Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous9.12.2021

Takaisin arkeen – LähiTapiola-rahastojen hallinnon siirto saatu päätökseen

Hallinnon siirron jälkeen rahastojen hallintoa hoitaa Seligson & Co Rahastoyhtiö, joka on LähiTapiola-ryhmän kokonaan omistama suomalainen rahastoyhtiö. Rahastojen sijoitustoimintaa ja asiakaspalvelua hoitaa entiseen tapaan LähiTapiola.Lue lisää sijoittamisesta

Lokakuun alussa LähiTapiola-rahastojen osuudenomistajat saivat kirjeet, joissa kerrottiin LähiTapiola-rahastojen hallinnon siirrosta Seligson & Co Rahastoyhtiölle. Marras–joulukuun aikana toteutettu 28:n rahaston hallinnon siirto on nyt saatu onnistuneesti päätökseen. Rahastojen arvopaperiomistukset ympäri maailmaa on luovutettu vastaanottavalle rahastoyhtiölle ja uudet prosessit ovat valmiina. Myös verkkopalvelu on päivitetty uuteen tilanteeseen.

Hallinnon siirron jälkeen rahastojen hallintoa hoitaa Seligson & Co Rahastoyhtiö, joka on LähiTapiola-ryhmän kokonaan omistama suomalainen rahastoyhtiö. Rahastojen sijoitustoimintaa ja asiakaspalvelua hoitaa entiseen tapaan LähiTapiola.

LähiTapiola-rahastojen vilkkain palvelukanava toimii taas normaalisti

Uuden rakentaminen usein häiritsee jonkin verran normaalia arkea ja niin myös tässä tapauksessa. Hallinnon siirron vaatimista muutostöistä aiheutuneet palvelurajoitteet ovat nyt ohi ja verkkopalvelussamme voi taas asioida normaaliin tapaan 24/7. Myös vaihdot rahastosta toiseen sujuvat entiseen tapaan.

Hallinnon siirron yhteydessä rahastojen säännöt uudistuivat

Säännöissä mainitaan nyt rahastojen uusi hallinnointiyhtiö Seligson & Co Rahastoyhtiö sekä rahastojen uusi säilytysyhteisö OP Säilytys.

Samalla sääntöihin tehtiin myös hallinnon siirrosta riippumattomia muutoksia, jotka johtuivat EU:n kestävän rahoituksen sääntelystä. Maaliskuussa 2021 voimaan tulleen sääntelyn myötä eurooppalaisille rahastoille tuli yhteiset kriteerit, joiden perusteella rahastoja luokitellaan niiden sijoituspolitiikan ja tavoitteiden mukaan kestäviä sijoituksia tekeviin (ns. tumman vihreisiin), muiden ominaisuuksien ohella kestävyyttä edistäviin (ns. vaalean vihreisiin) ja muihin rahastoihin. LähiTapiola-rahastojen säännöt kertovat nyt rahastojen kestävyysluokituksen ja aikaisempaa useamman rahaston sijoituspolitiikkaan kirjattiin niiden tavoite muiden ominaisuuksien ohella edistää kestävyyttä huomioimalla ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. Kahden LähiTapiola-rahaston, Kestävä Ympäristö ja Kestävä Vaikuttajakorko, sääntöihin kirjattiin niiden tavoite tehdä kestäviä sijoituksia ja samalla rahastot luokiteltiin korkeimpaan kestävyysluokkaan.

Sääntömuutokset toivat usealle rahastolle myös pieniä muutoksia niiden nimiin.

Toimeksiantojen aikarajoja yhtenäistettiin, kello 15 on vedenjakaja

Merkintä- ja lunastustoimeksiantojen antamisen aikarajoja yhtenäistettiin siten, että kello 15 on päivittäinen vedenjakaja. Rahasto-osuuksien arvot lasketaan ja toimeksiannot toteutetaan vain arkisin ns. pankkipäivinä, joten alla esitetyssä tarkoitetaan päivällä pankkipäivää.
Merkintätoimeksiannot, joiden merkintämaksun rahastoyhtiö on vastaanottanut viimeistään klo 15, toteutetaan pääsääntöisesti kyseisen päivän arvolla ja merkinnän toteutus on seuraavana päivänä.

Poikkeuksen muodostavat LähiTapiola Kehittynyt Aasia ESG, Suoja ja High Yield -rahastot, joiden merkintä toteutetaan maksun vastaanottamista seuraavan päivän arvolla.

Jos lunastustoimeksianto on vastaanotettu viimeistään klo 15:00, toteutetaan lunastus toimeksiannon antamispäivän arvolla seuraavana päivä. Poikkeuksena tässäkin LähiTapiola Kehittynyt Aasia ESG, Suoja ja High Yield –rahastot, joiden viimeistään klo 15 tulleet lunastukset toteutetaan toimeksiannon jättämistä seuraavan päivän arvolla sitä seuraavana pankkipäivänä.