Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Varsinais-SuomiElämänturva1.11.2021

Suojeltu vanha Hamburger Börs sai rinnalleen uuden hotellirakennuksen: ikonisen turkulaisen maamerkin tarina jatkuu

LähiTapiolan omistaman Hamburger Börsin purkaminen ja uudelleen rakentaminen 1900-luvun alun arkkitehtuuriin sopivalla tavalla yhdistää tavoitteemme Turun seudun elinvoiman kehittämisestä sekä vastuullisesta sijoitustoiminnasta.

LähiTapiola LokalTapiola

Hamburger Börsin hotellitoiminta alkoi jo vuonna 1904. Sen viereen rakennettiin vuonna 1979 lisäosa, joka 2010-luvun loppupuolella alkoi olla kipeästi remontin tarpeessa. Suunnitelmat hotellirakennuksen uudistamisesta lähtivät käyntiin jo yli viisi vuotta sitten. Remonttia suunnitellessa kävi pian ilmi, että lisäosan purkaminen ja uuden, energiatehokkaan ja aikakautensa arkkitehtuuriin sopivan uuden rakennuksen rakentaminen olisi kaikin puolin järkevämpi ratkaisu. Nyt hotellin alkuperäinen, vuoden 1895 rakennettu osa on uudistettu arvokkaasti vanhaa suojellen, ja uusi lisäosa on valmistunut.

"Hienoa, että LähiTapiola-ryhmä päätyi toteutuksen osalta tähän lopputulokseen, joka arkkitehtuurinsa ja toteutustapansa puolesta tulee kestämään aikaa. Hienoa on myös se, että vanhan, suojellun Börsin parhaat puolet, kuten kuuluisat vinot rappuset ja 'Börsin pöheikkö' löytyvät edelleen paikoiltaan. Vain kaksi puuta jouduttiin kaatamaan huonon kunnon vuoksi ja niidenkin tilalle on istutettu uudet taimet. Uusi lisäosa pystyttiin puolestaan rakentamaan sekä energiatehokkaaksi että kaupunkilaisia palvelevaksi kohtaamispaikaksi kattoterasseineen ja alakerran liiketiloineen", iloitsee LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja Olli Aakula.

"Olemme ylpeitä lopputuloksesta, jolla palautimme Börsin sille kuuluvaan historialliseen arvoonsa. Hankkeessa on korostunut hyvä yhteistyö, ja haluan kiittää kaikkia osapuolia erinomaisesta työstä", toteaa LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon kiinteistösijoitusjohtaja Vesa Eskoli.

Rakennushankkeelle on haettu LEED Platina -tason ympäristösertifikaattia (Leadership in Energy and Environmental Design), joka osoittaa hankkeen ympäristötehokkuuden ja todentaa tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti suunnittelun ja rakennetun kiinteistön. Vastuullisuus näkyy kiinteistössä konkreettisesti energiatehokkuuden lisäksi muun muassa parkkihallista löytyvien sähköautojen latauspisteiden ja katolla olevien aurinkopaneelien muodossa.

"Noudatamme rakennushankkeissamme aina LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon vastuullisuusperiaatteita, jotka perustuvat ympäristövastuullisiin ja kestävää kehitystä tukeviin toimintamalleihin. Myös tässä hankkeessa olemme halunneet huolehtia kiinteistön koko elinkaaren aikaisesta ympäristökuormituksesta niin päästöjä minimoiden kuin energiatehokkuuteen panostaen", LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon hankkeessa rakennuttajapäällikkönä toiminut Jussi Roine kertoo.