Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus5.11.2021

Pirkanmaalla joka kolmas ollut vaaratilanteessa hirvieläimen kanssa – eläinkolarin riski suurin marraskuussa

Kyselyn mukaan joka kolmas LähiTapiola Pirkanmaan alueella asuva on ollut kolarissa tai läheltä piti -tilanteessa peuran, kauriin tai hirven kanssa. Pirkanmaalla on yleistynyt erityisesti metsäkaurisonnettomuuksien määrä.

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 14 000 riistaeläinonnettomuutta ja tämän lisäksi noin 4 000 liikennevahinkoa porojen kanssa, selviää Tilastokeskuksen ja Liikennevakuutuskeskuksen tilastoista. Eläinkolariin voi joutua kuka tahansa, mutta riski siihen, mihin eläimeen törmää, vaihtelee eri puolilta maata. Pirkanmaa nousee riistaeläinonnettomuuksien määrässä kolmanneksi. Tämä heijastuu myös LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn * tuloksista.

LähiTapiola Pirkanmaan alueen vastaajista noin joka kolmas (33 %) kertoi kyselyssä olleensa kolarissa tai liikenteen läheltä piti -tilanteessa peuran, kauriin tai hirven kanssa. Eteläisessä Suomessa korostuu peura- ja kauriskolareiden riski. Pirkanmaalla on yleistynyt erityisesti metsäkaurisonnettomuuksien määrä.

Vakuutusyhtiöiden liikennevakuutuksesta korvaamien ja eläinkolareissa sattuneiden henkilövahinkojen määrä on noin kaksinkertaistunut 2010-luvulla, selviää OTIn Liikennevahinkoraportilta. Tämä peilaa sitä, että valtaosa loukkaantumisista on lieviä – ne eivät ole tulleet poliisin tietoon, eivätkä näin ollen päädy myöskään Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilastoon.

- Kaskovakuutuksista korvaamme asiakkaillemme vuosittain satoja hirvieläinkolareista aiheutuneita vahinkoja. Korvausmäärät ovat kymmenessä vuodessa kasvaneet lähes 40 prosenttia ja korvaussumma menee vuosittain yli miljoonan euron. Suuri kolaririski on tyypillisesti siellä, missä on paljon liikennettä ja eläimiä, kuten Turun, Porin ja Lahden valtateillä, teillä kertoo korvausjohtaja Tapio Kärkelä LähiTapiola Pirkanmaalta.

Sastamala, Urjala, Punkalaidun, Tampere ja Kangasala kolarialttiita kuntia – kolarin riski kasvaa syksyllä


Tilastokeskuksen Riistaonnettomuustilasto avaa valkohäntäpeurojen, metsäkauriiden, hirvien, metsäpeurojen, villisikojen ja kuusipeurojen kanssa sattuneiden kolareiden määrää. Valtaosa törmäyksistä tapahtuu yleisten hirvieläinten eli valkohäntäpeurojen, metsäkauriiden ja hirvien kanssa. Hirvikolareiden määrä on ollut Suomessa viime vuosina laskussa, mutta samaan aikaan peura- ja kaurisonnettomuuksien määrä on kasvanut. Samansuuntaista kehitys on ollut myös Pirkanmaalla.

Tilastokeskuksen Riistaonnettomuusraportin mukaan Pirkanmaan kunnissa tapahtui viime vuonna kaikkiaan 989 valkohäntäpeura-, 614 metsäkauris- ja 124 hirvionnettomuutta. Nousua on erityisesti tapahtunut metsäkaurisonnettomuuksissa viimeisen neljän vuoden aikana. Jos Suomen kunnat laittaa järjestykseen niissä sattuneiden valkohäntäpeurakolareiden määrän mukaan, kahdenkymmenen kärkeen nousi Pirkanmaalta neljä kuntaa. Urjala oli koko maan tilastossa kuudes 209 valkohäntäpeuraonnettomuudella, Sastamala seitsemäs (208), Akaa kahdeksastoista (113) ja Punkalaidun kahdeskymmenes (99). Metsäkaurisonnettomuuksien määrässä Sastamala oli kahdeksannella sijalla 101 metsäkaurisonnettomuudella, Tampere sijalla kymmenen (90) ja Kangasala yhdeksästoista (62). Hirvikolarimäärissä Pirkanmaalta vain Sastamala ylti kahdenkymmenen kunnan joukkoon ollen kuudes kahdellakymmenellä hirvikolarilla.


Hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu tilastojen valossa eniten marraskuussa. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että syksyllä eläimet aktivoituvat kiiman ja talvilaitumille siirtymisen takia, mutta samaan aikaan myös metsästäjät ajavat niitä liikkeelle. Syksyllä myös ajokeli heikkenee, ja kolareiden riski kasvaa pimeyden, sateiden ja liukkauden takia.

- Tien varressa on nykyisin myös peuroista ja kauriista varoittavia liikennemerkkejä. Suosittelen suhtautumaan niihin vakavuudella, sillä vaikka törmäys ison hirven kanssa todennäköisemmin johtaa loukkaantumisiin, myös peura- tai kauriskolareissa tulee vuosittain kymmeniä henkilövahinkoja. Eläinkolareihin voi koettaa varautua tarkkailemalla tienpientareita ja alentamalla ajonopeutta, sanoo korvausjohtaja Kärkelä.

* LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS 4.–26.1.2021. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 5 539 henkilöä, joista LähiTapiola Pirkanmaan toiminta-alueen asukkaita oli 322. Koko maan tasolla tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja Pirkanmaan alueella +/- 5,4 prosenttiyksikköä.

Lähteet: