Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus5.11.2021Pirkanmaalla joka kolmas ollut vaaratilanteessa hirvieläimen kanssa – eläinkolarin riski suurin marraskuussaKyselyn mukaan joka kolmas LähiTapiola Pirkanmaan alueella asuva on ollut kolarissa tai läheltä piti -tilanteessa peuran, kauriin tai hirven kanssa. Pirkanmaalla on yleistynyt erityisesti metsäkaurisonnettomuuksien määrä.
Suomessa tapahtuu vuosittain noin 14 000 riistaeläinonnettomuutta ja tämän lisäksi noin 4 000 liikennevahinkoa porojen kanssa, selviää Tilastokeskuksen ja Liikennevakuutuskeskuksen tilastoista. Eläinkolariin voi joutua kuka tahansa, mutta riski siihen, mihin eläimeen törmää, vaihtelee eri puolilta maata. Pirkanmaa nousee riistaeläinonnettomuuksien määrässä kolmanneksi. Tämä heijastuu myös LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn * tuloksista.LähiTapiola Pirkanmaan alueen vastaajista noin joka kolmas (33 %) kertoi kyselyssä olleensa kolarissa tai liikenteen läheltä piti -tilanteessa peuran, kauriin tai hirven kanssa. Eteläisessä Suomessa korostuu peura- ja kauriskolareiden riski. Pirkanmaalla on yleistynyt erityisesti metsäkaurisonnettomuuksien määrä.
Vakuutusyhtiöiden liikennevakuutuksesta korvaamien ja eläinkolareissa sattuneiden henkilövahinkojen määrä on noin kaksinkertaistunut 2010-luvulla, selviää OTIn Liikennevahinkoraportilta. Tämä peilaa sitä, että valtaosa loukkaantumisista on lieviä – ne eivät ole tulleet poliisin tietoon, eivätkä näin ollen päädy myöskään Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilastoon.- Kaskovakuutuksista korvaamme asiakkaillemme vuosittain satoja hirvieläinkolareista aiheutuneita vahinkoja. Korvausmäärät ovat kymmenessä vuodessa kasvaneet lähes 40 prosenttia ja korvaussumma menee vuosittain yli miljoonan euron. Suuri kolaririski on tyypillisesti siellä, missä on paljon liikennettä ja eläimiä, kuten Turun, Porin ja Lahden valtateillä, teillä kertoo korvausjohtaja Tapio Kärkelä LähiTapiola Pirkanmaalta.Sastamala, Urjala, Punkalaidun, Tampere ja Kangasala kolarialttiita kuntia – kolarin riski kasvaa syksyllä
Tilastokeskuksen Riistaonnettomuustilasto avaa valkohäntäpeurojen, metsäkauriiden, hirvien, metsäpeurojen, villisikojen ja kuusipeurojen kanssa sattuneiden kolareiden määrää. Valtaosa törmäyksistä tapahtuu yleisten hirvieläinten eli valkohäntäpeurojen, metsäkauriiden ja hirvien kanssa. Hirvikolareiden määrä on ollut Suomessa viime vuosina laskussa, mutta samaan aikaan peura- ja kaurisonnettomuuksien määrä on kasvanut. Samansuuntaista kehitys on ollut myös Pirkanmaalla.
Tilastokeskuksen Riistaonnettomuusraportin mukaan Pirkanmaan kunnissa tapahtui viime vuonna kaikkiaan 989 valkohäntäpeura-, 614 metsäkauris- ja 124 hirvionnettomuutta. Nousua on erityisesti tapahtunut metsäkaurisonnettomuuksissa viimeisen neljän vuoden aikana. Jos Suomen kunnat laittaa järjestykseen niissä sattuneiden valkohäntäpeurakolareiden määrän mukaan, kahdenkymmenen kärkeen nousi Pirkanmaalta neljä kuntaa. Urjala oli koko maan tilastossa kuudes 209 valkohäntäpeuraonnettomuudella, Sastamala seitsemäs (208), Akaa kahdeksastoista (113) ja Punkalaidun kahdeskymmenes (99). Metsäkaurisonnettomuuksien määrässä Sastamala oli kahdeksannella sijalla 101 metsäkaurisonnettomuudella, Tampere sijalla kymmenen (90) ja Kangasala yhdeksästoista (62). Hirvikolarimäärissä Pirkanmaalta vain Sastamala ylti kahdenkymmenen kunnan joukkoon ollen kuudes kahdellakymmenellä hirvikolarilla.

Hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu tilastojen valossa eniten marraskuussa. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että syksyllä eläimet aktivoituvat kiiman ja talvilaitumille siirtymisen takia, mutta samaan aikaan myös metsästäjät ajavat niitä liikkeelle. Syksyllä myös ajokeli heikkenee, ja kolareiden riski kasvaa pimeyden, sateiden ja liukkauden takia.
- Tien varressa on nykyisin myös peuroista ja kauriista varoittavia liikennemerkkejä. Suosittelen suhtautumaan niihin vakavuudella, sillä vaikka törmäys ison hirven kanssa todennäköisemmin johtaa loukkaantumisiin, myös peura- tai kauriskolareissa tulee vuosittain kymmeniä henkilövahinkoja. Eläinkolareihin voi koettaa varautua tarkkailemalla tienpientareita ja alentamalla ajonopeutta, sanoo korvausjohtaja Kärkelä.* LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS 4.–26.1.2021. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 5 539 henkilöä, joista LähiTapiola Pirkanmaan toiminta-alueen asukkaita oli 322. Koko maan tasolla tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja Pirkanmaan alueella +/- 5,4 prosenttiyksikköä.Lähteet:
  • Tilastokeskuksen Riistaonnettomuusraportti. Onnettomuustilaston tiedot tulevat suurriistavirka-apu- eli SRVA-toiminnasta  kattava kuva törmäysmääristä.
  • OTIn (Onnettomuustietoinstituutti) Liikennevahinkoraportti. OTI saa vakuutusyhtiöiltä vuosittain tiedot ilmoitetuista liikennevahingoista.
  • Tilastokeskuksen Tieliikenneonnettomuustilasto (Poliisiin tietoon tulleet henkilövahinko-onnettomuudet).
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pohjoinen7.5.2025Täällä ovat Oulun riskialtteimmat kolaripaikat – ”Liikennesäännöt unohtuvat parkkipaikoilla” LähiTapiola Pohjoisen vahinkotietojen mukaan Oulussa eniten liikennevahinkoja syntyy parkkipaikoilla ja -halleissa sekä tiiviisti liikennöityjen risteysalueiden ja liittymien yhteydessä. Kyselyn mukaan parkkipaikoilla syntyy vaaratilanteita eritoten siksi, etteivät autoilijat ota kanssaihmisiä riittävän hyvin huomioon. LähiTapiola Loimi-Häme5.5.2025Kysely: Joka viides kokenut ”läheltä piti” -palovahinkotilanteen kotona tai mökillä – ”jokainen sekunti on arvokas”Paloturvallisuus on tärkeää kaikkialla, erityisesti kotona, mökillä ja veneessä. Toimiva sammutin voi olla ratkaiseva tekijä palon alkuvaiheessa, jolloin se voi estää tulipalon leviämisen ja pelastaa omaisuutta sekä ihmishenkiä.LähiTapiola Länsi-Suomi5.5.2025Mökillä on syytä käytellä moottorisahaa jo nyt – Kaatunut puu syypää joka toiseen myrskyvahinkoon Myrskyt ovat aiheuttaneet vahinkoja joka kolmannen länsisuomalaisen kodissa, selviää LähiTapiolan tuoreesta kyselystä. Joka toisen vahingon syynä on kaatunut puu. Mökkikauden alku on asiantuntijan mukaan paras aika riskipuiden ennakoivalle kaatamiselle, mutta myös vaaran paikka itse tekevälle.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetPirkanmaalla joka kolmas ollut vaaratilanteessa hirvieläimen kanssa – eläinkolarin riski suurin marraskuussaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn