Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola ItäTurvallisuus8.2.2022

Puukotus sai Iisalmen kiinteistövartioinnin Tommi Laitasen miettimään varautumista entistä tarkemmin

Tommi Laitasen elokuinen vapaapäivä sai yllättävän käänteen iisalmelaisen kauppakeskuksen käytävällä. Kaupassa vartiovuorolla ollutta yhtiökumppania tervehtimään tullut Tommi joutui puukotuksen uhriksi – kuten myös yhtiökumppani. Ikävä tapahtuma alleviivasi yrittäjille varautumisen ja ennakoimisen tärkeyttä.

Tommi perusti Iisalmen kiinteistövartioinnin kahden muun osakkaan kanssa 2018. Yritys työllistää tällä hetkellä 4 ihmistä ja toimii Ylä-Savon ja Pyhäjärven alueella. Taustaa Tommilla oli vartiointialalta jo 15 vuodelta. Päätös lähteä yrittäjäksi syntyi vähitellen.

”Yrittämiseen kannusti tietynlainen vapaus, toki tietyissä raameissa. Pystyy päättämään ja vaikuttamaan siihen, miten työ tehdään. Olen myös iloinen siitä, että omalla toiminnalla on työllistävä vaikutus”, Tommi avaa.

Yritys haluaa auttaa turvaamaan asiakkaidensa toimintaa. Vartioinnilla on siinä oma roolinsa. Yrittäjät tekevät myös itse vartioinnin töitä, mutta pyrkivät myös tarjoamaan asiantuntemustaan asiakkailleen.

”Yritystoiminnassa riskien kartoittaminen on tärkeää. Vahinkoja ja ikäviä asioita on tarpeen ennalta ehkäistä, mutta toki myös vakuuttaa pahimman varalle. Vartiointi on osa turvallisuutta”, Tommi sanoo.

Vartiointiliikkeen omaan varautumiseen kuuluu monta asiaa lähtien työhyvinvoinnista ja varautumisesta. Tärkeitä asioita on muun muassa tilanteiden harjoittelu ja ohjeistukset, ergonomia ja työn vaihtelevuus sekä sopiva työvaatetus ja –varustus. Iisalmen kiinteistövartioinnilla perusasiat ovat kunnossa. Silti yllättäviä tilanteita voi tulla vastaan.

Puukotus vahvisti varautumisen ja vakuuttamisen tärkeyttä

”Onhan se pitänyt tässä työssä sisäistää, että ikäviä asioita voi sattua. Riski on olemassa ja se on hyvin valitettavaa. Näinhän siinä kävi viime elokuussa, että oma “vapaapäiväni” ja yhtiökumppanini työvuoro sai varsin erikoisen käänteen huonompaan suuntaan, koska satuimme olemaan epäonneksemme tekovälineenä käytetyn puukon huonommalla puolella. Harvemmin pelottaa, mutta täytyy myöntää, että siinä kauppaliikkeen lattialla verta vuotaessa vähintäänkin jännitti”, Tommi kertoo.

Tommi pääsi nopeasti hoitoon ja leikkausten jälkeen kuntoutus on sujunut hyvin. Sairausloma oli pitkä ja siinä oli aikaa ajatella. Töihin palattuaan yrittäjät halusivat kiinnittää entistä enemmän huomiota työturvallisuuteen.

”Yrityksessämme aloimme lähes välittömästi sairaalasta päästyämme päivittämään työturvallisuuteen liittyviä ohjeistuksia ja käytäntöjä entistäkin paremmiksi, jotta riskit vastaaviin tilanteisiin saataisiin minimoitua. Kannustan omalta osaltani myös muita yrityksiä, pieniä ja suuria, ottamaan edes silloin tällöin hetken yrityksen turvallisuuskäytäntöjen ajantasaistamiseen ja päivittämiseen”, Tommi sanoo.

Vakuutusten arvo konkretisoitui vahinkotilanteessa

Tommille ja yhtiökumppani Jukalle on ollut itsestään selvää, että vakuutukset kuuluvat yrityksen perusasioihin. Puukotustapaus toi esille niiden arvon.

”Kyllä pitää kiittää kaikkia osallisia kuten poliisia, pelastushenkilökuntaa, sairaalahenkilökuntaa ja meidän työterveyttä. Ja koko prosessin ajan vakuutusasiat hoituivat helposti. Yhdellä puhelinsoitolla sain korvausprosessin liikkeelle, eikä tarvinnut korvauksista sen jälkeen huolehtia”, Tommi toteaa.

”LähiTapiolalla asiat ovat aina sujuneet. Olemme saaneet hyvin kartoitettua tarpeemme ja löydettyä niihin sopivat ratkaisut. Lisäksi yhteyshenkilömme Virpi Murtola on tuonut lisäarvoa koko yritystoimintaan. Tapaamisesta on saanut lähteä aina hyvien ideoiden kanssa. LähiTapiolalla homma rokkaa”, Tommi päättää.

Ennakoi, älä reagoi
lahitapiola.fi/yritys