunnassa vuoden aikana vallinneet rajoitustoimet ovat edelleen osaltaan vaikuttaneet varsinkin matkavakuutusten korvausmääriin, jotka ovat pysytelleet pandemiaa edeltänyttä tasoa matalampina. Kokonaisuudessaan vahinkokehitys on ollut maltillista, mutta useissa vakuutuslajeissa vahinkokehitys on jälleen varsin samankaltaista kuin pandemiaa edeltävänä aikana. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan vuoden 2021 tulokseen vaikuttivat heikentävästi keskimääräistä useammat suuret tulipalot, kertoo Antikainen.

- Vastuullisuus näkyy toiminnassamme käytännön tasolla siinä työssä, mitä teemme vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi täällä Etelä-Pohjanmaalla. Kun lähes joka toinen eteläpohjalainen on yhtiömme asiakas, on meillä vakuutusyhtiönä velvollisuus osallistua aktiivisesti eteläpohjalaisten turvallisuuden edistämiseen. Joka keväiset sammutintarkastuspäivät, tulityökortti- ja hätäensiapukoulutukset, sekä erilaiset turvallisuutta lisäävien välineiden lahjoitukset, kuten sydäniskurit, heijastinliivit, sekä pelastusrenkaat näkyvät eteläpohjalaisten arjessa. Myös useat yhteistyökumppanimme, kuten VPK:t, Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitos ja Punaisen Ristin Ensiapu tekevät arvokasta työtä niin koulutuksessa, vahinkojen ennalta ehkäisemisessä, kuin itse vahinkotilanteissa. Viime syksynä aloitimme myös mittavan yhteistyön Liikenneturvan kanssa eteläpohjalaisten liikenneturvallisuuden parantamiseksi, kertoo Antikainen.