Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pohjoinen Elämänturva 28.9.2021

Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoitukset mielenterveystyöhön

Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoituksia myönnetään Oulun seudulla Mieli Oulun seudun mielenterveys ry:lle, Walkers Oululle ja Nuorten Ystäville. Tukea jaetaan yht. 45 000 € kuudelle eri yleishyödylliselle mielenterveystoimijalle Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla.

Lahjoitukset ovat osa 100 000 euron Hyvinvoiva Pohjoinen -kokonaislahjoitusta, joissa mielenterveyteen liittyvät kohteet olivat yksi painopistealueista.

Oulun seudun mielenterveystoimijoista lahjoituksen saavat Walkers Oulu, Mieli ry:n Oulun paikallisyhdistys ja Nuorten ystävät ry. Mieli ry:n paikallisyhdistykselle lahjoitettava 10 000 euroa ohjataan nuorten mielenterveystyöhön, erityisesti Sekasin -toimintaan sekä koulutyöhön.

- Pitkittyneen koronapandemian vaikutukset suomalaisiin lapsiin ja nuoriin, vanhuksiin ja erityisryhmiin ovat vakavia. Ne näkyvät mm. lisääntyneenä pahoinvointina, syrjäytymisenä ja mielenterveysongelmina. Jopa 100 000 lasta ja nuorta kärsii Suomessa ahdistuneisuudesta. Nämä ovat taustalla sille, että haluamme paikallisena elämänturvayhtiönä painottaa mielenterveystoimijoita vastuullisuustyössämme ja Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoitusten saajissa, taustoittaa LähiTapiola Pohjoisen toimitusjohtaja Veli Rajakangas .

- Oulun Kriisikeskuksessa sekä vapaaehtoiset että ammattihenkilöt vastaavat matalalla kynnyksellä apua hakeville nuorille ja aikuisille sekä puhelimitse, chatilla että henkilökohtaisten käyntien yhteydessä. LähiTapiola Pohjoisen avustuksella voimme vahvistaa erityisesti nuorten kanssa tehtävää työtä, kertoo Mieli Oulun seudun mielenterveys ry:n puheenjohtaja Arja Sutela .

Mieli ry:n lahjoitus on myös osa valtakunnallista Pidä huolta -kampanjaa, jossa LähiTapiola toimii mahdollistajana yhdessä S-ryhmän kanssa Toivon Kärki ry:n johdolla.

- Paikallisena elämänturvayhtiönä haluamme lahjoituksellamme pitää erityisesti Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan nuorista huolta ja auttaa tarjoamaan matalan kynnyksen tukea mahdollisimman monelle sitä tarvitsevalle. Ennaltaehkäisy on parasta kansanterveystyötä ja näihin talkoisiin haluamme haastaa laajalti alueemme ihmiset ja muut yritykset mukaan, tarkentaa Rajakangas .

Korona-aikana erityisesti nuoret ovat olleet tiukoilla: lähes kaksi kolmesta 18–24-vuotiaasta vastasi kokeneensa uupumusta, masennusta ja jopa ahdistusta MIELI ry:n kyselyssä alkuvuodesta. Esimerkiksi kriisiapuna toimivaan Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan.

Walkers Oulun jalkautuvan sekä nuorten parissa tapahtuvan ongelmia ehkäisevän nuorisotyön rooli on korostunut korona-aikana.

- Nuorten syrjäytyminen ja mielenterveysongelmat on todellinen uhka ja ongelma nyt ja tulevaisuudessa, joten otamme lahjoituksen todella kiitollisena vastaan, tähdentää toimintaa koordinoivan Oulun Diakonissalaitoksen säätiö sr:n palvelupäällikkö Jaana Ukonaho .

Nuorten Ystävät ry:n lahjoitus ohjautuu klubitalo Pönkän toimintaan. Klubitalo Pönkkä tarjoaa yhteisön ja kohtaamispaikan sekä mielekästä tekemistä oululaisille mielenterveyskuntoutujille ja osatyökykyisille. Klubitalolla harjoitellaan arjen rytmiä, yhdessä tekemistä, uusien taitojen oppimista ja se antaa mahdollisuuksia myös opiskeluun ja palkkatyöhön.


Kaikki Hyvinvoiva Pohjoinen –lahjoituksen saajat:
Walkers Oulu
Etsintäryhmä Limmin Löytäjät
Jokilaaksojen Tiimi ry
Kalajoen Palokuntanuoret
Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry
Kiimingin-Jäälinjärven vesienhoitoyhdistys ry
Muhoksen Palomiesyhdistys ry
Nuorten Ystävät ry
Oulun vapaaehtoinen palokunta ry
Pohjois-Suomen pelastusliitto ry
Pyhäjärven kehitysvammaisten tuki ry.
Pyhäsalmen VPK Ry
Raahen Meripelastusyhdistys ry
Suomen Ladun Oulun latualue
Mieli Oulun seudun mielenterveys ry
Vetelin Räyringin osakaskunta
Vihannin Tulentorjujat ry
Yli-Iin vapaaehtoinen palokunta ry

Asiakkaiden omistamana ja paikallisena elämänturvayhtiönä LähiTapiola Pohjoisen tavoitteena on edistää vastuullisesti Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointia ja elinvoimaisuutta. Vastuullisuus on koko LähiTapiola Pohjoisen toimintaa ohjaava arvo. Sen lisäksi, että yhtiö turvaa omistaja-asiakkaidensa elämää riskien varalta, se tekee myös paikallisia – pienempiä ja suurempia – elämänturvatekoja. Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoitusten lisäksi vastuullisuustyötä toteutetaan mm. lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastamiseen kohdennetulla Nuori Pohjoinen -tuella, vahingontorjuntatyöllä kuten sammutintarkastuksilla ja hätäensiapukoulutuksilla, henkilökunnan vapaaehtoistyöllä sekä oppilaitosyhteistyöllä.

Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoituskohdehaku avataan myöhemmin julkaistavin teemoin jälleen vuonna 2022.