LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus22.6.2021
Pirkanmaa: Liikenteessä loukkaantuu tuhansia vuosittain – nuoret kuljettajat aiheuttavat joka viidennen kuolemaan johtavista onnettomuuksista
Mukana kaikki liikennevakuutetut ajoneuvot
Vahinko = mikä tahansa liikennevakuutuksesta korvattu vahinko, kattaa sekä omaisuus- että henkilövahingot
Uhri = liikennevahingossa vammautunut tai kuollut henkilö. Loukkaantuminen voi olla millä vakavuusasteella tahansa – olennaista on, että liikennevakuutuksesta on korvattu henkilövahinkoja. Määrällisesti eniten on lieviä loukkaantumisia. Lievimmillään kyse on esim. tarkastuskäynnistä.
Traktorimönkijöiden suosio nuorten kulkupelinä on noussut viimeisten vuosien aikana, myös Pirkanmaalla. Näitä ajoneuvoja on liikennekäytössä sekä traktorin että nelipyörän kilvissä ja erityisesti hytilliset traktorimönkijät eli niin kutsutut koppimönkijät ovat yleistyneet nuorten kulkuneuvoina. Samaa tahtia kasvaa myös niillä sattuneiden onnettomuuksien ja henkilövahinkojen määrä. Ajoneuvon kasvanutta suosiota selittävät useat tekijät.
Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) ja OTIn uuden tilaston* mukaan vuonna 2019 vakuutusyhtiöt korvasivat liikennevakuutuksesta kaikkiaan 220 henkilövahinkoa, joissa traktorimönkijä oli osallisena. Yksittäisissä vahinkotapauksissa oli useampia loukkaantuneita. LVK:n ja OTIn tilaston valossa traktorimönkijöillä korostuvat yhden ajoneuvon onnettomuudet: vuosina 2010–2019 niillä sattuneista liikenteen henkilövahingoista noin puolet tapahtui suistumisissa tai mönkijän kaatuessa. Silloin tällöin loukkaantumisia tulee peräänajoissa ja muissa törmäyksissä.
, vuodelta 2020 ennakkotieto, joka haettuTilastokeskuksen Tieliikenneonnettomuustilasto tietokannasta 30.4.
OTIn 2019Vakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilasto
OTInNuorisoraportti
Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) ja Onnettomuustietoinstituutin (OTI) uusi tilasto traktorimönkijöiden liikennevahingoista*
*LVK:n ja OTIn traktorimönkijöiden liikennevahinkotilasto kattaa vuosina 2010–2019 sattuneita vahinkoja. Tilastoon on valittu merkeittäin ja malleittain T-luokan ajoneuvoja, jotka on tarkoitettu liikennekäyttöön – eivät siis ole työkoneita tai esimerkiksi ruohonleikkureita. Tilastoon sisältyy sekä hytillisiä että hytittömiä traktorimönkijöitä, ja niiden luokat voivat olla T1, T2 tai T3 ja huippunopeudet vaihdella 40–80 km/h. Tilasto kattaa muitakin kuin nuorten käyttämiä mönkijöitä. Näitä ajoneuvoja oli ajoneuvokannassa vuoden 2020 lopussa noin 56 000. Kaikki niistä eivät ole liikennekäytössä.
Ajokortti-info: Mönkijät Traficom: Mopoautojen ensirekisteröinnit Liikenneturva: Mitä yleistyneistä koppimönkijöistä on hyvä tietää?