Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenTurvallisuus3.6.2020

Pohjoinen: Teiden huono kunto huolestuttaa Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla

LähiTapiolan Arjen katsaus -selvityksen mukaan teiden kunto huolestuttaa suomalaisia. Pohjois- ja keskipohjalaiset ovat muita suomalaisia enemmän huolissaan kotiseutunsa teiden huonosta kunnosta. Huonokuntoiset tiet hidastavat matkantekoa ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja vahinkoa autoille.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan 70 prosenttia LähiTapiola Pohjoisen alueella Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla asuvista suomalaisista on joko melko tai erittäin huolestunut teiden kunnosta omalla kotiseudullaan. Valtakunnallisesti 62 prosenttia suomalaisista kertoo olevansa vähintään melko huolestunut teiden kunnosta kotiseudullaan.

- Teiden huono kunto on tuttu aihe keväällä erityisesti nyt leudon talven jälkeen, kun talven runsaat säävaihtelut ja sateet ovat päässeet rapauttamaan teitä. Teiden päällysteissä on reikiä, halkeamia ja kuoppia, jotka voivat aiheuttaa liikenneturvallisuuden kannalta vaaratilanteita tai vahingoittaa ajoneuvoja. Suurimmat ongelmapaikat löytyvät pääväylien ulkopuolelta, eri puolilla aluetta. Päällystettyjä valta- ja kantateitä mitataan joka kevät, seutu- ja yhdysteitä joka kolmas vuosi. Pääväylien ulkopuolelle kunnostusmäärärahoja ei ole yhtä helposti saatavissa, kertoo LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Heikki Pesonen.

Tielläliikkujille huonokuntoiset tiet voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja ajoneuvovaurioita. Irtokivien lentely vahingoittaa tuulilaseja. Routakuopat ja reiät teissä voivat aiheuttaa rengas-, vanne- ja iskunvaimenninvaurioita. Teiden kunnon huonontuminen ei välttämättä lisää vakavien onnettomuuksien lukumäärää, koska nopeusrajoituksia alentamalla voidaan hillitä riskejä. Matkanteko on kuitenkin monilla teillä hidastunut.

- Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana LähiTapiola Pohjoisessa korvattiin kappaleissa kolminkertainen määrä lasivahinkoja verrattuna viime vuoteen. Suurin syy tähän oli Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan hyvin poikkeuksellinen talvi; satoi lunta, joka suli hyvin nopeasti, ja teitä jouduttiin hiekoittamaan runsaasti. Kivet ja irronneet nastat rikkoivat sitten tuulilaseja, taustoittaa Pesonen.

Kyselytutkimuksemme mukaan myös yllättävän moni, jopa joka kolmas alueemme asukas kertoo, että on joutunut läheltä piti -tilanteeseen tai onnettomuusvaaraan teiden huonon kunnon vuoksi.

Tänä vuonna teitä päällystetään selvästi enemmän kuin viime vuonna

Maanteiden kunnossapidosta vastaava Väylä kertoo, että maanteiden päällysteitä uusitaan tänä vuonna selvästi enemmän kuin viime vuonna - jopa noin 4 000 kilometriä. Viime vuonna määrärahat riittivät vain noin 1 700 kilometriin.

- Tämä on sinänsä positiivinen uutinen, mutta tämäkin määrä päällysteiden uusimista riittää vain siihen, että maanteiden korjausvelka ei kasva tänä vuonna tai vähän laskee. Korjausvelkaa on päässyt kuitenkin vuosien varrella kertymään, kuten tielläliikkujat tunnistavat kyselymme mukaan, toteaa Pesonen.

Traffic Management Finlandin Liikennetilannepalvelusta (siirryt toiseen palveluun) tienkäyttäjät voivat tarkistaa milloin tahansa käynnissä olevat päällystystyöt muiden tietöiden ja häiriöiden ohella.

Näin voi antaa palautetta huonokuntoisista teistä:
- Jos havaitset tiellä liikennettä vaarantavan ongelman, soita Tienkäyttäjän linjalle, puh. 0200 2100 (24 h/vrk). Sieltä viestisi välitetään edelleen urakoitsijalle, joka ryhtyy toimiin Väyläviraston asettamien laatuvaatimusten mukaisesti. Viesti menee tiedoksi myös urakanvalvojalle. Tienkäyttäjän linjalle kuuluvia ilmoituksia ovat esimerkiksi maanteiden päällystevauriot (reiät, kuopat), vaarallinen liukkaus, tielle nouseva vesi tai tielle kaatunut puu. Puhelimeen ladattavalla 112-sovelluksella voi soittaa Tienkäyttäjän linjalle karttapaikannuksen kanssa.
- Palautetta tien kunnosta tai hoidosta voi antaa ottamalla yhteyttä Liikenteen asiakaspalveluun 029 502 0600.
- Hätätilanteessa soita aina 112.

LähiTapiolan alueellisen Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. 9-31.3.2020 tehtyyn kyselyyn osallistui 5 243 suomalaista, jotka olivat iältään 15–74-vuotiaita. LähiTapiola Pohjoisen toiminta-alueella kyselyyn vastasi 301 henkilöä ja alueellisten tulosten virhemarginaali on +/-5,6 prosenttiyksikköä. Valtakunnallisten tulosten virhemarginaali on noin +/-1,4 prosenttiyksikköä.