Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola ItäTurvallisuus3.5.2021

Itä: Kiveniskemävahinko kannattaa korjauttaa heti

Autojen lasivahingot ovat lisääntyneet viime vuosina ja se näkyy myös LähiTapiolan korjaamokumppaneilla. Etenkin kevät on aikaa, jolloin kiveniskemiä syntyy runsaasti. Varautumisella vahinkoja voi vähentää ja vakuutus korvaa myös pienet kiveniskemävahingot. Kiveniskemä kannattaakin korjata ennen kuin vahinko tuulilasissa laajenee.

Lasivahingot ovat lisääntyneet viime vuosina. Lasivahinkojen määrän kasvua selittävät talvirenkaiden kuvioiden lisääntyminen, roiskeläppien poistuminen, tieverkon kunto ja kattavien autovakuutusten yleistyminen. Auton ikkunaan liikenteessä lentänyt kivi tai muu esine voi aiheuttaa tuulilasiin särön ja pahimmillaan halkeaman. Tuulilasivauriot aiheutuvat yleensä kiven tai nastojen iskemistä.

-Takaroiskeläppien poistuminen on lisännyt kivien sekä varsinkin keväisin ja syksyisin nastojen iskemiä. Lisäksi tieverkoston ”rapautuminen” routavaurioineen on yksi tuulilasivaurioita lisäävä tekijä. Myös leudot talvet vaikuttavat, kun talvirenkailla ajetaan enemmän paljailla teillä. Paljaalla tiellä nastoja irtoaa sekä nykyään yleistyneet kitkarenkaat nostattavat herkemmin ilmaan tien pinnassa olevia kiviä ja irronneita nastoja, kertoo LähiTapiola Idän hallintojohtaja Artturi Alaharjula.

Joensuun Incar-autokorjaamokeskuksen aluejohtaja Kari Matikainen kertoo, että lisääntyneet tuulilasivahingot näkyvät myös heidän korjausmäärissä. Kevät on sesonkia tuulilasivahingoissa, mutta niitä sattuu pitkin vuotta. Nykyisin tuulilasinkorjaukset vaativat ammattitaitoa ja laitteistoa. Autojen turvallisuustekniikan takia tuulilasissa kiinni olevat kamerat pitää myös kalibroida aina tuulilasia vaihdettaessa. Kiveniskemien korjaaminen hoituu ammattilaiskorjaamolta nopeasti ja vaivattomasti.

-Olemme halunneet tehdä kiveniskemien korjauksen mahdollisimman vaivattomaksi asiakkaalle. Meille voi tulla aikaa varaamatta ja korjauksessa menee 15-20 minuuttia. Esimerkiksi LähiTapiolan autovakuutus korvaa kiveniskemien korjauksen ilman omavastuuta ja kulut hoituvat suoraan meidän ja vakuutusyhtiön välillä, Matikainen sanoo.

Kari Matikainen kertoo, että kiveniskemiä välttää parhaiten, kun huolehtii normaaleista turvaväleistä. Jos vahinko kuitenkin sattuu, niin iskemä kannattaa hoitaa.
- Kiveniskemät kannattaa korjauttaa heti, niin vahinko ei pahene. Jos korjaukseen ei heti pääse, niin tuulilasitarralla tai millä tahansa läpinäkyvällä teipillä voi suojata iskemäkohdan. Silloin sinne ei pääse sisälle likaa tai kosteutta, joka laajentaisi halkeamaa. Kun vakuutus on kunnossa, niin vahingoista selviää helpolla, Matikainen toteaa.

Tuulilasien vaihtokulut ovat kasvaneet erilaisten tunnistimien sekä vaihdon yhteydessä tehtävien säätötöiden vuoksi. Esimerkiksi LähiTapiolassa korjaaminen tai lasinvaihto ei alenna autovakuutuksen bonusta, jos kaskoon sisältyy lasivakuutus. Lasivakuutus sisältyy LähiTapiolan kattavimpiin kaskovakuutuksiin LähiTapiola Loistokaskoon ja Laajaan kaskoon. Jos kaskoon ei sisälly lasivakuutusta, korjaus korvataan törmäysvahinkona.

Näin estät tuulilasin iskemää leviämästä halkeamaksi:
- Kuivaa ja puhdista iskemäkohta.
- Laita rikkoontuneen kohdan päälle läpinäkyvä teippi estämään lian pääsy. Lasilaastarin saat esimerkiksi InCar-korjaamolta.
- Käännä auton sisäilman puhaltimet pois tuulilasista. Lämmönvaihtelut voivat levittää halkeamaa.
- Paikkaa tai vaihda tuulilasi vakuutusyhtiön hyväksymällä lasikorjaamolla.