Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Itä18.2.2021

Itä: LähiTapiola Itä kasvatti markkinaosuuttaan haasteellisesta vuodesta huolimatta

LähiTapiolan Idän maksutulo kasvoi koronan vaikutuksista huolimatta. Koronapandemian kaltaisen kriisin keskellä LähiTapiola Itä pyrkii olemaan vastuullinen toimija, joka edistää alueensa elinvoimaa monipuolisesti. Koronan vaikutukset näkyivät erityisesti auto- ja henkivakuuttamisessa.

LähiTapiola Idän maksutulo kasvoi koronapandemiasta huolimatta

Vuosi 2020 oli haasteellinen koko maassa koronapandemian vuoksi ja sulki keväällä merkittävän määrän yrityksiä ja aiheutti taloudellisia vaikeuksia monella tapaa. LähiTapiola Itäkin sulki kaikki toimistonsa muutamaksi viikoksi ja siirtyi nopealla reagoinnilla palvelemaan asiakkaitaan aktiivisesti verkossa ja puhelimessa.

- Panostimme erityisesti sähköisiin kohtaamisiin ja verkkotapaamisiin asiakkaiden kanssa. Paikallisen vakuutusyrityksen vahvuutena on nopea reagointi erilaisiin muutoksiin ja sopeutimme toimintamme nopeasti tilanteen vaatimalla tavalla. Lisäsimme markkinaosuuttamme sekä yritys että yksityistalousasiakkaissa. Myös asiakastyytyväisyys nousi NPS-indeksillä mitattuna erinomaiselle 78 % tasolle, kertoo toimitusjohtaja Juha Mäkinen.

LähiTapiola Idän vakuutusmaksutulo kasvoi 4,1 % ollen kaikkiaan 46,8 miljoonaa euroa. Korvauksia maksettiin 28 miljoonaa euroa – 109.000 euroa jokaista työpäivää kohden. Tulos ennen veroja oli 6,1 miljoonaa euroa ja tuloveroja LähiTapiola Itä maksaa alueelleen 1,23 miljoonaa euroa.

Sijoitusvuosi oli haastava. Epävarmuus näkyi erityisesti osakesijoituksissa. Keväällä sijoitusomaisuuden arvot laskivat huomattavasti, mutta syksyn muutos sijoitusmarkkinoilla korjasi tilannetta ja nyt tilinpäätöksessä sijoitustoiminnan tuotoiksi kertyi 1,8 miljoonaa euroa ja tuottoprosentti oli + 1,9 %. Yhdistetty kulusuhde oli erinomainen, 89,2 % ja vakavaraisuutemme vahvistui 280 prosenttiin, mikä on erittäin vahva taso.

Keskinäisen yhtiömme tulos jää Idän toimialueelle

Alan muista yrityksistä poiketen paikallisen LähiTapiola Idän vakuutusmaksutulo jää hyödyntämään oman talousalueen toimintaa. LähiTapiola Itä lahjoitti heti Koronapandemian alkaessa 50.000 euroa Savo-karjalan SPR:n kautta käytettäväksi Idän toimialueen sisällä erilaisiin koronahankkeisiin.

- Elämänturvastrategiamme mukaisesti olemme sitoutuneet olemaan asiakkaidemme arvostetuin kumppani turvallisuuden, terveyden ja talouden osa-alueilla. Haluemme toteuttaa visiotamme monipuolisesti. Olemme asiakasta lähellä ja tavoitettavissa sekä pyrimme edistämään alueemme elinvoimaa, Mäkinen kertoo.

- Lisäksi vastuullisuus on meille tärkeä asia. Olemme tukeneet toimialuettamme viime vuonna eri lahjoituksin 207.000 eurolla ja tulemme jatkamaan tätä vastuullisuutta myös tänä vuonna. Lahjoitimme viikko sitten Savo-Karjalan alueen vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle 15.000 euroa käytettäväksi erilaisiin pelastuspalvelun koulutuksiin ja harjoituksiin, Mäkinen avaa.

Koronan vaikutus näkyi erityisesti auto- ja henkivakuuttamisessa

Koronan vaikutus näkyi vahvasti uusien autojen myynnissä. Käytettyjen autojen kauppa palautui kuitenkin notkahduksen jälkeen vahvaan kasvuun ja näkyi myös LähiTapiola Idän liikennevakuutusten ja autovakuutusten myynnissä. LähiTapiola Itä kasvatti muun muassa liikennevakuutuksien markkinaosuutta yli 0,8%-yksikköä.

- Olemme erittäin vahva ajoneuvovakuuttaja alueellamme. Koronan vaikutus näkyi liikennevahinkojen määrässä niin kevään kuin syksynkin tartuntahuippujen aikana, Mäkinen sanoo.

Koronapandemian vaikutus on näkynyt myös henkilövakuutusten ja henkivakuutusten lisääntyvänä kysyntänä. Henkilövakuuttamisen määrä kasvoi edelleen ja LähiTapiola ennustaa sen jatkavan kasvuaan.

- Panostamme paikalliseen korvauspalveluun myös henkilövakuuttamisessa. Siksi haemme parhaillaan myös terveysalan ammattilaisia käsittelemään sairaus- ja tapaturmavahinkoja Joensuuhun ja Iisalmeen. Olemme myös vahvistaneet paikallista asiakaspalveluamme puhelinpalvelun ja palvelumyyjien osalta, Mäkinen päättää.


Lisätietoja:
Juha Mäkinen
Toimitusjohtaja, LähiTapiola Itä
juha.makinen@lahitapiola.fi
Puh. 044 7211 700