Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Elämänturva31.12.2021

Äänekoskelainen hoiva-alan yrittäjä Marja Toivonen oli menettää työkykynsä harvinaisen sairauden vuoksi

Vuosi 2017 alkoi dramaattisesti, kun loppiaisena hoiva-alan yrittäjä Marja Toivonen huomasi kesken asiakaskäynnin, että kahvia juodessa kaikki valui alas suupielistä ja peilistä tuijotti puoliksi halvaantuneet kasvot.

Siitä hetkestä alkoi Marjan taistelu harvinaisen geenivirheen ja syndrooman kanssa. Kotiin päästyään ja tilanteen vakavuuden tajuttuaan Marja otti heti yhteyttä tuttuun paikalliseen vakuutusedustajaan ja kysyi apua.

-Laitoin saman tien Markukselle viestiä tapahtuneesta ja kysyin neuvoja, että mitä minun pitää tehdä seuraavaksi, Marja kertoo.

Marja sai ohjeeksi ottaa yhteyttä TerveysHelppiin, jotta hän pääsisi mahdollisimman pian lääkärin tutkittavaksi. Lopulta hän pääsikin nopeasti vastaanotolle ja siellä neurologi Jaana Suhonen totesi vakavien neurologisten oireiden johtuvan mahdollisesti Bellin syndroomasta, mutta hän halusi laittaa Marjan vielä varmuuden vuoksi pään magneettikuvaukseen ja verisuonten kuvaukseen. Löydösten perusteella Marjan todettiin saaneen kasvohalvaus sairastuttuaan Bellin syndroomaan, joka todetaan joka kuudennella suomalaisella. Sen lisäksi pään magneettikuvausten löydös yllätti pahanpäiväisesti.

Harvinainen löydös muutti elämän

-Päästäni löydettiin repeytymätön aivoaneurysma, eli veripullistuma, joka oli hyvin kookas ja erittäin vaikeassa paikassa, Marja muistelee.

Marja vietti kolme viikkoa sairaalassa eri hoitotoimenpiteissä. Veripullistuman lisäksi Marjalla todettiin harvinainen geenivirhe maksassa, joka vaikeutti entisestään toipumista ja lääkitystä. Kaiken tämän lisäksi Marjalla oli ensimmäisen vuoden aikana korkea riski saada veritulppa.

-Olin hyvissä käsissä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Hoitohenkilökunta oli todella osaavaa ja lämminhenkistä, erityiskiitoksen saa minua hoitanut lääkäri Juhana Frosen. Raskainta koko paranemisprosessissa oli olla erossa perheestäni ja työstäni, Marja kertoo.

Yllättävä vakava sairastuminen oli raskasta myös perheelle, joka vietti arkeaan samaan aikaan Äänekoskella. Marja halusi suojella lapsiaan vakavilta uutisilta, joten hän halusi heidän kuulevan vain hyviä uutisia ja toiveikkuutta paranemisesta. Tässä tilanteessa puolison tuki oli korvaamatonta.

-Ilman perheeni ja puolisoni tukea en olisi jaksanut kaikkia niitä kokemuksia, joita kävin niiden kuukausien aikana läpi. Periksiantamattomuus ja usko paremmasta pelastivat minut, Marja toteaa.

Kuntoutus mahdollisti paluun kutsumustyöhön

Kaiken kaikkiaan Marjan sairausloma kesti kolme kuukautta, jonka jälkeen kuntoutus alkoi fysioterapialla ja siitä vähitellen takaisin hoitotyöhön.

-Aluksi pääni ei meinannut kääntyä ollenkaan, mikä hankaloitti työntekoa. Mutta pienin askelin pystyin tekemään enemmän ja enemmän päivä kerrallaan. Sisäinen paloni hoitotyöhön ajoi minut takaisin töihin niin nopeasti, Marja kertoo.

Vielä tänä päivänäkään Marja ei pysty tekemään esimerkiksi kuperkeikkoja tai tanssimaan tasapainon puutteen vuoksi. Muuten hän pystyy elämään normaalia elämää ja tekemään arjen asioita yhdessä perheensä kanssa. Säännölliset kontrollikäynnit Kuopiossa ovat kuitenkin olleet osana Marjan arkea ja toistaiseksi viimeinen 3v-kontrollikäynti on alkuvuodesta 2022.

Kattava vakuutusturva yrittäjän tukena

Aikoinaan vakuutuksia hankkiessaan Marjalle oli hyvin tärkeää saada sellainen turva, joka oikeasti auttaa hädän hetkellä. Onni onnettomuudessa Marja oli vakuuttanut itsensä yrittäjänä kattavalla sairauskuluturvalla. Vakuutusten avulla hänen ei tarvinnut huolehtia raha-asioistaan yllättävän sairastumisen ja shokin keskellä.

-Ilman kattavaa, minulle sopivaa vakuutusturvaa en varmasti olisi päässyt ajoissa hoitoon ja palannut niin nopeasti toimintakykyisenä takaisin töihin. Olen todella kiitollinen, että tajusin aikoinaan vakuuttaa itseni ja yritykseni. Vapaaehtoisten vakuutusten lisäksi olen aina maksanut korkeampaa YEL-maksua. En voi muuta kuin sydämeni pohjasta suositella huolehtimaan nämä asiat kuntoon ennen kuin jotain pahaa tapahtuu, Marja pohtii.

Pitkä yhteistyö asiakkaan kanssa on tuttua äänekoskelaiselle vakuutusedustajalle Markus Lehmoselle. Hän on ollut Marjan kanssa yhteydessä säännöllisesti ja muistaa elävästi vielä neljän vuoden takaiset tapahtumat.

-Kyllä siinä elää ja hengittää täysillä asiakkaan kanssa ja toivoo, että voi omalla toiminnallaan jotenkin edesauttaa asiaa. Muistan, kun Marja laittoi minulle terveisiä sairaalasta ja kertoi kuulumisiaan. Se lämmitti sydäntä, Markus muistelee.

-Markus piti lupauksensa ja vakuutti minut ja yritykseni niin, että asiat hoituivat, jos jotain ikävää tapahtuisi. Siitä olen hänelle kiitollinen ja kiitän myös nopeasta sekä asiantuntevasta palvelusta myös korvaustilanteessa, Marja toteaa.

Marja viettää tänä vuonna 15-vuotis syntymäpäivää yrittäjäurallaan. Tie hoiva-alan yrittäjänä ei ole aina ollut helppoa ja oma sairastuminen oli päättää uran lopullisesti.

-Asenteeni on, että teen mitä tahdon enkä anna periksi. Näin haluan ajatella vielä vuosia myöhemminkin. Olen erittäin onnellinen asiakkaistani ja nautin tehdä töitä ihmisten kanssa. Ihmiseltä ihmiselle – se on elämän tarkoitus.