Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTurvallisuus15.11.2020

Savo: Valtaosa rakennuspaloista olisi ehkäistävissä

Ilmojen kylmetessä ja jouluaikaan lämmitys, ruoanlaitto, kynttilät sekä ulkotulet aiheuttavat paloriskejä kodeissa. Savon alueella syttyy vuosittain noin 100 palovahinkoa. Suurin osa asumiseen liittyvistä paloista saavat alkunsa tulisijoista ja savuhormeista tai ovat seurausta ihmisen toiminnasta. Valtaosa näistä olisi ehkäistävissä toimivalla palovaroittimella, alkusammutuskaluston käytöllä sekä nuohouksen asianmukaisella hoidolla.

- Lämmitykseen liittyvät riskit korostuvat tähän vuodenaikaan, kun pattereita ja tulisijoja taas lämmitetään. Nokipalot ovat yleisin tulisijoihin ja hormeihin liittyvä paloriski, mutta myös esimerkiksi takasta lentävät kipinät, pitkään kytenyt tuhka ja tulisijojen vauriot aiheuttavat silloin tällöin tulipaloja.

Nuohousta koskeva lainsäädäntö muuttui viime vuonna siten, ettei piirinuohooja enää automaattisesti tule paikalle, vaan kiinteistönomistajan tulee itse tilata ja valita nuohooja. Tulisijan nuohous on tärkeää tilata vähintään kerran vuodessa, jos tulia poltetaan säännöllisesti. Oikea-aikaisesti tehty nuohous voisi estää vuosittain useita vaaratilanteita, sanoo korvausjohtaja Risto Rissanen LähiTapiola Savosta.

Pelastustoimen tilastojen mukaan Savon alueella syttyi viime vuonna 72 rakennuspaloa. Vaikka kokonaisuudessaan laskua edellisvuosiin on noin 15 %, korvaamme yhä vuosittain 1,5 - 2 miljoonaa euroa palovahinkoja. Samalla on vähentynyt myös niissä menetettyjen ihmishenkien määrä. Vuosittain tuli ja savu vaativat kuitenkin edelleen Suomessa kymmeniä uhreja, joista enemmistö on miehiä.

Palovaroitin voi pelastaa hädän hetkellä
- Palovaroitinta ei syyttä sanota halvaksi henkivakuutukseksi, sillä se voi herättää silloin, kun ei itse paloa huomaisi. Jokaisessa asunnossa tulee lain mukaan olla palovaroitin joka kerroksessa ja jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Asunnon haltijan eli asukkaan vastuulla on hankkia ja pitää ns. perinteinen eli paristokäyttöinen varoitin toimintakunnossa. Taloyhtiöissä, joissa on sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, ylläpidosta vastaa taloyhtiö. Silloinkin asukkaan tulee muistaa testata varoittimen toimivuus silloin tällöin, muistuttaa Rissanen.

- Taloyhtiöissä voitaisiin harkita vastuunottoa myös asukkaiden paristokäyttöisten palovaroittimien huollosta. Kerrostaloissa asuu yksin paljon esim. ikääntyneitä ihmisiä, joiden voi olla hyvin vaikeaa hankkia ja testata varoitinta ja vaihtaa sen paristoja. Lopulta naapurissa syttyvä tulipalo on aina riski kaikille asukkaille, kuten Siilinjärveltä on nyt tuore esimerkki. Taloyhtiön vastuulle siirtynyt kustannus ei olisi suuri, mutta se voisi lisätä paljon kaikkien asukkaiden paloturvallisuutta, sanoo Rissanen.

- Me elämänturvayhtiössä näemme vuosittain rakennuspaloja, joissa toimiva palovaroitin asunnossa tai taloyhtiön yhteisissä tiloissa, kuten porrashuoneessa, kellarissa ja ullakolla, olisi voinut estää tulen usein hyvin traagisiakin vahinkoseurauksia, kertaa Rissanen.

Kodin paloturvallisuus – muista ainakin nämä

  • Riittävästi toimivia palovaroittimia. Palovaroitin kannattaa sijoittaa kaikkiin nukkumatiloihin, poistumisreiteille (esim. eteinen) ja mahdollisten portaikkojen yläpuolelle. Vaihda paristo kerran vuodessa, itse palovaroitin on hyvä uusia 10 vuoden välein, tarvittaessa useamminkin. Muista päivittää myös mökin varoittimet!

  • Sammutusvälineillä voi tukahduttaa palonalun. Kotien yleisimpiä alkusammutusvälineitä ovat sammutuspeitteet ja käsisammuttimet. Sijoita niitä paloturvallisuuden kannalta keskeisiin kohtiin, esimerkiksi keittiöön ja hyvin saataville poistumisreiteille. Tutustu välineisiin ja harjoittele niiden käyttöä ennalta. Yritä alkusammutusta kuitenkin vain, jos voit tehdä sen vaarantamatta itseäsi.

  • Häkävaroitin on suositeltava tiloissa, joissa poltetaan tulisijaa. Se varoittaa hengenvaarallisesta kaasusta, jota ihminen ei havaitse.

  • Mieti ennalta poistumisreitit ja miten toimisit tulipalotilanteessa. Mikä on ensisijainen poistumisreitti, mikä mahdollinen varatie, kuten parveke tai ikkuna? Kerrostaloissa on tärkeää tutustua taloyhtiön ohjeisiin.

  • Kodin paloturvallisuutta voi testata esimerkiksi SPEKin laatiman Kodin turvallisuuden tarkistuslistan avulla.

  • Kotivakuutus tarjoaa turvaa vahingon varalle. Tarkista, että kotivakuutuksesi on voimassa ja vastaa korvaustarvettasi. LähiTapiolan kaikkiin kotivakuutuksiin kuuluu palo-, noki- ja savuvakuutus.

Lähteet: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Finanssiala ry, Pelastustoimi (paikkakuntakohtaiset tilastot)

Lisätietoja
Risto Rissanen, orvausjohtaja, LähiTapiola Savo
Puh. 050 492 0850, risto.rissanen@lahitapiola.fi