Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenTerveys23.5.2019

POHJOINEN: Lasten harrastamisesta ei tingitä – Nuori Pohjoinen -konsepti tukee matalan kynnyksen toimintaa Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla

LähiTapiolan Arjen katsaus -tutkimuksen perusteella suomalaiset eivät ole valmiita tinkimään lasten harrastamisesta, vaikka oma taloustilanne heikkenisi. Valtaosa suomalaista myös toivoisi pystyvänsä rahoittamaan lastensa harrastuksia suuremmalla summalla kuin henkilökohtainen taloustilanne mahdollistaa.

Vain 14 % suomalaisista olisi valmis tinkimään lasten harrastamiseen menevästä rahasta – monin verroin todennäköisemmin ensin vähennettäisiin ulkona syömistä (58 %), viihdepalveluja (Netflix/Spotify), matkustelua (45 %) tai television maksukanavia (42 %). Perheen tulotaso vaikuttaa näkemykseen lasten harrastuskustannuksista vain pienemmissä ja suuremmissa tuloluokissa; lasten harrastaminen on siis erittäin tärkeää perheille tulotasosta huolimatta. Noin joka toisen suomalaisen mielestä lapsen harrastukset saisivat maksaa enintään 100 euroa kuukaudessa – usealla perheellä kipuraja on jo 50 eurossa.

LähiTapiola Pohjoinen tukee lapsiperheiden harrastustoimintaa alueellaan Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla Nuori Pohjoinen -sponsorointikonseptilla, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Vuoden 2019 kevään Nuori Pohjoinen -tukea saavat alla luetellut 19 kohdetta, joiden valinnassa painotettiin erityisesti harrastustoimintaan osallistumisen matalaa kynnystä ja lasten elämänturvan tukemista. Tukea jaettiin kohteille yhteensä 20 000 euroa.

- Perheet toivoisivat voivansa käyttää lasten harrastuksiin enemmän kuin käytännössä pystyvät käyttämään, ja taloustilanteen huonontuessa tingitään muista asioista. Nuori Pohjoinen -konseptin avulla voimme paikata tätä kuilua ja mahdollistaa yhä useamman lapsen harrastamisen, korostaa LähiTapiola Pohjoisen toimitusjohtaja Veli Rajakangas.

Matalan kynnyksen toiminta turvaa erityisesti sellaisten nuorten ja lasten eväitä hyvään elämään, jotka muuten saattaisivat jäädä kaiken harrastustoiminnan ulkopuolelle. Valinnassa huomioitiin myös maantieteellinen monipuolisuus LähiTapiola Pohjoisen alueella Pohjois- ja Keskipohjanmaalla. Valitut kohteet hyödyntävät Nuori Pohjoinen -tukea esimerkiksi pelipaitojen hankkimiseen, harjoituspaikkamaksuihin ja välinehankintoihin.

Valitut tukikohteet:
Kiilat Hockey ry  Haapajärvi
K-Pallo 07/08 tytöt Kalajoki
Limingan Moottoripaja Ry Liminka
Ysikaks Nivala Ry Nivala
Oulaisten Huima /jalkapallojaosto Oulainen
Snowboard and freestyle Oulu Oulu
Kiimingin Kiekkopojat/ Special Hockey Oulu
Soiva Siili Oulu
Kiekko-Laser Juniorit Ry E1-joukkue Oulu
Kelkkajääkiekko Oulu Oulu
Oulun Luistinseura ry, jääpallojaosto Oulu
WAU ry /Oulu ja Raahe Oulu, Haukipudas, Raahe, Vihanti, Liminka
Pyhäjoki MC / Moottoripaja Pyhäjoki
Funky Hall SODAP ry Raahe ja Pyhäjoki
Sievin Sisu / pesäpallo / C-tytöt Sievi
Tyrnävän tempaus ry/Pesäpallojaosto Tyrnävä
Veteli Pesis ry Veteli
Partiolippukunta Vihannin Vehkat ry Vihanti
Koski-Vähälän keihäskoulu Ylivieska

Yhteensä lasten ja nuorten harrastustoiminnan rahallista tukea keväälle 2019 haki 64 kohdetta LähiTapiola Pohjoisen alueelta. LähiTapiola Pohjoinen arvostaa kaikkien hakijoiden työtä lasten ja nuorten parissa. Seuraava Nuori Pohjoinen -tuen hakuaika on syksyllä 2019, jolloin tukea voi 1.8.2019 alkaen hakea täällä.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukeminen on yksi esimerkki LähiTapiola Pohjoisen vastuullisuustyöstä, jonka tavoitteena on toimia aktiivisesti lähiyhteisössä ja yhteiskunnassa. LähiTapiola Pohjoinen haluaa tukea lapsen kasvua, kehitystä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, koska elämänturvan rakentaminen alkaa lapsuudesta.

Lähteet:
LähiTapiolan Arjen katsaus -kysely, Kantar TNS (helmikuu 2019, 1037 suomalaista 15-74 –vuotiasta)
LähiTapiolan Arjen katsaus –kysely, TNS Kantar (elo-syyskuu, 1052 suomalaista 15-74 –vuotiasta)
Kyselytulosten tilastollinen virhemarginaali on noin +/- 3,1 prosenttiyksikköä.