Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola UusimaaTurvallisuus18.1.2022

Uusimaa: Kynttilät ja ulkotulet voivat yllättää. Kymmeniä rakennuspaloja vuosittain

Ruoanlaitto, sähkölaitteet, koneet ja tulisijat ovat yleisimpiä asuntopalojen aiheuttajia. Pimeään vuodenaikaan tuli voi karata myös kynttilästä tai ulkotulesta ja pahimmillaan aiheuttaa mittavia vahinkoja. LähiTapiolan kyselyn mukaan vain noin puolessa kotitalouksista on vaihdettu palovaroittimen paristo suositusten mukaan.

Pelastustoimen tietoon tulee vuosittain noin 3 000 asuin- ja vapaa-ajanrakennusten palo- tai palovaaratilannetta. Näistä noin joka kolmas kehittyy rakennuspaloksi, joka tuhoaa laajemmin kiinteistöä tai irtaimistoa. Korona-aikana hälytysten määrässä on näkynyt pientä laskua.

- Koronavuosi 2020 oli poikkeuksellinen myös siinä suhteessa, että kotien palovahinkojen määrä väheni tilastojen valossa edeltävistä vuosista. Tämä näkyi myös meillä vakuutusyhtiössä, vaikka ihmiset viettivät paljon enemmän aikaa kotona. Yksi selitys tähän voi olla se, että vaikka vaaratilanteita ehkä sattui enemmän, ne saatettiin havaita nopeammin. Tällöin on mahdollista tehdä alkusammutus tai esimerkiksi havaita päälle unohtunut liesi tai silitysrauta riittävän ajoissa, sanoo korvausjohtaja Göran Ahlgren LähiTapiola Uusimaasta.

LähiTapiola Uusimaan toiminta-alueen kunnissa palokunta on viime vuosina saanut hälytyksen useimmin Porvoon, Keravan ja Järvenpään alueilla syttyneistä asuin- ja vapaa-ajan rakennusten paloista. Pelastustoimen tilastojen mukaan näissä kunnissa oli vuosina 2016–2020 noin 32-43 rakennuspaloja. Kaikkiaan toiminta-alueen 14 kunnan alueella on viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut vajaa kolmesataa asuinrakennusten paloa.

- On toki tärkeää muistaa, vaikka palovahinkojen määrässä näkyisi pientä laskua, niissä menetetään edelleen vuosittain kymmeniä ihmishenkiä, sanoo Ahlgren.

Pelastustoimen mukaan viime vuonna tulipaloissa menehtyi Suomessa 49 henkilöä, aivan kuten edeltävänä vuonna.

Tuuli tai mansetti voi aiheuttaa kynttiläpalon, ulkotuli levitä terassille

LähiTapiola korvaa kotivakuutuksesta vuosittain kymmenien miljoonien eurojen arvosta tulen, savun ja noen aiheuttamia palovahinkoja. Asuinrakennuksissa yleisimmät syttymissyyt ovat pelastustoimen mukaan ruoanlaitto sekä sähkölaitteista, koneista ja tulisijoista lähteneet palot. Myös kynttilöistä, tuikuista ja ulkotulista alkaneita paloja on kymmeniä vuosittain.

- Tähän pimeään vuodenaikaan kynttilät tuovat valoa, mutta en koskaan jättäisi avotulta valvomatta. Jos esimerkiksi ulkotuli huomaamatta ehtii tarttua talon seinään tai parvekkeella palava kynttilä sytyttää jonkin kalusteen palamaan, ei paloa välttämättä ehdi havaita, ennen kuin liekit jo lyövät voimalla, sanoo Ahlgren.

LähiTapiolan havaintojen mukaan kynttiläpalo voi saada alkunsa myös vähän yllättävissä tilanteissa. Palovahingon taustalla voi olla esimerkiksi oven tai ikkunan raosta puhaltava tuuli, joka heilauttaa verhon liekkiin tai kaataa kynttilän. Myös lapset tai lemmikit heiluttelevat silloin tällöin kynttilöitä.

- Kynttilää polttaessa kannattaa aina varmistaa, ettei sen alla ole syttyvää materiaalia. Jos esimerkiksi kynttilä pääsee palamaan loppuun tai kaatuu, saattaa tuli levitä alustan tai mansetin kautta, sanoo Ahlgren.

Kodin paloturvallisuus – muista nämä kynttiläkaudella

• Riittävästi toimivia palovaroittimia. Palovaroitin kannattaa sijoittaa ainakin kaikkiin nukkumatiloihin ja poistumisreiteille, kuten eteiseen. Lain mukaan asunnossa tulee olla palovaroitin jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden.
• Pidä varoittimista huolta. Muista vaihtaa paristokäyttöisen palovaroittimen paristo vuosittain ja testaa toimivuutta säännöllisesti. Testaaminen onnistuu yleensä testinappia painamalla. Koko laite suositellaan uusimaan vähintään kymmenen vuoden välein. Jos kodissasi on tulisija, harkitse myös häkävaroitinta.
• Sammutusvälineillä voi tukahduttaa palon alun. Kodin yleisimpiä alkusammutusvälineitä ovat sammutuspeitteet ja käsisammuttimet. Sijoita niitä paloturvallisuuden kannalta keskeisiin kohtiin, kuten keittiöön tai poistumisreiteille. Tutustu välineisiin ja harjoittele niiden käyttöä ennalta. Yritä alkusammutusta kuitenkin vain, jos voit tehdä sen vaarantamatta itseäsi.
• Nauti kynttilöistä ja ulkotulista turvallisesti. Polta avotulta vain tiloissa, joissa oleskellaan, äläkä jätä tulia palamaan yksin. Älä polta ulkotulta liian lähellä rakennusta tai terassia, ja varmista, ettei kynttilän alusta tai ympäröivä materiaali voi syttyä. Varo myös, etteivät lapset, lemmikit tai esimerkiksi tuuli voi vahingossa heilauttaa kynttilää.
• Kotivakuutus tarjoaa turvaa vahingon varalle. Tarkista, että kotivakuutuksesi on voimassa ja vastaa korvaustarvettasi. LähiTapiolan kaikkiin kotivakuutuksiin kuuluu palo-, noki- ja savuvakuutus.

Lähteet: Tukes, SER-kierrätys, Kierrätysinfo-sivusto

Lisätietoja:
Göran Ahlgren, korvausjohtaja, LähiTapiola Uusimaa, 0400-711 562, goran.ahlgren@lahitapiola.fi
Christoffer Wickholm, markkinointipäällikkö, LähiTapiola Uusimaa, 040-500 6030, christoffer.wickholm@lahitapiola.fi