Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pääkaupunkiseutu Turvallisuus 8.10.2021

Tutkimuksen mukaan pyöräilykypärän käytössä parannettavaa – reilu kolmannes käytti kypärää

Vantaan Tikkurin asematunnelissa tutkittiin 11 kuukautta kestävässä projektissa pyöräilijöiden kypärän käyttöä. Tutkimuksen aikana kamera havaitsi yli 100 000 pyöräilijää. Kypärää käytti keskimäärin joka kolmas pyöräilijöistä.

Työ- ja koulumatka pyöräily näkyi selvästi tutkimuksessa. Eniten pyöräilijöitä oli iltapäivällä kolmen ja viiden välillä. Toiseksi eniten käyttäjiä oli aamulla seitsemän ja yhdeksän välillä. Aamulla myös pyöräilykypärien käyttöaste oli korkeimmillaan: 36-38 % käytti kypärää.

Talvikausi pyöräilijöillä alkoi tilastojen mukaan lokakuussa, jolloin pyöräilijöiden määrä väheni selvästi. Pyöräilyinnostus nousi jälleen maaliskuun loppupuolella, jolloin kypärän käyttö oli huipussaan: päivittäin kypärää käytti keskimäärin yli 40 prosenttia pyöräilijöistä. Kesäkuun alusta lähtien kypärä oli enää noin 30 prosentilla pyöräilijöistä.

Pyöräilykypärän käyttöä on aikaisemmin tutkittu kyselyjen perusteella. Liikenneturvan touko-kesäkuussa 2020 tehdyn kyselyn mukaan Uudellamaalla kypärää käyttää 66 prosenttia. Koko maan keskiarvo Liikenneturvan kyselyssä oli 50 prosenttia.

- Päähän kohdistuneet vammat ovat usein laadultaan vakavimpia ja niillä voi olla kauaskantoiset seuraukset. Näitä vammoja voi helposti ehkäistä käyttämällä kypärää. Sen vuoksi on yllättävää, että ainoastaan kolmannes käytti kypärää tutkimuksen mukaan, kommentoi seurannan tulosta LähiTapiola Vahinkovakuutuksen kehityspäällikkö Kalle Kuusisto.

LähiTapiolan, CGI:n ja Vantaan kaupungin yhteistyössä Vantaan Tikkurilan asematunneliin asentama kypärätutka keräsi videoanalytiikan avulla tietoa pyöräilykypärän käytöstä syyskuusta 2020 alkaen tämän vuoden elokuun loppuun asti.

Aiemmat uutiset aiheesta:

Reilu kolmannes Tikkurilan asematunnelissa pyöräilevistä käyttää kypärääReilu kolmannes

Tikkurilassa seurataan pyöräilykypärien käyttöä videoanalytiikalla - kypärätutkalla muistutetaan kypäränkäytön tärkeydestä