Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus12.11.2020

LähiTapiolan nimissä liikkeellä huijausviestejä – poista avaamatta

LähiTapiolan nimissä on lähetetty huijausviestejä, joilla saatetaan pyrkiä kalastelemaan vastaanottajan tietoja. Epäilyttävältä vaikuttavat sähköpostiviestit kannattaa poistaa avaamatta. LähiTapiola ei koskaan kysy esimerkiksi asiakkaan pankkitunnuksia tai muita kirjautumistietoja sähköpostitse.

LähiTapiolan nimissä on Kyberturvallisuuskeskuksen tiedon mukaan liikkeellä huijausviestejä. Sähköpostitse liikkuvat viestit näyttävät tulevan LähiTapiolalta, mutta kyseessä on väärennös. Tämänhetkisen tiedon mukaan viestit on lähetetty Puolasta.

Vastaavan kaltaisia huijausviestejä liikkuu jatkuvasti erilaisten tunnettujen tahojen, kuten yritysten ja viranomaisten nimissä. Rikolliset pyrkivät kalastelemaan niillä esimerkiksi vastaanottajien henkilökohtaisia tietoja.

Huijauksen voi tunnistaa lähetysosoitteesta

Epäilyttäviltä vaikuttavia sähköpostiviestejä ei koskaan kannata avata. LähiTapiolan nimissä lähetetty huijausviesti tulee osoitteesta bounce@info.lahitapiola.fi. Tämä ei ole LähiTapiolan osoite, sillä sähköpostimme loppuosa on aina muotoa @lahitapiola.fi.

Huijausviestit ovat suomenkielisiä ja niissä saatetaan markkinoida esimerkiksi kasinoita tai kryptovaluutta bitcoinia. Huijausviesteissä voi myös olla linkki, jota ei tule avata. Linkin avulla saatetaan pyrkiä kalastelemaan vastaanottajan tietoja, kuten pankkitunnuksia, ja se voi johtaa esimerkiksi huijaussivustolle.

Jos epäilet saaneesi huijausviestin, poista se avaamatta. Voit myös halutessasi merkata sen roskapostiviestiksi sähköpostiohjelmassa. Jos erehdyit avaamaan viestissä olevan linkin ja annoit esimerkiksi pankkitunnuksesi, voit ilmoittaa tästä välittömästi pankkisi sulkupalveluun. Mikäli olet antanut esimerkiksi sähköpostisi kirjautumistiedot, kannattaa sähköpostin salasana vaihtaa välittömästi. LähiTapiolalle asiasta ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

- Huijausviestit aiheuttavat monelle harmia, koska verkossa niitä voi saada kuka vain. Siksi epäilyttäviin viesteihin kannattaa aina suhtautua varovaisuudella. Teemme huijausviestien vastaisessa työssä jatkuvasti yhteistyötä Kyberturvallisuuskeskuksen ja muiden viranomaisten kanssa, kertoo LähiTapiolan tietoturvajohtaja Leo Niemelä.

Huijausviesteistä, niiltä suojautumisesta ja niistä ilmoittamisesta voi lukea lisää Traficomin Näin suojaudut nettihuijaukselta -sivulla.