LähiTapiola Pohjanmaan 10.000 euron ympäristöstipendi jaetaan kolmen saajan kesken
Ilmastonmuutos näkyy jo täällä Pohjanmaalla konkreettisesti esim. myrskyjen, metsäpalojen ja tulvien myötä ja me haluamme LähiTapiolassa edistää Pohjanmaan elinvoimaisuutta mahdollisimman laajalla tasolla – myös ympäristönäkökulmasta.
- Voimme yhdessä yrittää hidastaa ilmastonmuutosta ja siksi perustimme tänä vuonna vuosittain jaettavan 10.000 euron ympäristöstipendin. Uskomme, että on järjestöjä, joilla on jokin konkreettinen idea, mutta joilta puuttuu rahoitus hankkeelleen ja tässä haluamme auttaa, sanoo LähiTapiola Pohjanmaan toimitusjohtaja Pasi Haarala.
Syksyn aikana ympäristöstipendiä saivat hakea LähiTapiola Pohjanmaan toiminta-alueella toimivat voittoa tavoittelemattomat yhdistykset rahoittaakseen esimerkiksi paikallisia ympäristöhankkeita ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, esim. energiankulutusta vähentämällä, kestävää liikkumista lisäämällä, luonnon monimuotoisuutta edistämällä tai ilmastotietoisuutta lisäämällä.
- Tämä on ensimmäinen vuosi, kun stipendi jaetaan ja olemme erittäin iloisia, että saimme lähes 30 hakemusta. Tämä osoittaa, että ympäristökysymykset ja konkreettiset ympäristöhankkeet kiinnostavat pohjanmaalaisia yhdistyksiä. Tänä vuonna päätimme jakaa stipendin kolmen eri saajan kesken.
Finlands svenska 4H / Svenska lantbrukssällskapens förbund – Pohjanmaan Kestävän kehityksen viikko
Finlands svenska 4H on työskennellyt aktiivisesti kahden vuoden ajan Kestävän kehityksen viikko –tapahtuman perustamiseksi Pohjanmaalle. Viikko on levinnyt laajasti ja siihen on osallistunut monia eri toimijoita, ja nyt yhdistys haluaa ottaa seuraavan askeleen ja yhdistää Kestävän kehityksen viikon lasten ja nuorten toimintaan. Kestävän kehityksen viikko järjestetään jälleen syksyllä 2022 ja sen tarkoituksena on tukea lapsia ja nuoria konkreettisissa toimissa kestävämmän tulevaisuuden puolesta ja lisätä yleisön tietoisuutta ympäristöasioista. Hanke tarjoaa lapsille ja nuorille ympäri Pohjanmaan, etelän Kristiinankaupungista pohjoiseen Kokkolaan, mahdollisuuden ja tilaa kestävän kehityksen toiminnalle.
Rädda Kaitsjön r.f.
Yhdistyksen tavoitteena on säilyttää Teerijärven Kaitsjö elävänä järvenä. Tähän pyritään varainhankinnan sekä keskustelu- ja tiedotustilaisuuksien avulla yhdessä ruo’on torjunta- ja ruoppaustyön avulla, jolla estetään järven umpeen kasvamista. Stipendirahat käytetään haravalla varustetun kaislaleikkurin hankintaan, jolla torjutaan järven runsasta kasvillisuutta.
Kalojen vanhat kutupaikat ovat kasvaneet umpeen rehevöitymisen ja maankohoamisen myötä. Yhdistys on taistellut vuosikymmeniä sen eteen, että kalat voisivat säilyttää vanhat lisääntymismahdollisuutensa. Stipendirahat käytetään Kuljuplumsenin peruskorjausprojektiin, mm. ruoppaukseen, vanhan ruovikon, hiekan ja kivien poiskaivamiseen sekä täytemateriaalin hankintaan poiskerätyn liejun tilalle.