Pidä huolta -kampanja keräsi yli miljoona euroa nuorten mielenterveystyöhön – tukea myös läntisen Uudenmaan ja Salon seutukunnan nuorille
Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaasteella kerättiin 1 027 156 euroa nuorten auttamiseen ja tukemiseen. Kampanjan tuotto tullaan käyttämään lyhentämättöminä nuorille kriisiapua tarjoavaan Sekasin-chattiin ja nuorten mielenterveystaitojen vahvistamiseen.
MIELI ry:n ja Toivon Kärki ry:n yhteisen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerättiin rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. LähiTapiola Etelä ja Suur-Seudun Osuuskauppa SSO osallistuivat kampanjaan yhteensä 20 000 euron lahjoituksella osana LähiTapiolan ja S-ryhmän yhteistä puolen miljoonan euron tukea.
Nuorten hätä on näkynyt erityisesti matalan kynnyksen kriisipalveluissa. Keräyksen lahjoitukset ohjataan MIELI ry:n valtakunnallisesti toimivaan Sekasin-chattiin, jonka toimintaa voidaan lahjoitusten myötä laajentaa. Akuutin tuen lisäksi voidaan tehdä nuorten mielenterveyttä vahvistavaa työtä ennaltaehkäisevästi sekä lisätä myös aikuisten osaamista tukea nuorten mielenterveyttä päivittäin.
"Kampanjan huikea tulos kertoo mielestäni ennen kaikkea siitä, kuinka laajasti yhteiskunnassa ja lahjoittajien keskuudessa on nyt tunnistettu nuorten ahdinko: Pidä huolta -kampanja haastaa myös julkisen puolen kantamaan vahvemmin vastuuta nuorista, kommentoi MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
”Keräys osoittaa, että Suomessa osataan lyödä hynttyyt yhteen eri tahojen kesken, kun asia koetaan tärkeäksi. Turvaamalla matalan kynnyksen avunsaannin läntisen Uudenmaan ja Salon seutukunnan nuoret saavat keinoja kohti parempaa oloa. Meidänkin alueella asuu noin 33 000 alle 20-vuotiasta lasta ja nuorta. LähiTapiola Etelän ja SSO:n toimipaikat ovat olleet sydämellä mukana viemässä Pidä huolta -viestiä eteenpäin”, kertovat LähiTapiola Etelän toimitusjohtaja Ari Lagerström sekä SSO:n asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Anu Karppinen.
Kampanjan tuotto ohjataan käytännössä näin:
Sekasin-chat
- Viisi työntekijää vahvistamaan Sekasin-chattia. Pohjois-Suomi, Etelä-Suomi ja pääkaupunkiseutu saavat omat koordinaattorinsa. Lisäksi vahvistetaan verkkotyön tiimiä.
- Kahdessa vuodessa:
15 000 kohdattua nuorta
12 alueellista vapaaehtoistyön rekrytointia & koulutusta yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.
350 uutta koulutettua vapaaehtoista
30 uutta koulutettua mentor-vapaaehtoista
Jatkuva päivystystyön tuki, ohjaus ja jatkokoulutus vapaaehtoisena toimiville
Nuorten mielenterveyttä vahvistava työ:
- 10 000 nuorta saa harjoitella mielenterveystaitoja
- 1000 yläkoulun aikuista saa vahvistusta omalle mielenterveysosaamiselle. Koulutusten mukana koulut saavat käsikirjoja, julisteita sekä vihkoja nuorten mielenterveyden edistämiseen.
Sekasin-chat on valtakunnallinen laajasti avoinna oleva (ma-pe 9-24, la-su 15-24) 12-29 -vuotiaille tarkoitettu keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviytymistä. Palvelu on ilmainen, anonyymi ja luottamuksellinen. Diagnooseja tai lähetteitä ei tarvita – nuoren oma arvio avun tarpeesta riittää. Sekasin-chattia koordinoi Sekasin Kollektiivi, joka on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jonka yhteinen missio on, ettei kukaan nuori jää pahan olonsa kanssa yksin. Tuemme nuoria verkossa eri tavoin, kehitämme jatkuvasti olemassa olevia tukimuotoja ja kokeilemme uusia. Kohtaamme nuoria Sekasin-chatissa, ryhmä-chatissa ja Discord-yhteisössä. Toiminnassa on mukana sosiaali-, terveys- ja nuorisoalan ammattilaisten lisäksi suuri joukko vapaaehtoistoimijoita. Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-Lapsikylä.