Lapissa lämpö nousee ja sademäärä kasvaa – muuttuva ilmasto vaikuttaa myös vakuuttamiseen
Ilmastonmuutos näkyy Suomessa sään ääri-ilmiöinä. Lämpötilan nousu, sademäärien kasvu, tulvariskin kohoaminen ja metsien tuulituhot vaikuttavat myös vahinkovakuuttamiseen. Viime kesän Paula-myrsky oli yksi pahimpia myrskyjä vuosikymmeneen. Luonnonilmiövahinkoihin voi varautua ennakkoon omaisuuden suojaamisella ja piha-alueiden ja rakennusten kunnosta huolehtimalla.
Vuosikymmenen aikana LähiTapiola on korvannut lappilaisille asiakkailleen myrskyvahinkoja lähes joka vuosi. Viime kesän Paula-myrskyn aiheuttamat vahingot olivat yksi viime vuosikymmenen pahimmista.
- Suurimmat tuhot iskivät lähelle Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, mutta myös Lapissa me korvasimme noin sata Paulan aiheuttamaa vahinkoa, kertoo korvausjohtaja Janne Koskela LähiTapiola Lapista.
Lapissa vuosikymmenen alun syys- ja talvimyrskyt ovat olleet pahoja vahinkojen aiheuttajia. Myrskyistä on seurannut satoja vahinkoja ja alueen asukkaille on korvattu vahinkoja sadoilla tuhansilla euroilla.
Ilmastonmuutos nostaa lämpötilaa ja lisää sateita, talvitulvat uusi ilmiö
Suomen Ilmastopaneelin syksyllä julkistaman raportin mukaan Lapissa lämpötilan ennustetaan olevan 2,0–3,2°C nykyistä korkeammalla 2050-luvulle mentäessä. Sademäärien arvioidaan kasvavan alueella keskimäärin 530-660 millimetriä vuodessa.
- Vakuuttamisen kannalta eri tavoin lisääntyvä kosteus ja tulvariskin kasvu tuottavat ongelmia rakennuksille, infrastruktuurille, metsille ja sadoille, kertoo LähiTapiola Lapin toimitusjohtaja Kari Salmela.
Lapissa sijaitsee useita tulvariskialueita, esimerkiksi Ivalossa, Kittilässä ja Rovaniemen Saarenkylässä. Kevättulvien ei odoteta Lapissa kasvavan, mutta talvitulvat tulevat uutena ilmiönä. Rankkasateiden kasvaessa myös hulevesitulvariski kasvaa.
Luonnonilmiövahingoissa asiakas ei voi vaikuttaa itse ilmiöön, vaan varautumiskeinoksi jää huolehtia rakennusten kunnosta ja piha-alueesta vahinkoja ennaltaehkäisevästi.
- Pihapuiden kuntoa kannattaa seurata ja poistaa huonokuntoiset puut tontilta, johtaa hulevedet hallitusti pois pihapiiristä sekä huolehtia vahinkoaltis omaisuus myrskyltä suojaan. Rakennusten osalta etenkin vesikaton läpimenot kannattaa tarkastaa säännöllisesti, Koskela muistuttaa.
- Vakuutusyhtiönä jaamme luonnonilmiövahinkojen riskiä asiakkaan kanssa. Riskienhallinnan asiantuntijana haluamme auttaa asiakkaitamme myös ehkäisemään vahinkoja ja varautumaan niihin. Olemme esimerkiksi lähestyneet tulvariskialueiden asiakkaitamme tekstiviestein ja opastaneet tulviin varautumiseen, Salmela kertoo.
Lisätietoja:
Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi
Kari Salmela, toimitusjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 050 422 5311, kari.salmela@lahitapiola.fi