Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PääkaupunkiseutuTurvallisuus23.3.2021

PK-seutu: Tuulilasivahinkojen sesonki on nyt – rikkoontunut lasi kannattaa korjata heti

Auton tuulilaseja rikkoontuu etenkin keväällä renkaista lentävien kivien vuoksi. Kiveniskemä kannattaa korjauttaa ennen kuin se laajenee halkeamaksi. Rikkoontunut tuulilasi voi häiritä kuljettajan näkyvyyttä. Kiinnittämällä huomiota turvaväleihin voi pienentää tuulilasivahingon riskiä.

Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain kymmeniä tuhansia tuulilasivahinkoja. Pelkästään LähiTapiola korvasi vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta viime vuonna noin 50 000 lasivahinkoa, joista noin 5 000 pääkaupunkiseudulla. Määrä on kasvamaan päin, mitä osaltaan selittää teiden huono kunto, viime vuosien vähälumiset talvet ja nykyautojen ohuemmat tuulilasit.

- Neljäsosa asiakkaillemme sattuvista ajoneuvovahingoista on nimenomaan tuulilasivahinkoja. Asiakkaistamme viidesosalle sattuu tuulilasivahinko jossain vaiheessa kolmen vuoden ajanjaksolla tarkasteltuna. Korvauspalvelussamme lasivahinkojen piikki osuu maalis-toukokuulle, sanoo LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvausjohtaja Marko Tolonen.

Tuulilasivahingon riskiä voi jonkin verran pienentää omalla ajotyylillä.

- Edellä ajavasta autosta lentävä kivi osuu sitä suuremmalla todennäköisyydellä, mitä lyhyempi turvaväli on. Ohitustilanteessa omalle kaistalle kannattaa palata vasta, kun näkee ohittamansa auton taustapeilistä. Myös tuulilasin puhtauteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä näkyvyys voi olla todella heikko, kun viistosti matalalta paistava kevätaurinko osuu sisäpinnalta likaiseen tuulilasiin, Tolonen sanoo.

Korjaa kiveniskemä ennen tuulilasin halkeamista

Tuulilasivahinkojen määrä on kasvanut vuodenajasta riippumatta, mutta vilkkain sesonki on nyt alkamassa, kun liukkauden vuoksi hiekoitetuilla teillä lentelee kiviä.
Rikkoontunut tuulilasi on syytä paikata aina. Kiveniskemän päälle kannattaa ensiavuksi laittaa tuulilasilaastari tai teipinpala, jotta iskemään ei pääse likaa ja korjauksesta tulee parempi. Korjaamolle auto kannattaa viedä mahdollisimman nopeasti.

- Lämpötilavaihtelu saa usein tuulilasissa olevan kiveniskun halkeamaan. Kun auto on ollut lämpimässä tallissa ja se ajetaan aamulla ulos pakkaseen, tai vastaavasti kun tuulilasilämmitys laitetaan pakkasessa seisoneessa autossa heti puhaltamaan täysillä, on riski, että kivenisku lähtee halkeamaan, sanoo kolarikorjaamo Autoklinikan aluepäällikkö Markus Helkamäki.

- Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kun kiveniskemän jälki mahtuu 2 euron kolikon alle, lasi voidaan korjata, jos iskemä ei ole kuljettajan näkökentässä tai peilin yläpuolella, jossa ovat avustavat järjestelmät. Kun tuulilasissa on halkeama tai iskemä on näkökentässä, tuulilasi pitää vaihtaa, sanoo Helkamäki.

Yhden tuulilasihalkeamiin liittyvän sitkeän myytin Helkamäki haluaa oikaista.

- Jos lasi on halki, sitä ei voi korjata. Melko usein meiltä kysytään, voiko halkeaman päähän porata pienen reiän, jolloin halkeaman laajeneminen pysähtyy. Se pysähtyy hetkeksi, mutta lasi hajoaa jollain aikavälillä uudestaan. Emme tee porauksia, sillä kyseessä ei ole korjausmenetelmä. Lasi on kuitenkin edelleen halki, Helkamäki sanoo.

Jos auton kaskoon kuuluu lasivakuutus, lasin korjaus onnistuu myös useilla vakuutusyhtiöillä ilman omavastuuta. Ilman vakuutusta särön korjauksesta voi selvitä kympeillä, kun taas lasinvaihdoissa hinnat liikkuvat muutamasta sadasta yli tuhanteen euroon. Mitä teknisempi ja harvinaisempi lasi on kyseessä, sitä kalliimmaksi lasinvaihto voi tulla. Uusissa autoissa pitää esimerkiksi säätää uudelleen kuljettajaa avustavia turva- ja mukavuuslaitteita.

Rikkoutuiko lasi? Toimi näin vahingon sattuessa

  • Jos tuulilasiin on tullut kiveniskemä, se kannattaa suojata likaantumiselta esimerkiksi teipillä tai tuulilasilaastarilla. Lasi kannattaa viedä korjattavaksi lasiliikkeeseen tai korjaamoon mahdollisimman pian, koska esimerkiksi lämpötilan vaihtelu voi pahentaa vauriota.

  • Jos auton jokin muu lasi kuin tuulilasi rikkoutuu, se joudutaan yleensä vaihtamaan. Sivu- ja takalasit ovat yleensä karkaistua lasia, jota ei voi korjata.

  • Ajoneuvon vapaaehtoinen kaskovakuutus tarjoaa turvaa lasivahinkojen varalle. LähiTapiolan Loistokaskoon ja Laajaan kaskoon kuuluu lasivakuutus, joka korvaa vauriot, jotka aiheutuvat ulkoapäin ikkunalasiin osuneesta iskusta. Lasivakuutuksen käyttö ei vaikuta kaskovakuutuksen bonukseen, ja jos iskemä on vielä korjattavista, se korvataan ilman omavastuuta. Lasin vaihdon yhteydessä maksat vain omavastuun osuuden. Lue lisää kaskovakuutuksistamme täällä.

  • Lasivahingon sattuessa voit LähiTapiolan asiakkaana viedä auton suoraan yhteistyökumppanillemme tekemättä erillistä vahinkoilmoitusta. Etsi sinulle sopiva korjaamo ja katso lisäohjeet vahinkotilanteeseen täällä.