Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Keski-SuomiElämänturva3.2.2022

LähiTapiola Keski-Suomi 150 vuotta – Paikallisen turvallisuuden lisääminen on edelleen toiminnan ytimessä

LähiTapiola Keski-Suomen juuret juontavat paloapuyhdistyksiin, jotka turvasivat kyläyhteisöjä. Tänä päivänä toiminta on kokonaisvaltaista elämänturvaa, joka lisää myös paikallista elinvoimaisuutta.

Kuokkalan silta

LähiTapiola Keski-Suomi juhlii tänä vuonna 150-vuotisjuhlavuottaan. Keskinäisen asiakkaidensa omistaman yhtiön juuret juontavat toimialueen vanhimpaan paloapuyhdistykseen Kangasniemelle, jossa 4.2.1872 päätettiin kuntakokouksessa ”yksimielisesti järjestää pitäjän palo apu yhtiö niin että kaikki kartanot värteerataan ja värtieringi summan jälkeen kukiin maksaa palo apua ja vahingon sattuessa myös ennen tapahtuneen värteeringin jälkeen saa palo apua”.

‒ Yhteisvastuullisuus kylän hyvinvoinnista koettiin maaseudulla tärkeäksi, ja kuntien omilla paloapuyhdistyksillä oli aikanaan tärkeä rooli tiiviiden rakennusryhmien turvaajana. Vuonna 1770 kuningas Adolf Fredrik sääti lain pitäjien paloapuyhdistysten perustamisesta, ja palovakuuttaminen tuli pakolliseksi maaseudun tilallisille. Nykyiset vahinkovakuutukset ovat kehittyneet silloisesta palovakuuttamisesta, LähiTapiola Keski-Suomen toimitusjohtaja Teemu Toivanen kertoo.

Vuosien saatossa pienet paloapuyhdistykset yhdistyivät ja toiminta kehittyi. Vuonna 1933 säädetiin laki keskinäisistä vahinkovakuutusyhdistyksistä, ja vuosikymmenten aikana ympäri maata syntyi paikallisia Lähivakuutusyhdistyksiä. Tapiolan edeltäjäyhtiöistä Pohja perustettiin vuonna 1909 ja Aura vuonna 1917. Vuonna 2012 Tapiola ja Lähivakuutus yhdistyivät LähiTapiola-ryhmäksi.

Kuva: Paloapuyhdistyksillä oli aikanaan tärkeä rooli tiiviiden rakennusryhmien turvaajana. Kuvassa Kangasniemen Lapinkankaan savupirtin rakennuksia 1900-luvun alkupuolella. Kuva: Aaltonen Esko, Kansatieteen kuvakokoelma.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuvassa Kangasniemen Lapinkankaan savupirtin rakennuksia.  Kuva: Aaltonen Esko, Kansatieteen kuvakokoelma

Turvallisuustekoja ennen ja nyt

Turvallisuuden lisääminen on ollut vakuutustoiminnan kantava voima alusta alkaen. Paloapuyhdistysten määräyksien ja korvauskäytänteiden takia rakennuksia ryhdyttiin muun muassa sijoittamaan paloturvallisemmin etäämmälle toisistaan. Myös tänä päivänä LähiTapiola Keski-Suomen yhtenä tavoitteena on tuottaa asiakkailleen palveluita, joiden avulla riskejä voidaan ennakoida paremmin.

‒ Hyvä esimerkki tällaisesta ennakoivasta elämänturvastamme ovat maatila-asiantuntijamme, jotka tekevät maatiloilla maksuttomia turvallisuuskartoituksia. Niissä annetaan vinkkejä turvallisuuden parantamiseen ja riskien minimoimiseen. Myös henkilöasiakkaillemme jaamme turvallisuutta lisäävää sisältöä ja autamme ennakoimaan, Toivanen havainnollistaa.

Paikallisuus näkyy juhlavuotena

Ennakoivan palvelun lisäksi paloapuyhdistysten toimintaperiaatteista on jäänyt yhtiön toimintaan myös aktiivinen toiminta alueen hyväksi. Yhtiön verotulot jäävät Keski-Suomeen, ja yhtiöllä on merkittävä rooli työllistäjänä sekä alueen elinvoiman lisääjänä.

‒ Meillä on lähes 130 elämänturvaajaa ympäri Keski-Suomea ja toimistomme palvelevat myös pienemmillä paikkakunnilla. Lisäksi teemme vastuullisuustekoja paikallisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Esimerkiksi viime vuonna tuimme paikallista mielenterveystyötä yhteensä 140 000 euron lahjoituksilla. Tekemämme keskisuomalainen yhteiskuntavastuutyö erottaa meidät kilpailijoista ja tuo myös merkityksellisyyttä työn tekemiseen, Toivanen sanoo.

150-vuotisjuhlavuotena LähiTapiola Keski-Suomi aikoo jälleen tehdä satsauksia paikalliseen hyvinvointiin ja lisätä alueen turvallisuutta elämänturvateoilla. Juhlavuosi näkyy myös paikallisessa katukuvassa ja medioissa entistä laajemmin. Esimerkiksi Radio Keskisuomalaisessa alkava Elämänturvaradio jakaa vinkkejä turvallisempaan arkeen ja vakuutuksiin koko loppuvuoden ajan.

LähiTapiola Keski-Suomi pähkinänkuoressa

• LähiTapiola-ryhmän itsenäinen alueyhtiö
• tarjoaa vakuuttamisen sekä säästämisen ja sijoittamisen palveluita henkilö-, maatila- ja yritys- ja yhteisöasiakkaille
• asiakasmäärä noin 79 000, keskinäisessä vakuutusyhtiössä asiakkaat ovat myös yhtiön omistajia
• 12 toimipistettä 10 paikkakunnalla Keski-Suomessa
• työllistää 126 henkilöä
• verojalanjälki vuonna 2021 15,4 miljoonaa euroa

Lue lisää LähiTapiola Keski-Suomesta tästä linkistä.

Muita ajankohtaisia asioita

Katso lisää tiedotteita