Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus26.7.2021

LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti kaksi pelastusrengasta Pälkäneelle

Tänä helteisenä kesänä ihmiset ovat viettäneet aikaa tavallista enemmän vesien äärellä. LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti pelastusrenkaita Pälkäneelle, sillä hädän yllättäessä renkaan avulla voi pelastaa hukkumiselta.

Suomessa hukkuu edelleen vuosittain yli sata ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Tänä hellekesänä suru-uutisia on kantautunut vesiltä myös enemmän kuin useaan vuoteen, selviää Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) tilastosta.

Kasvanutta hukkuneiden määrää saattavat selittää ihmisten lisääntynyt liikkuminen luonnossa ja vesillä sekä ennätyslämmin kesä. Myös koronaepidemian aikaiset poikkeusolot ovat saaneet ihmiset ulkoilemaan enemmän. Erityisesti uintireissuilla tapahtuneet hukkumiskuolemat erottautuvat tänä vuonna SUH:n tilastoista.

- Noin kolmasosa hukkumisista tapahtuu ihmisten pudottua syystä tai toisesta veteen. Joskus jalka lipeää kalliolla tai muualla luonnonvesien ääressä, mutta usein tippumisia tapahtuu myös laitureilla, satamissa tai jokien penkoilta. Näissä rakennetuissa paikoissa ylösnouseminen voi olla vaikeaa, ellei paikalla ole varta vasten asennettuja tikkaita tai muita rakenteita, joista ottaa tukea. Tällöin on tärkeää, että tilanteen nähneillä on jotain kättä pidempää, kuten pelastusrengas, jonka voi heittää pudonneelle kelluttavaksi apuvälineeksi, sanoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

- Kesän helteiset säät ovat houkutelleet vesistöjen äärelle. Lahjoittamalla pelastusrenkaita haluamme osaltamme tehdä pirkanmaalaisten kesänvietosta turvallisempaa rannoilla ja vesien äärellä – myös tänä poikkeuksellisena hellekesänä, sanoo toimitusjohtaja Pentti Kuusela LähiTapiola Pirkanmaalta.

Pelastusrenkaat luovutettiin Pälkäneellä Kostianvirran vierasvenesatamaan sekä Kostian veneseuran laiturille Mallasniemeen, jossa myös partiolippukunta Kostian Kahlaajat leireilee. Rengaslahjoitukset ovat osa LähiTapiolan ja SUH:n yhteistyötä vesiturvallisuuden lisäämiseksi.

Neuvoja pelastusrenkaan tai muiden apuvälineiden käyttöön

 • Pelastusrengas löytyy näkyvältä paikalta monelta uimarannalta ja satamasta. Sitä voi tarvittaessa käyttää apuvälineenä kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan.

 • Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai käyttää sitä apuvälineenä uidessa pelastettaessa.

 • Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan ja voi auttaa toista. Tarvittaessa kättä pidempänä toimii vaikka keppi, köysi, kanisteri tai ämpäri.

 • Hätätilanteessa hyvä muistisääntö on ns. HRAP-sääntö:

 1. 1.

  Hälytä apua

 2. 2.

  Rauhoitu ja rauhoittele pelastettavaa

 3. 3.

  Etsi Apuväline, esim. pelastusrengas, kelluttava ämpäri, köysi tai kanisteri

 4. 4.

  Pelasta apuvälinettä käyttäen.


Lähteet:
Suomen Uima- ja Hengenpelastusliitto (SUH)
SUH:n hukkuneiden ennakkotilastosta voi tarkistaa ajankohtaisen hukkuneiden määrän.