Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä-PohjanmaaTurvallisuus30.11.2021

Liikenneturva ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa yhteistyöhön liikenneturvallisuuden parantamiseksi Etelä-Pohjanmaalla

Liikenneturva ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa ovat aloittaneet yhteistyön liikenneturvallisuustilanteen parantamiseksi Etelä-Pohjanmaalla. Tämän syksyn ja ensi vuoden aikana organisaatiot tarjoavat yhteistyössä koulutusta, tapahtumia ja tietoa teemalla Parahin päin!

- Tavoitteena on tielläliikkujien vastuullinen toiminta liikenteessä sekä oman toiminnan riskien tunnistaminen niin itsensä kuin muiden näkökulmasta. Ja tietysti ennen kaikkea liikennetapaturmien määrän vähentyminen Etelä-Pohjanmaalla, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Heli Lintamo.

Yhteistyön taustalla on huoli Etelä-Pohjanmaan liikenneturvallisuustilanteesta. Vuosina 2019-2020 sattui liikenteessä 434 poliisin tietoon tullutta henkilövahinkoa, ja näistä 29 menehtyi. Vakavia loukkaantumisia tapahtuu noin kymmenelle prosentille osallisista. Vaikka parannusta on vuosien saatossa saatu aikaan, ovat Etelä-Pohjanmaan luvut muuta Suomea heikommalla tasolla.

- Jokainen menetetty ihmishenki liikenteessä on liikaa, mutta julkisessa keskustelussa unohtuu usein loukkaantuneiden suuri määrä. Vakavasti liikenteessä loukkaantuu vuosittain satoja henkilöitä ja lievempiä vammoja saa useita tuhansia. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi taloudelliset kustannukset liikennevahingoista ovat mittavia. Jos esimerkiksi nuori ihminen loukkaantuu vakavasti ja menettää työkykynsä, korvaussumma voi nousta yli miljoonaan euroon, kertoo LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Antikainen.

- Kohdennamme toimenpiteitä niin, että viemme toisen asteen oppilaitoksiin Punainen Liitu -esityksen, tarjoamme eläkeläisyhdistyksille liikenneturvallisuustuokioita, järjestämme maatalous- ja kuljetusyrittäjille liikenneturvallisuuskoulutusta sekä vierailemme eteläpohjalaisten kuntapäättäjien luona keskustelemassa kaupunkien ja kuntien liikenneturvallisuustilanteesta, kertoo Lintamo.

Kuntapäättäjien tapaamiset aloitettiin keskiviikkona 24.11.2021. Liikenneturvan toimitusjohtaja Pasi Anteroinen oli mukana tapaamassa Seinäjoen ja Kurikan kaupunkien johtoa.

- Olemme käyneet todella hyvää keskustelua liikenneturvallisuuden edistämisestä molemmissa kaupungeissa, toteaa Anteroinen. Sekä Seinäjoella, että Kurikassa on jo tehty paljon hyviä liiketurvallisuutta parantavia toimenpiteitä. Molemmissa kaupungeissa on myös toimivat liikenneturvallisuusryhmät, joissa suunnitelmallisesti edistetään liikenneturvallisuustyötä.  On todella hienoa, että pääsemme tekemään näiden kaupunkien kanssa yhteistyötä myös Parahin päin -teemalla. Haastamme myös muut Etelä-Pohjanmaan kunnat mukaan, sanoo Anteroinen.

- Liikennevakuuttamisen markkinajohtajana Etelä-Pohjanmaalla tunnistamme oman vastuumme siitä, että asialle on tehtävä jotakin ja aihetta on pidettävä esillä, sanoo Antikainen. Liikenneturvallisuuden parantaminen ei ole yksinkertaista, vaan se vaatii toimia monilla eri tahoilla. Yhteiskunnan on osaltaan huolehdittava ja vastattava infran riittävän hyvästä tasosta ja että se vastaa tämän päivän liikkumisen vaatimuksia. Tiedottamisen ja kouluttamisen kautta eri ikäisille ihmisille saadaan niitä tietoja ja taitoja, joita turvallinen liikkuminen edellyttää. Tässä haluamme toimia parhaimpien asiantuntijoiden kanssa, ja kiistatta Liikenneturva on tällä osa-alueella Suomen ykkönen, toteaa Antikainen.